Najbardziej smaczne potrawy z sera dla dzieci
Ser – pożyteczny kwaśno-mleczny produkt, co zawiera calcium, sole fosforowe, białka i szereg witamin koniecznych dla pełnowartościowego rozwoju dziecka. Można wykorzystać kupiony wariant, a można i przygotować ser samodzielnie. U wielu dzieci ten produkt jest ulubiony, lecz najczęściej one oddają przewagę w słodkim rodzaju, to dotyczy dzieci do roku i starszych. Właśnie o przepisach twarogowych deserów dla dzieci opowiemy dalej.
Przepis twarogowej zapiekanki dla dzieci

Klasyczna twarogowa zapiekanka dla dzieci jest lekka nie tylko w przygotowaniu ale i w przyswojeniu.
Składniki:
- ser – 250 g;
- mąka – 50 g;
- cukier – 50 g;
- masło śmietankowy – 25 g;
- mleko – 25 ml;
- jajko – 1 szt.
Przygotowanie
Ser rzetelnie przecieramy z cukrem i dodajemy kurze jajko. Wszystkie ingredienty jeszcze raz mieszamy. Dodajemy mleko, masło i mąkę. Mieszamy wszystko łyżką do jednorodnego stanu, masę zbijamy blenderem. Po tym masa wychodzi lekką i powietrzną. Po to, żeby mąka nabrzmiała, odprawiamy robienie zapasów do lodówki na pół godziny. Potem dostajemy twarogową masę i wykładamy ją do zawczasu naoliwionej masłem formy. Wypiekać zapiekankę z dzieciństwa należy w piecykuo koło pół godziny przy temperaturze 250°.
Twarogowo-marchwiowa zapiekanka

Niemniej pożytecznym deserem dla dzieci są zapiekanki z dodaniem warzyw i owoców. Twarogowo-marchwiowa zapiekanka dla dzieci jest pożyteczna kosztem zawartości dodatkowych witamin w marchwi. Przygotować ją bardzo łatwo.
Składniki:
- ser – 250 g;
- jajko – 2 szt.;
- marchew – 200 g;
- śmietana – 2 łyżki;
- cukier według smaku.
Przygotowanie
Marchew oczyszczamy i nacieramy na drobnej tarce, czy rozdrabniamy w blenderze. Mieszamy marchew z serem. Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka razem z cukrem odprawiamy do twarogowej mieszanki. Białka ubijamy do sumiastej piany i również dodajemy do masy razem ze śmietaną. Akuratnie mieszamy wszystkie ingredienty łyżką od dołu do góry i wykładamy do formy.
Zapiekamy przy temperaturze 250° w ciągu pół godziny.
Twarogowy pudding

Twarogowy pudding dla dzieci jak i wszystkie inne potrawy nie wymaga dużej liczby produktów i dużo czasu.
Składniki:
- ser – 200 g;
- jajko – 1 szt.;
- masło – 2 łyżki;
- suchary mielone – 2,5 łyżki;
- cukier – 1,5 łyżki;
- szczypta soli.
Przygotowanie
Ser przecieramy przez sito, dodajemy żółtko, sól, cukier, suchary i połowę masła. Wszystko rzetelnie mieszamy i akuratnie wprowadzamy ubite białko.
Masę wykładamy do formy smarowanej masłem śmietankowym i przysypaną sucharami. Wypiekamy pudding w piecyku do gotowości przy temperaturze 250° w ciągu 20-25 minut.
Twarogowy herbatnik dla dzieci

Twarogowy herbatnik dla dzieci wychodzi bardzo smaczny i miękki, lecz dlatego ważne dostać go w porę.
Składniki:
- jajka – 2 szt.;
- mąka – 1,5 st.;
- cukier – 1 st.;
- masło – 100 g;
- spulchniacz – 1 łyżka.
Przygotowanie
Jajka zbijamy z cukrem do sumiastej piany, masło roztapiamy na wodnej łaźni. Ser przecieramy przez sito. Wszystkie przygotowane ingredienty mieszamy, wsypujemy do masy mąkę i spulchniacz lub sodę, co gasimy octem. Mieszamy ciasto, wałkujemy go. Grubość pokładu musi składać 1 cm. Wycinamy herbatnik i wykładamy go na formę naoliwioną olejem.
Herbatnik wypieka się w ciągu 15 minut przy temperaturze 200°С.
Przepis twarogowych serników dla dzieci

Serniki – to proste i wszystkim ulubiona potrawa. Przygotowuje się bardzo szybko.
Składniki:
- ser – 250 g;
- jajko – 1 szt.;
- mąka – 80 g;
- cukier – 2 łyżki.
Przygotowanie
Wszystkie ingredienty rzetelnie mieszamy do jednorodnej masy. Z niej formujemy serniki. Przed wykładaniem serników na patelnię obtaczamy je w mące. Obsmażamy serniki z dwóch stron w oleju roślinnym do gotowości. Gotowe serniki wykładamy na papierowe ręczniki czy serwetki, żeby posprzątać nadmiary oleju.