Najbardziej pożyteczny i prosty sposób przygotowania makreli w aerogrillu

makrela w aerogrillu

Makrela – rybka nie bardzo droga, do miary tłusta i bardzo pożyteczna, dzięki całemu zestawowi unikalnych kwasów i dużej zawartości witaminy D. I dlatego w naszej racji ona musi spotykać się częściej, jeden-dwa razy w tygodniu. Przygotowywać makrelę można rozmaicie: zamarynować, posmażyć na patelni, czy zapiec z warzywami w piecyku. Lecz zwłaszcza smaczną ona wychodzi w aerogrillu. Unikalność tego kuchennego agregatu polega na tym, że makrelę w nim można nie tylko zapiekać, ale i wędzić. O wędzonej makreli w aerogrillu już pisaliśmy. Dziś porozmawiamy o najbardziej pożytecznym i prostym sposobie przygotowania makreli – jej zapiekaniu w folii i bez.

Przepis makreli, zapiekanej w aerogrillu

Składniki:

Przygotowanie

Makrelę czyścimy, odcinamy głowę, ogon i płetwy. Nacieramy tuszę i zalewamy przyprawami. Zostawiamy na pół godziny, aby przesiąknęła korzennymi trawami. Potem wykładamy tuszę na dolne kraty aerogrilla (nie zapominamy jej zawczasu naoliwić, żeby nasza rybka nie przylepiała się) i zapiekamy około pół godziny przy temperaturze nie więcej niż 190 stopni. Potem przewracamy na drugi bok i rumienimy z tej strony. Jak widzicie wszystko jest bardzo prosto, szybko i z minimalnymi wysiłkami z waszej strony!

Jak przygotować makrelę w aerogrillu w folii?

Składniki:

  • makrela – 1 szt.;
  • cebula – 2 szt.;
  • marchew – 1 szt.;
  • cytryna – 1 szt.;
  • oliwki – 6 szt.;
  • cebula zielona – 1 pęczek;
  • sałata zielona – 1 pęczek;
  • majonez – 2 st. łyżki;
  • sól, pieprz czarny mielony – według smaku.

Przygotowanie

Najpierw przygotujemy rybkę. Makrelę rozmrażamy, wydalamy głowę, wnętrzności i płetwy. Nadcinamy grzbiet z boku brzucha i wyjmujemy kości i żebra. Tuszę przemywamy, nacieramy solą i pieprzem. Z góry i od wewnątrz polewamy cytrynowym sokiem. Drobno kruszymy cebulę, kroimy przepis makreli zapiekłej się w aerogrillu słomką marchew i faszerujemy tą mieszanką naszą rybkę. Zawracamy ją do podwójnej warstwy folii i zostawiamy na kilka godzin zamarynować się. Potem folię zdejmujemy, obsmarowujemy makrelę majonezem i znów zawracamy.

Zapiekamy makrelę w folii w ciągu pół godziny w aerogrillu przy temperaturze 200 stopni. Ostatnie 5 minut folię rozwijamy i dajemy rybce rumienić się. Gotową makrelę ostrożnie wykładamy na liście zielonej sałaty, ozdabiamy cząstkami cytryny, oliwkami i zieloną cebulą. Na dodatek świetnie podejdą gotowany ryż, czy zapiekany ziemniak.

 
Powiązane artykuły:
Bardzo apetyczna wieprzowina w aerogrillu
Wieprzowina, zapiekana w aerogrillu – smaczna i soczysta potrawa, która koniecznie spodoba się waszym gościom. A przygotować ją dość prosto i teraz opowiemy jak. Czytamy i stosujemy pożyteczne porady po stworzeniu oryginalnej potrawy.
Nasycony sypki pilaw w aerogrillu
Pilaw można przygotować rozmaicie. Dziś opowiemy jak zrobić go w aerogrillu. Właśnie w tym kuchennym pomagierze można szybko zrobić smaczną, soczystą, uzbecką potrawę.
Kurczak grill w aerogrillu
Słynną i nieprawdopodobnie smaczną kurę grill można przygotować nie tylko w dętej szafie, lecz we współczesnym kuchennym pomagierze – aerogrillu. Jak ją lepiej zamarynować? O tym czytajcie w tym materiale.
Stek na grillu, czyli główna potrawa na domowej imprezie
Stek – to obsmażone z przyprawami dzwonko mięsa lub ryby. Jego można posmażyć na patelni, w piecyku, a także na grillu. Oto przepisy ostatniego wariantu przygotowania proponujemy wam w dzisiejszym artykule.
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty