Najlżejszy sposób przygotować tort miodowy

Dla wielu z nas tort miodowy – słodkie wspomnienie z dzieciństwa.
tort miodowy

Klasycznemu przepisowi tych smakołyków jest już blisko 200 lat. Autorstwo przypisują anonimowemu kucharzowi-cukiernikowi, który przygotował poczęstunek dla cesarzowej Elżbiety, żony Aleksandra I. Ukoronowana osoba była na tyle zadowolona tym deserem, że ten na zawsze pozostał jej faworytem.

Dzielimy się z wami prostym przepisem cesarskiego tortu.

Składniki:

Dla placków:

  • jajka – 2 szt.;
  • masło – 100 g;
  • cukier – 150 g;
  • miód – 2 łyżki;
  • spulchniacz;
  • mąka – 420 g.

Dla kremu:

  • Śmietana – 2 łyżki;
  • cukier – 1 łyżka;
  • waniliowy cukier.

Przygotowanie

  1. Zbijcie masło z cukrem i miodem i nie zaprzestając zbijać dodajcie jajka po jednym. Potem wsypcie mąkę, mieszaną ze spulchniaczem. Zagniećcie miękkie i plastyczne ciasto.
  2. Ciasto podzielicie na 6 równych części. Wałkujcie placki i ukształtujcie im formy okrągłej za pomocą płaskiego talerza.
  3. Placki wypiekajcie w rozgrzanym piecyku (180 °С) do złocistego koloru (w przybliżeniu po 5-6 minut na placek). I układajcie w górkę.
  4. Żeby przygotować krem, rzetelnie zbijcie śmietanę z cukrem i hojnie naoliwcie każdy placek. Skrawki placków też wypieczcie, rozdrobnijcie do okrucha i obsypcie tort. Jeśli potraficie wstrzymać się – dajcie tortowi przesiąknąć i rozkoszujcie się niepowtarzalnym miodowym smakiem!
źródło:Nasha-Kuhnya
 
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty