Napój na skórkach mandarynkowych
Ogromna ilość odpadów od mandarynkowych płodów pod postacią skórek po noworocznych świętach najczęściej wyrusza do wiadra dla śmieci. Przecież z nich można przygotować przepiękny napój. W jakości alkoholowej podstawy można brać jak wódkę, tak i spirytus. Oba warianty przygotowania tego smacznego napoju na skórkach mandarynkowych proponujemy niżej.
Napój na skórkach mandarynkowych na wódce
Składniki:
- świeże mandarynkowe skórki – 140 g;
- ziarna kawy – 2 szt.;
- wódka – 0,5 l.
Przygotowanie
Żeby przygotować napój ze skórek mandarynkowych na wódce kroimy je drobnymi kawałeczkami, zalewamy na kilka sekund stromym wrzątkiem, odrzucamy na durszlak i dajemy porządnie ściec. Po tym umieszczamy motyki do słoika, czy butli i zalewamy podgrzaną do sześćdziesiąt stopni wódką. Wybieramy spirytus tylko wysokiej jakości, owak otrzymamy napój wątpliwego smaku.
Na koniec przygotowawczego etapu obsmażamy kawowe ziarna i rzucamy do pojemności do innych komponentów. Po tym bańkę, czy butlę szczelnie zamykamy i zostawiamy w ściemnionym miejscu na jeden miesiąc.
Po zakończeniu czasu mandarynkowy napar przecedzamy i przy konieczności filtrujemy.
Napój na suszonych mandarynkowych skórkach na spirytusie
Składniki:
- mandarynkowe skórki suszone – 2/3 szklanka;
- czysty spirytus – 2 l;
- woda oczyszczona, gotowana.
Przygotowanie
Dla przygotowania bardzo smacznego napoju według tego przepisu suszone mandarynkowe skórki rozdrabniamy, zakładamy do szklanej pojemności, zalewamy czystym spirytusem, zamykamy i dajemy należeć się w ciągu tygodnia. Po tym napar przecedzamy i udowadniamy oczyszczoną gotowaną wodą, co pozostała się, do 40% napoju.
Napój na mandarynkowej skórce na spirytusie z sokiem i fruktozą
Składniki:
- mandarynkowe skórki – 45 g;
- czysty spirytus – 1 l;
- mandarynkowy sok – 90 ml;
- woda oczyszczona, gotowana;
- fruktoza – 2 łyżki.
Przygotowanie
Mandarynkowe skórki pozbawiamy po maksimum od białych żyłek, drobno kroimy, zawieramy do słoika czy butli, zalewamy czystym spirytusem i nalegamy w ciągu trzech tygodni. Po tym otrzymany napar przecedzamy, filtrujemy, udowadniamy oczyszczoną gotowaną wodą do twierdzy 45 również dodajemy mandarynkowy sok i fruktozę. Zmętniały napar na mandarynkowych skórkach można wyklarować za pomocą pasteryzowanego mleka zawartością tłuszczu 2,5%.