Naukowcy obalili rozpowszechnione mity – 30 prawdziwych faktów

Na świecie istnieje wiele mitów, które naukowcy potwierdzają lub obalają. W niniejszym artykule zestawienie największych oszustw.

Mity na zawsze pozostaną w naszym życiu, ponieważ trudno pozbyć się własnych przekonań. Dzięki postępowi technicznemu i badaniom naukowym niektóre rozpowszechnione mity, w które wierzyliśmy w ciągu wielu dziesięcioleci, udało się obalić.

1. Mit niejedzenia po 18.00

czas

Teoria niejedzenia po 18 to mit, który przywarł do naszego społeczeństwa, tak silnie, że chyba słyszał o nim każdy. Ostatni posiłek należy jeść trzy godziny przed snem, nie ma znaczenia czy na zegarze jest 21, czy jeszcze później, jeśli mamy w perspektywie nie pójść spać przez kolejne godziny. Nie doprowadzajmy do przegłodzenia organizmu, gdyż, nie wpłynie to korzystnie na jakość naszej przemiany materii. Wniosek: jeśli kładziesz się spać po godzinie 24.00, możesz śmiało jeść po 18.00.

2. Mit – do lodówki nie można wkładać ciepłych rzeczy

lodówka

Czy wiesz, że w jedzeniu, które w temperaturze pokojowej przebywa dwie godziny, zaczynają już rozwijać się bakterie? Dlatego ciepłe jedzenie powinniśmy jak najszybciej przenieść do lodówki, która hamuje ten proces. Wsadzenie całego garnka gorącej zupy zaszkodziłoby pożywieniu, które jest już w lodówce oraz mogłoby zaszkodzić jej samej. Termostat w lodówce uruchomiłby kompresor, który musiałby działać do momentu, gdy temperatura wewnątrz lodówki wyniesie żądaną. Zwiększa to pobór mocy i na dłuższą metę może uszkodzić urządzenie.

3. Popularne powiedzenie "działać jak czerwona płachta na byka" nie ma nic wspólnego z prawdą

czerwony

Za sprawą corridy utarło się, że czerwień wywołuje u byków agresję. Tymczasem byki wcale nie widzą koloru czerwonego. W oczach byków i krów występuje tylko jeden rodzaj komórek wzrokowy, dlatego nie rozróżniają barw. Agresję u byków podczas corridy wywołuje w rzeczywistości ruch płachty – stąd gwałtowne machanie przez toreadorów płachtą przed oczami byka. Czerwony kolor płachty nie ma więc znaczenia.

4. Mit – kobiety są mniej inteligentne, bo mają mniejszy mózg

kobieta

Co prawda męskie mózgi są większe niż kobiece, ale żeńskie są bardziej pofałdowane i dzięki temu mają większą powierzchnię. Poza tym – jak to w przypadku wielu narządów ma miejsce – nie rozmiar się liczy. Oprócz tego iloraz inteligencji wcale nie zależy od rozmiaru mózgu, a jego budowy.

5. Mit – nietoperze są ślepe

nietoperz

Zwykliśmy sądzić, że te zwierzęta są ślepe, bo w przestrzeni orientują się dzięki echolokacji. Jednak nietoperze mają niewielkie oczy, które w dzień służą im całkiem dobrze.

6. Mit – człowiek ma tylko pięć zmysłów

mózg

Pięć podstawowych zmysłów człowieka, czyli: wzrok, słuch, węch, smak i dotyk – znamy wszyscy doskonale. Niektórzy współcześni neurolodzy wyróżniają bardzo wiele, nawet do 21 różnych rodzajów zmysłów ludzkich. Do takich zaliczają przykładowo: zmysł temperatury, odczuwanie ciepła, zimna przez skórę, zmysł równowagi, którym sterują wypełnione płynem jamy w uchu wewnętrznym, głód, pragnienie etc.

7. Mit – nie można spać z komórką obok poduszki

sen

Komórki towarzyszą nam praktycznie przez całą dobę. Powszechnie uważa się, że spanie w pobliżu telefonu może prowadzić do poważnych powikłań. Chodzi przede wszystkim o wpływ promieniowania elektromagnetycznego. Jednak jest to kompletna bzdura– obok leżący smartfon w żaden sposób nie może ci zaszkodzić. Promieniowanie elektromagnetyczne wpływa na człowieka tylko wtedy, gdy on rozmawia przez telefon, pisze sms, etc.

8. Mit – psy widzą w czarno-białych kolorach

pies

Czworonogi nie rozróżniają barw czerwonej i zielonej, za to dobrze widzą kolory żółty i niebieski. Prawdopodobnie odbierają świat w delikatniejszej pastelowej tonacji.

9. Mit – krew żylna jest błękitna

krew

To złudzenie. Tak naprawdę krew zawsze jest czerwona. Ta odtleniona krew żylna tylko wygląda na niebieską, bo widzimy ją przez kilka warstw tkanki, która filtruje kolor.

10. Mit – gotowanie wody dwa razy jest toksyczne

woda

W sieci pojawiają się artykuły, z których jasno wynika, że dwukrotne gotowanie wody powoduje, że obecne w niej minerały stają się toksyczne. Co więcej, ta czynność ponoć ma także sprzyjać wydzielaniu się niebezpiecznych dla zdrowia substancji. Teraz okazuje się, że to wszystko mit. Okazuje się, że gotowanie wody po raz drugi, a nawet po raz kolejny nie sprawi, że odparuje np. połowa jej objętości, zwiększając tym samym objętość szkodliwych substancji. Musielibyśmy gotować wodę bardzo, bardzo długo, a parząc herbatę czy kawę, nie robimy tego.

11. Mit – kłamca unika kontaktu wzrokowego

oczy

Rozmawiając z człowiekiem, zawsze chcemy wiedzieć, o czym on myśli, kłamie czy mówi prawdę. Zwykło się uważać, że kłamca unika kontaktu wzrokowego. Badania obaliły to twierdzenie, gdyż nie zauważono żadnej prawidłowości. Naukowcy uważają, że na podstawie mowy ciała tylko fachowcy mogą określić, kłamie człowiek czy nie.

12. Mit - Wielki Mur Chiński to jedyna budowla widoczna gołym okiem z kosmosu

ściana

Żaden obiekt na Ziemi nie jest widoczny "gołym okiem" z kosmosu. Wielki Mur można zobaczyć jedynie z niskiej orbity okołoziemskiej, co nie jest niczym szczególnym – widoczne stamtąd są również autostrady czy lotniska.

13. Mit – naczynia teflonowe są szkodliwe

ziemia

Wokół naczyń wykonanych z teflonu oraz samego tworzywa, jakim jest teflon, narosło wiele mitów i kontrowersji. Najpopularniejszy mit o teflonie mówi o tym, że zarysowania na patelniach teflonowych mogą wywołać raka. Ale naukowiec Ludger Fischer twierdzi, że teflon nie wchodzi w reakcję z potrawami, nie może być szkodliwy dla naszego zdrowia. Jeśli natomiast na patelni pojawią się zarysowania, to jedynie będą przypalać potrawy.

14. Mit – piorun nie uderza dwa razy w to samo miejsce

piorun

Mówi się, że piorun nigdy nie uderza dwa razy w to samo miejsce. Wręcz przeciwnie. Wyładowania często uderzają dwa razy w to samo miejsce. Na przykład, instalacje odgromowe, w które pioruny uderzają wiele razy.

15. Mit – Mount Everest jest najwyższą górą

góry

Słynny ośmiotysięcznik Mount Everest (8848 m n.p.m.) tak naprawdę nie jest najwyższą górą świata. Gdyby mierzyć wysokość góry od jej podnóża do szczytu, czyli wysokość względną, to najwyższym szczytem na świecie byłby wulkan Mauna Kea na Hawajach. Jego wysokość bezwzględna wynosi wprawdzie zaledwie 4205 m n.p.m., ale od podnóża na dnie oceanu do wierzchołka ma aż 10 100 m.

16. Mit – konserwy są toksyczne

puszka

Wiele z nas doskonale wie, że po otwarciu puszki jej zawartość trzeba natychmiast przełożyć na talerz, ponieważ puszki są bardzo toksyczne. Jednak jest to mit. Producenci bardzo dbają, aby puszki zostały zabezpieczone przed rdzą i innymi możliwymi reakcjami chemicznymi. W tym celu konserwy są z zewnątrz pokrywane warstwą żywicy epoksydowej, która ma za zadanie przedłużyć ich żywotność. Niebezpieczeństwo stanowią wydęte konserwy.

17. Mit – strefy smakowe na języku nie istnieją

język

Przez lata ten mit pokutował w szkolnych podręcznikach i uznawany był za prawdziwy. Wynika z niego, że różne smaki odczuwane są przez różne obszary języka. I tak na gorzki reagować ma nasada języka, na kwaśny krawędzie z tyłu, słony krawędzie z przodu a słodki – czubek. To nieprawda. W rzeczywistości wszystkie kubki smakowe mogą odczuwać każdy smak i mają po ok. 50 receptorów odpowiedzialnych za każdy z nich.

18. Mit - każdy psi rok życia liczy się jak 7 ludzkich lat

piesek

To jest mit, w który wierzą 50% ludzi. W rzeczywistości każda rasa psa starzeje się inaczej.

19. Mit – mikrofalówka jest rakotwórcza

mikrofalówka

Jeśli chodzi o promieniowanie, kuchenki mikrofalowe emitują fale niejonizujące, które są podobne do promieniowania telefonu komórkowego, z tym że są znacznie silniejsze. Kuchenki mikrofalowe mają jednak metalowe osłony i ekrany, które uniemożliwiają opuszczeniu promieniom jej obrębu, dlatego nie są one szkodliwe.

20. Mit – drewniane deski nie nadają się do krojenia mięsa

mięso

Niektórzy naukowcy twierdzą, że po nożu na desce zostają zarysowania, do których trafiają cząsteczki mięsa i bakterie, dlatego lepiej używać plastikowych desek, które można dezynfekować. Jednak naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego twierdzą, że deski plastikowe nie chronią nas przed bakteriami. Oprócz tego, jeśli na drewnianej desce umieścić bakterie, to naturalne właściwości drewna nie pozwolą im się rozmnażać.

21. Mit – po ukąszeniu żmii trzeba wysycać jad

źmija

Pracownicy Czerownego Krzyza twierdzą, że w żadnym wypadku nie można wysysać jad, ponieważ w jamie ustnej jest mnóstwo bakterii, które trafią do krwi. Oprócz tego w jamie ustnej mogą być również ranki, do których trafi trucizna. Najlepiej przemyć ranę mydłem i ciepłą wodą, a później założyć opatrunek. Również rękę trzeba unieruchomić, aby znajdowała się w pozycji powyżej serca.

22. Mit – wielbłądy przechowują wodę w garbach

wielbłądy

Wielbłądzie garby to nie rezerwuary wody, ale tłuszczu, i nie mają wiele wspólnego z niezwykłą u tych zwierząt wytrzymałością na brak wody. Wielbłądy nie gromadzą wody w garbie, jak się powszechnie sądzi, a w wyściółce żołądka.

23. Mit – posolona woda zawrze szybciej niż nieposolona

gorąco

Żeby jednak zobaczyć ten efekt trzeba dodatku naprawdę dużej ilości soli np. 20 g soli na 80 g wody. W domu, gdy dodajemy zazwyczaj łyżeczkę soli do litra wody, wspomnianego efektu nie zauważymy.

24. Mit – lunatyka nie wolno budzić

noc

Wiele osób jest przekonanych, że obudzenie kogoś, kto lunatykuje, jest bardzo niebezpieczne – może spowodować szok. To jednak mit. Osobę chodzącą we śnie najlepiej po prostu zaprowadzić do łóżka, czemu zazwyczaj poddaje się bez sprzeciwu.

25. Mit – człowiek używa tylko 10% swojego mózgu

człowiek

Cały mózg jest aktywny i używany przez cały czas. Podczas badań naukowcy nie wykryto żadnych "wyciszonych" obszarów.

26. Mit – produkty "light" są zdrowsze i korzystniejsze

mleko

Nie zawsze produkty typu "light" są zdrowsze od tradycyjnych. Generalnie produkty light mają obniżoną zawartość tłuszczów, jednak bez nich organizm nie może przyswoić substancji odżywczych, co z kolei negatywnie wpływa na nasze zdrowie. Warto spożywać tłuszcze nasycone, a ogólna zawartość tłuszczu w nabiałach nie powinna być więcej niż 5%.

27. Mit – cechy charakteru zależą od grupy krwi

grupa krwi

Niektórzy naukowcy dowodzą, że istnieje ścisły związek między grupą krwi a charakterem. Ludzie posiadające grupę krwi B są impulsywne. Grupa krwi A jest introwertyczna, lecz rozsądna. Grupa 0 ma silne cechy przywódcze. AB jest miła oraz bezkonfliktowa. Jednak nie ma żadnych dowodów naukowych potwierdzających taką informację.

28. Mit – odciski palców są unikalne

palce

Wiele ludzi uważa, że odciski palców w 100% są unikalne. Jednak naukowcy nie mogą dotychczas tego udowodnić. W historii kryminologii USA zanotowano 22 incydenty, gdy na podstawie odcisków palców skazano niewinnych ludzi.

29. Mit – autyzm poszczepienny

dziecko

Mit o związku szczepień z autyzmem pokutuje od dawna. Autyzm to całościowe zaburzenie rozwoju przejawiające się nieprawidłowym funkcjonowaniem we wszystkich obszarach rozwoju, m.in. zaburzeniami zdolności komunikacji i brakiem interakcji ze społeczeństwem. Dziś po wielu dziesiątkach badań potwierdzono, że nie ma już jednak żadnych wątpliwości, iż szczepionki nie mają żadnego związku z autyzmem.

30. Mit – nabiał a zdrowe kości

jedzenie

Przetwory mleczne zawierają witaminę D i wapń, ale nie tylko od nich zależy zdrowie naszych kości. Potrzebujemy również witaminy K i magnezu. Więc jeśli chcesz mieć mocne koście, musisz spożywać warzywa i inny pożyteczny pokarm.

 
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty