Niskokaloryczne potrawy na odchudzanie z bardzo prostych produktów

Wiele z nas są pewne, że dietetyczne żywienie ma na myśli użycie drogich i niedostępnych produktów, lecz naprawdę to nie jest tak. Jest dużo niskokalorycznych potraw na odchudzanie z prostych produktów, które do tego są bardzo smaczne i pożyteczne. Są przepisy odpowiednie dla dowolnego jedzenia.
Smaczna i szybka potrawa z prostych produktów – sałata z warzyw
Sałata przygotowana według tego przepisu, dzięki niezwykłemu tankowaniu wychodzi bardzo smacznym. Przedstawionych produktów wystarcza na 4 porcji, a kaloryczność składa 75 kcal.
Składniki:
- brokuł – 425 g;
- jajka – 3 szt.;
- pomidory – 125 g;
- czosnek – 3 ząbki;
- olej roślinny – 65 ml;
- ocet balsamiczny – 30 ml;
- sok cytryny – 25 ml;
- natka, sól i pieprz.
Przygotowanie
Brokuł podzielicie na kwiatostany, a potem opuścicie je na 6 minut do wrzącej wody, do której pokładziecie sól. Ugotowane jajka pokrójcie w niewielkie kostki, pomidory – cząstkami, a czosnek – krążkami. Mytą natkę pokrójcie na malutkie kawałeczki. Zmieszajcie sok cytryny, ocet i olej. Połączcie wszystkie przygotowane ingredienty i dodajcie tankowanie.
Dietetyczna potrawa z prostych produktów – zapiekanka z owocami
Dieta to jeszcze nie powód wypierać się deserów, przecież je można przygotować z prostych produktów na odchudzanie. Zapiekankę można podawać na dowolne jedzenie.
Składniki:
- nietłusty ser – 400 g;
- żelatyna – 2 łyżki;
- woda – 75 ml;
- jabłko – 1 szt.;
- pomarańcza – 1 szt.;
- słodycz według smaku.
Przygotowanie
Ser rekomenduje się przetrzeć, żeby pozbyć się od grudek. Dodajcie do niego słodycz, orientując się na swój smak. Żelatynę zalejcie wodą i zostawcie nabrzęknąć. Po tym rozpuśćcie ją na płycie, dodajcie do sera i porządnie mieszajcie. Owoce oczyśćcie, pokrójcie cząstkami i wyłóżcie na dno formy. Z góry zalejcie wszystko twarogową masą, postawcie do lodówki, żeby deser zastygnął.
Niskokaloryczny przepis z prostych produktów – krem-zupa z kabaczków
Diabetolodzy rekomendują włączać do swojego jadłospisu pierwsze potrawy, które polepszają pracę układu pokarmowego.
Składniki:
- kabaczek – 1 szt.;
- por – 20 g;
- cebula – 20 g;
- czosnek – 2 ząbki;
- warzywny bulion – 150 ml;
- sól, pieprz i oliwa.

Przygotowanie
Jeśli kabaczek jest stary, to wydalicie skórkę, a jeśli młody, to od razu pokrójcie go kawałeczkami średniego rozmiaru. Dwa rodzaje cebuli pokrójcie dowolnym sposobem, a czosnek należy rozkroić na kilka części. Na niewielkiej ilości oleju obsmażcie cebulę z czosnkiem na minimalnym ogniu w ciągu 2 minut, a potem pokładźcie kabaczek i przygotowujcie jeszcze w ciągu tego samego czasu. Zawartość patelni tłumaczcie do rondla, wlejcie bulion i gaście w ciągu 15 minut. Pokładziecie przyprawy, a potem za pomocą blendera przekształcicie wszystko na piure.