Niezwykłe smaczne i pożyteczne kotlety dla dzieci

Zdecydowana większość mam ciężko wzdycha, kiedy mowa zachodzi o pokarmie, przecież nakarmić dziecko – duży problem. Właściwości układu pokarmowego dzieciaka dyktuję swoje wymogi, a bobas kaprysi i przebiera pokarmem. Toż mamom należy przejawiać cuda wyobraźni, przygotowując nowe i nowe potrawy, wykorzystując różnych chytrości.
Mięso – niezwykle ważny produkt w dziecięcej racji, przecież w nim mieszczą się substancje, życiowo konieczne rosnącemu organizmowi. Najwygodniejszy sposób przygotowania mięsa dla bobasów – kotlety. Do 3 lat diabetolodzy rekomendują wyjątkowo parowe kotlety dla dzieci, lecz pediatrzy nie widzą nic strasznego w tym, żeby z rzadka ucieszyć bobasa, co już podrósł, kotletem z chrupiącą skórką. Lecz zachwycać się nimi jednak kosztuje. Przepiękną alternatywą są kotlety zapiekłe w piecyku dla dzieci – one nie tak są szkodliwe jak smażone i przy tym na nich również stwarza się motyka. Rozpatrzymy główne przepisy przygotowania smacznych i pożytecznych kotletów dla dzieci.
Kurze kotlety dla dzieci
Miękkie i delikatne kurze kotlety cieszą się szczególną popularnością jak u dzieci tak i mam, które lubią ich za prostotę przygotowania.
Składniki:
- filet kury – 500 g;
- marchewka – 1 niewielka;
- kurze jajko – 1;
- biały chleb – 1 kawałek;
- cebula – 1 szt.;
- mleko – 100 ml;
- mąka – 3 łyżki;
- sól.
Przygotowanie
Miąższ chleba należy zawczasu zmoczyć w ciepłym mleku. Kurzy filet, cebulę i marchew przemielić w maszynce do mięsa i połączyć ze zbożowym miąższem. W otrzymaną masę dodać jajko, zamieszać, dla nadania lepkości dodać mąkę.
Z otrzymanego farszu należy sformować niewielkie kotlety, pogrążyć do mąki i smażyć na oleju roślinnym, czy zapiec w piecyku.
Kotlety z indyczki dla dzieci
Filet indyczki – bardzo smaczny dietetyczny produkt, optymalny na początek wprowadzenia pokarmu i pokazany nawet do karmienia bobasów-alergików.
Składniki:
- filet indyczki – 1 kg;
- cebula – 1-2 sztuki;
- czosnek – 3-4 ząbka;
- jajko kurze – 2 szt.;
- chleb biały – 2 kawałeczki;
- sól, pieprz.
Przygotowanie
Filet należy rozkroić na niewielkie kawałeczki i przemielić w maszynce do mięsa, na przemian dodając cebulę i czosnek. Farsz dobrze wymieszać, osolić, zbić do niego jajko, chleb i jeszcze raz rzetelnie wymieszać. Z otrzymanej masy sformować kotlety i posmażyć, zapiec, czy przygotować na parze. Analogicznym trybem dzieją się i kotlety z wołowiny dla dzieci, tylko kurę, czy indyczkę w upatrzonym przepisie można zamienić na wołowy miąższ, który dla nadania kotletom miękkości należy przepuścić przez maszynkę do mięsa kilka razy.
Kotlety z dorsza dla dzieci
Konieczność ryby w dziecięcej racji nie odnosi się pod wątpliwość, przecież w niej mieszczą się konieczne witaminy, minerały, aminokwasy. Najlepiej wykorzystać nietłuste gatunki ryby, na przykład dorsza.
Składniki:
- filet dorsza – 500 g;
- biały chleb – 1 kawałek;
- ser – 200 g;
- cebula – 1 główka;
- jajko kurze – 1 szt;
- natka;
- sól.
Przygotowanie
Rybę i cebulę należy przemielić w maszynce do mięsa, dodać do niej sól i jajko, ser, zawczasu rozmoczony chleb i natkę. Farsz rzetelnie wymieszać za pomocą rąk. Z gotowej mieszanki sformować kotlety i przygotować na oleju roślinnym, na parze, czy w piecyku. Takie kotlety zwłaszcza podchodzą malutkim kapryśnikom, które rezygnują jeść ser, ponieważ jego smak przerywa się smakiem ryby. Szczególne miejsce w jadłospisie zajmują warzywne kotlety dla dzieci. To przepiękny sposób "zamaskować" takie niekochane wieloma bobasami, lecz takie konieczne warzywa.
Marchwiowe kotlety – przepis dla dzieci
Kotlety z marchwi – bardzo niezwykła potrawa, podobają się one wielu bobasom, a przygotować je jest dosyć łatwo.
Składniki:
- marchew – 500 g;
- śmietanka – 50 ml;
- suszona morela – 50 g;
- manna – 1 łyżka;
- jajko kurze – 1 szt.;
- sól.

Przygotowanie
Na drobnej tarce natrzeć marchew i gasić w ciągu 15 minut w śmietance pod przykrywką, aż ona nie zostanie miękką, potem dodać do patelni mannę i gasić jeszcze w ciągu kilku minut. Otrzymaną masę ostudzić, dodać drobno pokrojoną suszoną morelę i jajko, farsz rzetelnie wymieszać i sformować z niego kotlety. Smażyć kotlety na powolnym ogniu po kilka minut z każdej strony. Analogicznym trybem przygotowują się buraczkowe kotlety dla dzieci, suszoną morelę można posprzątać lub zostawić – to już sprawa smaku.
Smacznego!