Nóż do warzyw - rodzaje i jak dobrać najlepszy

nóż do warzyw

Nóż do warzyw - to jest nasz prawdziwy pomocnik w kuchni, bez którego proces gotowania jedzenia nie jest możliwy. Istnieje cały świat noży kuchennych, ale często zamiast prawidłowego użycia noża, w tej czy innej sytuacji, używamy tego samego. Poprawnie wybierać nóż do każdego produktu - to cała nauka. Spróbujemy zorientować się w nożach do warzyw.

Różnorodność noży do warzyw

Nóż do czyszczenia warzyw (obieraczka do warzyw). Jest to wydłużone lub poprzeczne ostrze z gładkimi lub ząbkowanymi krawędziami na wygodnej rączce. Można nimi oczyszczać ziemniaki, marchew, buraki i inne warzywa korzeniowe. Takie noże, znacznie przyśpieszają proces gotowania produktów i ułatwiają pracę kucharza. Obieraczki do warzyw są bezpieczne, niezawodne i wygodne. Taki nóż, koniecznie powinien się znajdować w każdej kuchni.

nóż do warzyw 1 nóż do warzyw 2 nóż do warzyw 3

Dekoracyjny nóż do warzyw - kolejne ciekawe kuchenne narzędzie. Dzięki niemu, można stworzyć piękne dekoracje z warzyw na świąteczny stół. Bardzo niezwykle wygląda smażony ziemniak, pokrojony takim dekoracyjnym nożem do warzyw. Nóż może mieć formę albo standardową - ze zwykłą rączką i falistym ostrzem. Druga opcja – to nóż, którym operując naciskasz na rączkę z góry.

nóż do warzyw 4 nóż do warzyw 5 nóż do warzyw 6

Uniwersalny nóż do warzyw - standardowy nóż z niedługim ostrzem i spiczastym noskiem. Bardzo popularne są dziś ceramiczne noże do warzyw. Można nimi cienko kroić miękkie warzywa, ale z ostrożnością stosować do obróbki twardych produktów. Inna opcja - nóż z plastikową rączką i podwójnymi ostrzami na dwóch końcach. Jedną stroną można oczyszczać skórkę z warzyw, a drugą - kroić warzywa w paski. Jest to bardzo wygodne do gotowania marchewki po koreańsku. Poza tym, na samej rączce takiego noża jest mini tarka do czosnku. Takie wielofunkcyjne narzędzie, jest niezwykle wygodne i powinna mieć je każdej gospodyni.

nóż do warzyw 7 nóż do warzyw 8 nóż do warzyw 9
 
Powiązane artykuły:
Cudowny wynalazek  współczesnego przemysłu - pojemniki próżniowe na żywność
Gospodynie na całym świecie zastanawiają się nad tym, jak maksymalnie przedłużyć termin przydatności produktów, bez utraty ich pożytecznych właściwości. Do pomocy, stworzonych jest mnóstwo przyrządów i metod, w tej liczbie są też pojemniki próżniowe dla przechowywania. Dokładniej o nich - w artykule.
 Patelnia dla smażenia bez tłuszczu – jak się zorientować?
Wszyscy wiedzą o tym, że smażenie to nie jest pożyteczny sposób przygotowania. Lecz z pojawieniem się patelni do smażenia bez oleju każdy może rozkoszować się smacznym i pożytecznym pokarmem. Dokładniej o patelniach dla smażenia bez oleju - w artykule.
Jak wybrać patelnię do kuchenki gazowej?
Wybierając naczynie dla przygotowania pokarmu, dość często orientujemy się na cenę, materiał i designe. Między tym, nie mniej ważnie uwzględniać, na której płycie będziecie przygotowywały. W artykule porozmawiamy o najlepszych patelniach do kuchenki gazowej.
Ceramiczna patelnia – czy warto ją kupować?
Nie tak dawno na rynku naczyń pojawiły się nowości - patelnie z ceramicznym pokryciem, które prosto przyciągnęły uwagę gospodyń. Producenci mówią, że przygotowywać na takiej patelni to ogromne zadowolenie. Zorientujemy się, czym są dobre ceramiczne patelnie i czy są w nich usterki.
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty