Najlepsze smaczne ciasto na kołduny – klasyczne sprawdzone przepisy
Gwarancją sukcesu przy przygotowaniu domowych kołdunów jest udane ciasto. Tylko prawidłowe proporcje, jakościowe produkty i nienaganne dotrzymanie ustalonego algorytmu jego zagniatania pozwoli otrzymać przepiękny wynik.
Istnieje masa przepisów przygotowania klasycznego ciasta na kołduny, główne z których zaproponujemy niżej w naszym materiale. Każdy z wariantów ma swoje przewagi i właściwości i potraficie dobrać dla siebie najbardziej odpowiedni.
Klasyczne ciasto dla domowych kołdunów – przepis
Składniki:
- mąka pszenna – 420-500 g;
- filtrowana woda – 260 ml;
- jedno duże kurze jajko;
- sól – 5 g.
Przygotowanie
Dla przygotowania bardzo prostego klasycznego i smacznego ciasta dla kołdunów według tego przepisu przesiewamy do miski pszenną mąkę ze zjeżdżalnią, dodajemy sól, jajko i po trochę podlewając wodę, mieszamy stopniowo miękkie, lecz nielepkie ciasto. Ilość mąki dla zagniatania może znacznie wahać się zależnie od jej początkowej spoistości i wilgotności. Okrywamy ciasto spożywczą folią i zostawiamy dla dojrzewania na trzydzieści-czterdzieści minut. Po zakończeniu czasu możemy przystępować do kształtowania kołdunów.
Parzone ciasto na kołduny – klasyczny przepis bez jajek
Składniki:
- mąka pszenna – 480-520 g;
- filtrowana woda – 290 ml;
- olej rafinowany roślinny – 50 ml;
- sól – 10 g.
Przygotowanie
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, wlewamy rafinowany olej roślinny i mieszamy. Potem cieniutkim strumieniem wlewamy podgrzaną praktycznie do wrzenia oczyszczoną wodę i mieszamy ciasto. Najpierw mieszamy masę za pomocą łyżki, a potem wykładamy ją na stół z mąką i kończymy zagniatanie rękami. Gotowa tekstura ciasta jest podobna do miękkiej plasteliny i absolutnie nie jest lepka. Potem, jak mączna piguła w całości oziębnie, można przystępować do kształtowania kołdunów.
Z takim ciastem bardzo łatwo pracować, ono pięknie lepi się, nie rwie się, a w gotowej potrawie wychodzi bardzo delikatnym i miękkim.
Ciasto na kołduny na mleku – klasyczny przepis
Składniki:
- mąka pszenna – 480-520 g;
- mleko – 120 ml;
- filtrowana woda – 40 ml;
- jedno duże kurze jajko;
- olej rafinowany roślinny – 5-10 ml;
- sól – 5 g.
Przygotowanie
Dla przygotowania ciasta na kołduny na mleku przesiewamy do szerokiej miski ze zjeżdżalnią dwie szklanki mąki, formujemy w niej dołek i dodajemy jedno duże kurze jajko. W oddzielnej misce łączymy trochę ciepłą wodę i mleczko, rozcieńczamy w mieszance sól i po trochę wlewając płynną masę do jajka do mąki, stopniowo mieszamy ciasto, przy konieczności dodając jeszcze mąkę. Potem, jak będzie dosięgnięta nielepka tekstura ciasta, dodajemy olej roślinny bezwonny i jeszcze raz dobrze mieszamy. Po tym przysłaniamy mączną pigułę ręcznikiem i dajemy odpocząć w ciągu czterdziestu minut. Gotowe dojrzałe ciasto dobrze lepi się, wałkuje się i nie pręży.
Przepis klasycznego ciasta dla kołdunów dla piecyka do wypiekania chleba
Składniki:
- mąka pszenna – 3 szklanka;
- filtrowana woda – 40 ml;
- jedno kurze jajko;
- olej rafinowany roślinny – 1 st. łyżka;
- sól – 10 g.
Przygotowanie
Do szklanki wlewamy jajko i dolewamy filtrowaną wodę. Wylewamy otrzymaną płynną podstawę dla ciasta do czary piecyka, dodajemy rafinowany olej roślinny, sól i wsypujemy trzy szklanki mąki, co zawczasu jest przesiewana. Wybieramy w urządzeniu reżim "Ciasto" i zostawiamy do zakończenia programu. Po tym dostajemy prężne, plastyczne i gotowe smaczne ciasto, które w całości jest gotowe dla kształtowania kołdunów.