Nóż do warzyw - rodzaje i jak dobrać najlepszy
Nóż do warzyw - to jest nasz prawdziwy pomocnik w kuchni, bez którego proces gotowania jedzenia nie jest możliwy. Istnieje cały świat noży kuchennych, ale często zamiast prawidłowego użycia noża, w tej czy innej sytuacji, używamy tego samego. Poprawnie wybierać nóż do każdego produktu - to cała nauka. Spróbujemy zorientować się w nożach do warzyw.
Różnorodność noży do warzyw
Nóż do czyszczenia warzyw (obieraczka do warzyw). Jest to wydłużone lub poprzeczne ostrze z gładkimi lub ząbkowanymi krawędziami na wygodnej rączce. Można nimi oczyszczać ziemniaki, marchew, buraki i inne warzywa korzeniowe. Takie noże, znacznie przyśpieszają proces gotowania produktów i ułatwiają pracę kucharza. Obieraczki do warzyw są bezpieczne, niezawodne i wygodne. Taki nóż, koniecznie powinien się znajdować w każdej kuchni.
Dekoracyjny nóż do warzyw - kolejne ciekawe kuchenne narzędzie. Dzięki niemu, można stworzyć piękne dekoracje z warzyw na świąteczny stół. Bardzo niezwykle wygląda smażony ziemniak, pokrojony takim dekoracyjnym nożem do warzyw. Nóż może mieć formę albo standardową - ze zwykłą rączką i falistym ostrzem. Druga opcja – to nóż, którym operując naciskasz na rączkę z góry.
Uniwersalny nóż do warzyw - standardowy nóż z niedługim ostrzem i spiczastym noskiem. Bardzo popularne są dziś ceramiczne noże do warzyw. Można nimi cienko kroić miękkie warzywa, ale z ostrożnością stosować do obróbki twardych produktów. Inna opcja - nóż z plastikową rączką i podwójnymi ostrzami na dwóch końcach. Jedną stroną można oczyszczać skórkę z warzyw, a drugą - kroić warzywa w paski. Jest to bardzo wygodne do gotowania marchewki po koreańsku. Poza tym, na samej rączce takiego noża jest mini tarka do czosnku. Takie wielofunkcyjne narzędzie, jest niezwykle wygodne i powinna mieć je każdej gospodyni.