Napój ze skórek mandarynkowych – pomarańczowy smak święta

Zdawałoby się,że całkiem niepotrzebnym mandarynkowym skórkom można znaleźć dostojne stosowanie. Z nich można przygotować smaczny i pożyteczny napój, który stanie się przepiękną alternatywą sztucznej lemoniadzie.
Przepis napoju ze świeżych skórek mandarynkowych
Składniki:
- mandarynkowe skórki (świeże);
- cukier – według smaku;
- kwasek cytrynowy – według smaku;
- oczyszczona woda.
Przygotowanie
Szklaną, czy emaliowaną pojemność wypełniamy świeżymi mandarynkowymi skórkami i zalewamy stromym wrzątkiem, żeby on w całości pokrył zawartość. Przysłaniamy naczynie przykrywką i dajemy należeć się przy pokojowej temperaturze w ciągu doby.
Po tym zlewamy płyn do emaliowanego rondla, a skórki wyciskamy i rozdrabniamy skorzystawszy się blenderem, czy maszynką do mięsa. Przekręconą masę dodajemy do naparu, nagrzewamy do wrzenia i zostawiamy dla nalegania jeszcze na dwadzieścia cztery godziny. Po zakończeniu czasu przecedzamy napar przez kilka warstw merli i wyciskamy rzetelnie. Dodajemy do otrzymanego płynu cukier i kwasek cytrynowy, mieszamy porządnie do pełnego rozpuszczenia cukrowych i cytrynowych kryształów i przelewamy do dzbanka, czy dowolnej innej odpowiedniej pojemności dla gotowego napoju.
Napój z suchych mandarynkowych skórek z miodem – przepis
Składniki:
- rozdrobnione suche mandarynkowe skórki – 3 st. łyżki;
- woda filtrowana – 450 ml;
- miód – 70 g czy według smaku;
- cytrynowy sok – według smaku.
Przygotowanie
Rozdrobnione suche mandarynkowe skórki zalewamy podgrzaną do temperatury wrzenia filtrowaną wodą, opatulamy i dajemy należeć się w ciągu kilku godzin. Po tym napar przecedzamy i trochę wyciskamy. Dodajemy miód i cytrynowy sok według smaku i mieszamy.
Taki napój nie tylko jest smaczny, lecz nieprawdopodobnie pożyteczny. Użytek jego podczas zaziębienia, czy bronchitu pomaga organizmowi szybciej sprawić się z chorobą i napełnia jego witaminami.
Napój ze skórki cytrynowej i soku mandarynki
Składniki:
- skórka cytrynowa i sok trzech mandarynkowych płodów;
- cukier – 25 g;
- miód – 35 g;
- woda filtrowana – 500 ml.

Przygotowanie
Mandarynkowe płody przemywamy rzetelnie, zdejmujemy skórkę cytrynową i umieszczamy do rondelka, czy czerpaka. Zalewamy filtrowaną wodą, umieszczamy na ogień, podgrzewamy do wrzenia i gotujemy na ogniu słabej intensywności w ciągu piętnastu minut. Potem wyłączamy płytę, nalegamy zawartość rondla dwie godziny i przecedzamy. Dodajemy do wywaru cukier, znów udowadniamy do wrzenia, a potem ostudzamy. Dodajemy miód i mandarynkowy sok, mieszamy i możemy rozkoszować się.