Napój ze skórek mandarynkowych – pomarańczowy smak święta

napój ze skórek mandarynkowych

Zdawałoby się,że całkiem niepotrzebnym mandarynkowym skórkom można znaleźć dostojne stosowanie. Z nich można przygotować smaczny i pożyteczny napój, który stanie się przepiękną alternatywą sztucznej lemoniadzie.

Przepis napoju ze świeżych skórek mandarynkowych

Składniki:

  • mandarynkowe skórki (świeże);
  • cukier – według smaku;
  • kwasek cytrynowy – według smaku;
  • oczyszczona woda.

Przygotowanie

Szklaną, czy emaliowaną pojemność wypełniamy świeżymi mandarynkowymi skórkami i zalewamy stromym wrzątkiem, żeby on w całości pokrył zawartość. Przysłaniamy naczynie przykrywką i dajemy należeć się przy pokojowej temperaturze w ciągu doby.

Po tym zlewamy płyn do emaliowanego rondla, a skórki wyciskamy i rozdrabniamy skorzystawszy się blenderem, czy maszynką do mięsa. Przekręconą masę dodajemy do naparu, nagrzewamy do wrzenia i zostawiamy dla nalegania jeszcze na dwadzieścia cztery godziny. Po zakończeniu czasu przecedzamy napar przez kilka warstw merli i wyciskamy rzetelnie. Dodajemy do otrzymanego płynu cukier i kwasek cytrynowy, mieszamy porządnie do pełnego rozpuszczenia cukrowych i cytrynowych kryształów i przelewamy do dzbanka, czy dowolnej innej odpowiedniej pojemności dla gotowego napoju.

Napój z suchych mandarynkowych skórek z miodem – przepis

Składniki:

  • rozdrobnione suche mandarynkowe skórki – 3 st. łyżki;
  • woda filtrowana – 450 ml;
  • miód – 70 g czy według smaku;
  • cytrynowy sok – według smaku.

Przygotowanie

Rozdrobnione suche mandarynkowe skórki zalewamy podgrzaną do temperatury wrzenia filtrowaną wodą, opatulamy i dajemy należeć się w ciągu kilku godzin. Po tym napar przecedzamy i trochę wyciskamy. Dodajemy miód i cytrynowy sok według smaku i mieszamy.

Taki napój nie tylko jest smaczny, lecz nieprawdopodobnie pożyteczny. Użytek jego podczas zaziębienia, czy bronchitu pomaga organizmowi szybciej sprawić się z chorobą i napełnia jego witaminami.

Napój ze skórki cytrynowej i soku mandarynki

Składniki:

  • skórka cytrynowa i sok trzech mandarynkowych płodów;
  • cukier – 25 g;
  • napój ze skórek mandarynki
  • miód – 35 g;
  • woda filtrowana – 500 ml.

Przygotowanie

Mandarynkowe płody przemywamy rzetelnie, zdejmujemy skórkę cytrynową i umieszczamy do rondelka, czy czerpaka. Zalewamy filtrowaną wodą, umieszczamy na ogień, podgrzewamy do wrzenia i gotujemy na ogniu słabej intensywności w ciągu piętnastu minut. Potem wyłączamy płytę, nalegamy zawartość rondla dwie godziny i przecedzamy. Dodajemy do wywaru cukier, znów udowadniamy do wrzenia, a potem ostudzamy. Dodajemy miód i mandarynkowy sok, mieszamy i możemy rozkoszować się.

 
Powiązane artykuły:
Przepis kiśla z krochmalem z zamrożonych jagód
Jagodowy kisiel – najsmaczniejszy i bardzo pożyteczny napój, który absolutnie nieskomplikowanie zrobić w domu, na swojej kuchni. W wyniku kisiel wyjdzie nieprawdopodobnie jaskrawym, nasyconym i koniecznie smacznym.
Jak ugotować kisiel z jagód i krochmalu?
Dziś niezasłużenie stanął zapominać się taki bardzo smaczny napój jak kisiel. I bardzo daremnie, przecież przygotować go jest nieprawdopodobnie prosto, a można delektować długo.
Mandarynkowy sok – pomarańczowy nastrój w szklance
W markecie dosyć rzadko można zobaczyć mandarynkowy sok i to nie nieszczęście, przecież jego można bez trudności zrobić samodzielnie! Główne, że produkt przygotowany w domu wyjdzie bardzo pożytecznym.
Jak ugotować smaczny kisiel z zamrożonych jagód?
Ucieszcie siebie i krewnych bardzo smacznym gęstym napojem – ugotujecie aromatyczny kisiel według zaproponowanych dalej prostych przepisów. Opowiemy jak z dostępnych komponentów stworzyć kisiel na podstawie zamrożonych jagód.
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty