Nalewka imbirowa według starożytnego tybetańskiego przepisu – skuteczny środek na wiele dolegliwości
Imbir jest przyprawą o unikalnych właściwościach stosowanych w kuchni, kosmetyce i medycynie. Zwolennicy zdrowego stylu życia z przyjemnością i korzyścią dla zdrowia zażywają imbirowe herbaty, wywary i napary. Zapraszamy do zapoznania się ze starym przepisem tybetańskiej imbirowej nalewki, która obecnie jest bardzo popularna na całym świecie.
Właściwości lecznicze tybetańskiej nalewki
Imbir zaprawiony spirytusem lub wódką ma wyraźne lecznicze właściwości. Według medycyny tybetańskiej imbir pomaga w leczeniu dróg żółciowych. Miejscami porażenia przy tym, zgodnie z tradycyjnymi wierzeniami Tybetańczyków, są krew, wątroba, jelita, pęcherzyk żółciowy, oczy.
Współczesne badania udowadniają, że nalewka ma następujący wpływ na organizm:
- normalizuje poziom cholesterolu, poprawia stan naczyń krwionośnych;
- aktywuje metabolizm, co prowadzi do zmniejszenia masy ciała;
- leczy przeziębienia, choroby etiologii wirusowej;
- likwiduje ogniska zapalne w organizmie;
- uwalnia od problemów trawiennych;
- jest silnym tonizującym środkiem.
Oprócz tego, nalewka imbirowa jest uważana za skuteczny środek przeciwbólowy. Leczniczy skład łagodzi ból przy osteochondrozie, ból zębów, głowy, ból mięśniowo-szkieletowy. Z dawnych czasów imbir jest uważany za skuteczny afrodyzjak i teraz korzeń zalecany jest w leczeniu kobiecej niepłodności i impotencji u mężczyzn.
Tybetański przepis nalewki imbirowej
Przepis tybetańskiej nalewki z imbiru nie jest skomplikowany, a wszystkie składniki cudownego eliksiru są łatwo dostępne.
Składniki:
- korzeń imbiru – 400 g;
- wódka – 0,5 l;
- miód – 2 łyżki;
- cytryny – 5 sztuk.
Przygotowanie
Korzenie imbiru umyć, oczyścić, zalać wrzącą wodą, pokroić w plasterki. Zmiksować kawałki imbiru w blenderze lub przepuścić przez maszynkę do mięsa. Powstałą masę ułożyć w słoju, zalać wódką, szczelnie zatkać pokrywą. Nalewka klaruje się w ciągu dwóch tygodni w temperaturze pokojowej. Roztwór należy codziennie mieszać. Na ostatnim etapie przygotowania nalewkę przefiltrować. W otrzymany płyn dodać miód i wyciśnięty sok z cytryny.
Zastosowanie
Nalewka z imbiru według tybetańskiej recepty zalecana jest w ograniczonych ilościach: po jednej łyżeczce 2 razy dziennie 30 minut przed posiłkiem. Przy chorobach górnych dróg oddechowych nalewkę imbirową, rozcieńczoną pół na pół z wodą, stosuje się do płukania gardła.