O właściwościach zdrowotnych grzybów – czy korzystne są grzyby dla człowieka?
Grzyby są popularnym produktem spożywczym, którego właściwości już dawno zostały zbadane. Na dzień dzisiejszy wiadomo wiele odmian, przy czym niektóre z nich są śmiertelnie niebezpieczne dla człowieka. Dlatego do tej pory toczą się spory o to, czy grzyby są pomocne, czy lepiej powstrzymać się od takiej żywności. Ponadto struktura grzybów jest podobna do gąbki, która wchłania w siebie różne substancje.
Czy korzystne są grzyby dla człowieka?
W skład tych produktów wchodzą białka, węglowodany, składniki mineralne i witaminy, które mają szereg pożytecznych właściwości:
- Biorąc pod uwagę niską kaloryczność można bezpiecznie jeść grzyby przy odchudzaniu, ponieważ one przyczyniają się do normalizacji przemiany materii.
- Dzięki zawartości witamin B i cynku poprawia się praca układu nerwowego.
- Witamina D pozytywnie wpływa na kości i na stan skóry.
- Zastanawiając się, czym pomocne są grzyby leśne, nie można nie wspomnieć o obecności przeciwutleniacza selenu, który jest ważny w profilaktyce chorób sercowo-naczyniowych.
- Grzyby pomagają obniżyć poziom glukozy we krwi i ilość szkodliwego cholesterolu.
- Wchodzące w skład grzybów cynk i miedź są ważne dla przemiany materii, a jeszcze te substancje przyczyniają się do poprawy procesu hematopoezy.
- Wiele grzybów zawiera ergothioneinę – przeciwutleniacz, który jest niezbędny w profilaktyce chorób nowotworowych.
- W skład grzybów chodzą ß- glukany, które wzmacniają odporność i stymulują funkcje ochronne organizmu.
- Grzyby są używane do gotowania różnych wódek i nalewek, które już kilkanaście lat stosuje się w medycynie ludowej.
Jakie grzyby są pożyteczne dla człowieka?
W wyniku badań nad odżywczą wartością grzybów dla organizmu człowieka naukowcy podzielili je na poszczególne grupy:
- Do pierwszej kategorii należą białe grzyby i trufle. W ich skład wchodzą przede wszystkim korzystne minerały. W pieczarkach są substancje zmniejszające ryzyko wystąpienia nowotworów, więc one już od dawna są stosowane w przemyśle farmaceutycznym.
- Druga grupa obejmuje koźlarze brązowoczerwone, prawdziwki i kurki. Ostatnie grzyby zawierają antybiotyk, walczący z gronkowcem. Jeszcze grzyby pomagają wydalać szkodliwe substancje.
- Rozważając nad tematem, jakie grzyby korzystne, porozmawiamy o trzeciej grupie, w skład której wchodzą boczniaki, które służą do produkcji środków od cukrzycy, maślaki, które pozwalają poradzić sobie z bólem głowy i boczniaki, bogate w minerały i posiadające efekt przeczyszczający. Zaliczane są do tej grupy i grzyby stosowane w leczeniu kamicy układu moczowego.