Noże turystyczne – według jakich kryteriów dobierać nóż?
Trudno będzie sobie poradzić bez noża turystycznego w czasów wyprawy pod namiot. Dobry nóż pomoże w dowolnej sytuacji. Musi posiadać jednak szereg korzystnych właściwości, aby być pomocnikiem, a nie źródłem problemów.
Jak wybrać nóż turystyczny?
Przede wszystkim uwzględnij ten fakt, że noszenie i przechowywanie noża jest wykroczeniem, ponieważ jest bronią białą. Jednak dotyczy to nie wszystkich noży, więc przed nabyciem uważnie czytaj certyfikat, w którym musi być zaznaczone, czy owy nóż należy do broni bojowej, czy jest narzędziem gospodarczym.
Jeśli nie ma certyfikatu, to przynależność do broni białej można określić na podstawie długości głowni.
Wbrew obiegowej opinii prawo polskie w żaden sposób nie ogranicza długości głowni noża, który możemy legalnie nosić przy sobie. Za wyjątkiem ostrzy ukrytych w przedmiotach nie posiadających wyglądu broni białej (jak np. szpada ukryta w lasce) możemy posiadać, nosić i używać wszelkiej długości ostrza poczynając od miniaturowych scyzoryków na maczetach i mieczach skończywszy.
Otóż dalej. Przed nami powstaje pytanie, jaki nóż jest lepszy – składany lub z głownią stałą. Jeśli chodzi o proste zadania (na przykład pokroić chleb lub kiełbasę), to najlepiej kupić składany nóż turystyczny. Można go nosić luzem w kieszeni lub plecaku.
Jednak takie noże mają zazwyczaj cienkie i krótkie głownie, które ograniczają zasięg ich oddziaływania – na przykład poradzić sobie z gałązkami za pomocą tego noża nie można. W związku z tym, że nóż i głownia występują oddzielnie, nóż składany bardzo szybko może się zepsuć.
Natomiast nóż z głownią stałą będzie twoim pomocnikiem w czasie długich wypraw. Owy nóż jest nożem uniwersalnym, rękojeścią takiego noża można coś roztłuc albo torować sobie szlak, usuwając gałęzi.
Noże turystyczne produkowane są z dwóch rodzajów stali – nierdzewnej i węglowej. Noże z głownią ze stali nierdzewnej są odporne na korozję, jednak są bardziej delikatne, więc szybko stają się tępe i trudno je jest naostrzyć. Głownia ze stali węglowej jest twardsza, jednak w wypadku niepoprawnej pielęgnacji nóż szybko rdzewieje.
Rękojeść nożów turystycznych robiono z różnych materiałów – guma, plastik, drewno, koście, skóra. Wybór zależy od upodobań właściciela. I najważniejszym czynnikiem w tym wypadku występuje nie wygląd zewnętrzny, a wygoda. Jeśli chodzi o kształt i rozmiar to rękojeść noża powinna odpowiadać twojemu nadgarstkowi, czyli musi pasować do twojej ręki.
Najważniejsze, aby zabezpieczyć idealne współdziałanie noża z ręką i w tym wypadku najlepiej pasują rękojeści z gumy, drewna i skóry. Jednak dwa ostatnie potrzebują szczególnej pielęgnacji, aby zachowały odpowiedni wygląd zewnętrzny i funkcjonalność.
Jasna rzecz, ze nóż ze stałą głownią powinien posiadać pochwę albo małą kaburę. Dobra pochwa powinna być zrobiona ze skóry. Rękojeść powinna mocować się za pomocą specjalnego klipsa, aby nóż nie wylatywał. W niektórych wariantach pochwy jest przewidziana specjalna kieszonka do kamienia do ostrzenia, który przyda się podczas wyprawy.
Noże myśliwskie i turystyczne
Niedoświadczony turysta prawdopodobnie nie będzie mógł odróżnić noża myśliwskiego od noża turystycznego. Tak na prawdę, jeśli chodzi o wygląd zewnętrzny, to są bardzo podobne. Jednak jeśli chodzi o standardy, to nóż turystyczny ma mniejszą zdolność urazową.
Również nóż turystyczny różni się od noża myśliwego pod względem długości głowni. Również mogą być różne rękojeści. W wypadku noża myśliwego robiona jest z drewna i skóry – ciepłych materiałów. Jednak drugi wariant może pochłaniać brud i krew.
Głownia noża turystycznego jest przeznaczona do tego, aby ścinać gałązki, obrabiać inne przedmioty drewniane, ma opuszczoną głowicę. Również, aby turystom było bardziej wygodnie kroić pokarm, nóż turystyczny ma wydłużoną powierzchnię, przeznaczoną do krojenia.