Napój na skórkach mandarynkowych

napój na skórkach mandarynkowych

Ogromna ilość odpadów od mandarynkowych płodów pod postacią skórek po noworocznych świętach najczęściej wyrusza do wiadra dla śmieci. Przecież z nich można przygotować przepiękny napój. W jakości alkoholowej podstawy można brać jak wódkę, tak i spirytus. Oba warianty przygotowania tego smacznego napoju na skórkach mandarynkowych proponujemy niżej.

Napój na skórkach mandarynkowych na wódce

Składniki:

  • świeże mandarynkowe skórki – 140 g;
  • ziarna kawy – 2 szt.;
  • wódka – 0,5 l.

Przygotowanie

Żeby przygotować napój ze skórek mandarynkowych na wódce kroimy je drobnymi kawałeczkami, zalewamy na kilka sekund stromym wrzątkiem, odrzucamy na durszlak i dajemy porządnie ściec. Po tym umieszczamy motyki do słoika, czy butli i zalewamy podgrzaną do sześćdziesiąt stopni wódką. Wybieramy spirytus tylko wysokiej jakości, owak otrzymamy napój wątpliwego smaku.

Na koniec przygotowawczego etapu obsmażamy kawowe ziarna i rzucamy do pojemności do innych komponentów. Po tym bańkę, czy butlę szczelnie zamykamy i zostawiamy w ściemnionym miejscu na jeden miesiąc.

Po zakończeniu czasu mandarynkowy napar przecedzamy i przy konieczności filtrujemy.

Napój na suszonych mandarynkowych skórkach na spirytusie

Składniki:

  • mandarynkowe skórki suszone – 2/3 szklanka;
  • czysty spirytus – 2 l;
  • woda oczyszczona, gotowana.

Przygotowanie

Dla przygotowania bardzo smacznego napoju według tego przepisu suszone mandarynkowe skórki rozdrabniamy, zakładamy do szklanej pojemności, zalewamy czystym spirytusem, zamykamy i dajemy należeć się w ciągu tygodnia. Po tym napar przecedzamy i udowadniamy oczyszczoną gotowaną wodą, co pozostała się, do 40% napoju.

Napój na mandarynkowej skórce na spirytusie z sokiem i fruktozą

Składniki:

  • mandarynkowe skórki – 45 g;
  • czysty spirytus – 1 l;
  • mandarynkowy sok – 90 ml;
  • napój na mandarynkowej skórce
  • woda oczyszczona, gotowana;
  • fruktoza – 2 łyżki.

Przygotowanie

Mandarynkowe skórki pozbawiamy po maksimum od białych żyłek, drobno kroimy, zawieramy do słoika czy butli, zalewamy czystym spirytusem i nalegamy w ciągu trzech tygodni. Po tym otrzymany napar przecedzamy, filtrujemy, udowadniamy oczyszczoną gotowaną wodą do twierdzy 45 również dodajemy mandarynkowy sok i fruktozę. Zmętniały napar na mandarynkowych skórkach można wyklarować za pomocą pasteryzowanego mleka zawartością tłuszczu 2,5%.

 
Powiązane artykuły:
Mandarynkowy nawar na wódce
Aromatyczny, alkoholowy napój można przygotować samodzielnie z mandarynek i wódki. Nawar, przepisy którego są opisane, dalej wychodzi smaczny i jaskrawy. Również opowiemy, jak uzupełnić skład niektórymi aromatycznymi składnikami.
Dla amatorów alkoholowych fruktowitów: naparów, nalewek, czy domowych cocktaili jest opisany dalej przepis nieprawdopodobnie smacznego i aromatycznego bananowego likieru. Wam na pewno spodoba się proces jego stworzenia.
Mandarynkowy likier w domowych warunkach
Jaskrawy, smaczny mandarynkowy likier u was może wyjść, jeśli przygotujecie go według dokładnych rekomendacji. Opowiemy jak dobrać składniki, przygotować je i zwyczajnie opiszemy cały proces stworzenia tego napoju.
Mandarynkowy likier – jaskrawy napój, co daruje dobry humor
Przygotowanie mandarynkowego likieru – to porywający proces. Dla jego stworzenia nie będą potrzebne szczególne produkty czy sprzęt – tu wszystko jest maksymalnie proste. U was koniecznie wyjdzie jaskrawy i zwłaszcza smaczny napój.
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty