Niezwykłe smaczne i pożyteczne kotlety dla dzieci

kotlety dla dzieci

Zdecydowana większość mam ciężko wzdycha, kiedy mowa zachodzi o pokarmie, przecież nakarmić dziecko – duży problem. Właściwości układu pokarmowego dzieciaka dyktuję swoje wymogi, a bobas kaprysi i przebiera pokarmem. Toż mamom należy przejawiać cuda wyobraźni, przygotowując nowe i nowe potrawy, wykorzystując różnych chytrości.

Mięso – niezwykle ważny produkt w dziecięcej racji, przecież w nim mieszczą się substancje, życiowo konieczne rosnącemu organizmowi. Najwygodniejszy sposób przygotowania mięsa dla bobasów – kotlety. Do 3 lat diabetolodzy rekomendują wyjątkowo parowe kotlety dla dzieci, lecz pediatrzy nie widzą nic strasznego w tym, żeby z rzadka ucieszyć bobasa, co już podrósł, kotletem z chrupiącą skórką. Lecz zachwycać się nimi jednak kosztuje. Przepiękną alternatywą są kotlety zapiekłe w piecyku dla dzieci – one nie tak są szkodliwe jak smażone i przy tym na nich również stwarza się motyka. Rozpatrzymy główne przepisy przygotowania smacznych i pożytecznych kotletów dla dzieci.

Kurze kotlety dla dzieci

Miękkie i delikatne kurze kotlety cieszą się szczególną popularnością jak u dzieci tak i mam, które lubią ich za prostotę przygotowania.

Składniki:

  • filet kury – 500 g;
  • marchewka – 1 niewielka;
  • kurze jajko – 1;
  • biały chleb – 1 kawałek;
  • cebula – 1 szt.;
  • mleko – 100 ml;
  • mąka – 3 łyżki;
  • sól.

Przygotowanie

Miąższ chleba należy zawczasu zmoczyć w ciepłym mleku. Kurzy filet, cebulę i marchew przemielić w maszynce do mięsa i połączyć ze zbożowym miąższem. W otrzymaną masę dodać jajko, zamieszać, dla nadania lepkości dodać mąkę.

Z otrzymanego farszu należy sformować niewielkie kotlety, pogrążyć do mąki i smażyć na oleju roślinnym, czy zapiec w piecyku.

Kotlety z indyczki dla dzieci

Filet indyczki – bardzo smaczny dietetyczny produkt, optymalny na początek wprowadzenia pokarmu i pokazany nawet do karmienia bobasów-alergików.

Składniki:

  • filet indyczki – 1 kg;
  • cebula – 1-2 sztuki;
  • czosnek – 3-4 ząbka;
  • jajko kurze – 2 szt.;
  • chleb biały – 2 kawałeczki;
  • sól, pieprz.

Przygotowanie

Filet należy rozkroić na niewielkie kawałeczki i przemielić w maszynce do mięsa, na przemian dodając cebulę i czosnek. Farsz dobrze wymieszać, osolić, zbić do niego jajko, chleb i jeszcze raz rzetelnie wymieszać. Z otrzymanej masy sformować kotlety i posmażyć, zapiec, czy przygotować na parze. Analogicznym trybem dzieją się i kotlety z wołowiny dla dzieci, tylko kurę, czy indyczkę w upatrzonym przepisie można zamienić na wołowy miąższ, który dla nadania kotletom miękkości należy przepuścić przez maszynkę do mięsa kilka razy.

Kotlety z dorsza dla dzieci

Konieczność ryby w dziecięcej racji nie odnosi się pod wątpliwość, przecież w niej mieszczą się konieczne witaminy, minerały, aminokwasy. Najlepiej wykorzystać nietłuste gatunki ryby, na przykład dorsza.

Składniki:

  • filet dorsza – 500 g;
  • biały chleb – 1 kawałek;
  • ser – 200 g;
  • cebula – 1 główka;
  • jajko kurze – 1 szt;
  • natka;
  • sól.

Przygotowanie

Rybę i cebulę należy przemielić w maszynce do mięsa, dodać do niej sól i jajko, ser, zawczasu rozmoczony chleb i natkę. Farsz rzetelnie wymieszać za pomocą rąk. Z gotowej mieszanki sformować kotlety i przygotować na oleju roślinnym, na parze, czy w piecyku. Takie kotlety zwłaszcza podchodzą malutkim kapryśnikom, które rezygnują jeść ser, ponieważ jego smak przerywa się smakiem ryby. Szczególne miejsce w jadłospisie zajmują warzywne kotlety dla dzieci. To przepiękny sposób "zamaskować" takie niekochane wieloma bobasami, lecz takie konieczne warzywa.

Marchwiowe kotlety – przepis dla dzieci

Kotlety z marchwi – bardzo niezwykła potrawa, podobają się one wielu bobasom, a przygotować je jest dosyć łatwo.

Składniki:

  • marchew – 500 g;
  • śmietanka – 50 ml;
  • suszona morela – 50 g;
  • manna – 1 łyżka;
  • jajko kurze – 1 szt.;
  • sól.
  • parowe kotlety dla dzieci

Przygotowanie

Na drobnej tarce natrzeć marchew i gasić w ciągu 15 minut w śmietance pod przykrywką, aż ona nie zostanie miękką, potem dodać do patelni mannę i gasić jeszcze w ciągu kilku minut. Otrzymaną masę ostudzić, dodać drobno pokrojoną suszoną morelę i jajko, farsz rzetelnie wymieszać i sformować z niego kotlety. Smażyć kotlety na powolnym ogniu po kilka minut z każdej strony. Analogicznym trybem przygotowują się buraczkowe kotlety dla dzieci, suszoną morelę można posprzątać lub zostawić – to już sprawa smaku.

Smacznego!

 
Powiązane artykuły:
Mięsny suflet dla dzieci – przepis
Gotowy mięsny suflet według przepisu spodoba się wszystkim dzieciom i dorosłym. W wyniku wychodzi delikatna masa, która idealnie podejdzie do ulubionej potrawy, czy sosu i o wiele smaczniej aniżeli ugotowane mięso.
Mięsny suflet dla dzieci
Gotowy mięsny suflet wegług przepisu spodoba się wszystkim dzieciom i dorosłym. W wyniku wychodzi delikatna i powietrzna masa, która idealnie podejdzie do ulubionej potrawy, czy sosu.
Potrawy z królika dla dzieci
Mięso królika - bardzo pożyteczny, bogaty witaminami i minerałami i do tego dietetyczny produkt. Toż jego obowiązkowo warto włączać do racji dziecka. O tym, które smaczne potrawy przygotować dziecku z królika, opowiemy w artykule.
Pulpieciki dla dzieci – ciekawa potrawa z mięsa
Mięsne pulpieciki – ulubiona i pożyteczna potrawa dla dzieci. Zrobione z nietłustych gatunków mięsa one pięknie uzupełnią i urozmaicają rację dziecka. A robić pulpieciki jest bardzo prosto. W naszym artykule opowiemy jak.
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty