Obsypywanie ziemniaków za pomocą obsypnika – mechaniczny sposób uprawy i pielęgnacji ziemniaków

W ostatnim czasie mało w jakim gospodarstwie nie znajdziesz obsypnika – uniwersalnego urządzenia, które pozwala rozwiązać wiele zadań w ogrodzie lub na polu. Jeśli jest przyczepa to urządzenie może służyć także jako środek do przemieszczania się. Wachlarz możliwości obsypnika jest dość szeroki. W szczególności dotyczy to takiej procedury jak obsypywanie ziemniaków.
Dlaczego kartofle potrzebują obsypywania?Obsypywanie jest obowiązkowym etapem uprawy ziemniaków. Dzięki obsypywaniu następuje jednoczesne nagarnianie ziemi na dolne części łodyg i system korzeniowy rośliny i jednocześnie spulchnianie. Jest to potrzebne głównie do poprawy dostarczania tlenu rozwijającym się bulwom. Ponadto obsypywanie pozwala usunąć na działce chwasty.
Duże plantacje ziemniaków potrzebują ob rolników wiele wysiłku i czasu do obsypywania. Ale z pomocą obsypnika można rozwiązać ten problem w ciągu kilku godzin.
Sposoby obsypywania ziemniaków za pomocą obsypnika
Sam w sobie obsypnik nie dokona tej czynności zgodnie z technologią uprawy. Trzeba kupić specjalny dwustronny lemiesz zwany radełkiem. Jest to prosty w swojej konstrukcji element, który służy do spulchniania gleby z jednoczesnym jej nagarnianiem.
Sposoby obsypywania zależą od tego jaki rodzaj korpusu obsypnika został wybrany. W sprzedaży są obsypniki skrzydełkowe i talerzowe. Obsypnik skrzydełkowy ma postać trójkąta z zawiniętymi do góry brzegami (redło). Podczas instalacji redła należy wziąć pod uwagę głębokość i kąt zagłębienia w ziemię. Maksymalna głębokość powinna wynosić nie więcej niż piętnaście centymetrów. Obsypnik musi znajdować się w podobnej pozycji cały czas przy obsypywaniu grządek. Kąt zagłębienia wystawiany jest za pomocą małych urządzeń na samym obsypniku.
Obsypywanie ziemniaków obsypnikiem talerzowym odbywa się nieco inaczej. Rodzajem przystawki jest oś, na której zamocowane są talerze. To właśnie one rozbijają duże grudy ziemi na małe i nagarniają ją na łodygi ziemniaków. Przed obsypywaniem również należy ustawić i inne części. Jeśli masz regulowany obsypnik talerzowy, ustaw między talerzami odpowiednią odległość. Z reguły między redlinami ziemniaków idealny rozstęp wynosi czterdzieści- siedemdziesiąt centymetrów.
Oprócz tego wyregulować należy i kąt talerzy. Ważne jest, aby części talerzy były pod tym samym kątem, dzięki czemu obsypane i uformowane redliny będą wyglądać schludnie. Przy obsypywaniu obsypnik z przystawką trzeba ustawić dokładnie na środku międzyrzędzia, po czym uruchomić obsypnik włączając małą prędkość. Pamiętaj, że aby obsypywanie można było przeprowadzić za pomocą obsypnika, a nie ręcznie, rozstęp między rzędami powinien wynosić niemniej niż pięćdziesiąt-siedemdziesięciu centymetrów.
Terminy obsypywania ziemniaków za pomocą obsypnika
Obsypywanie jest procesem, który należy wykonać w określonym czasie. Niektórzy ogrodnicy zalecają wykonywać tylko jedną taką procedurę. Większość skłaniają się do tego, że za cały okres należy wykonać co najmniej trzy etapy obsypywania gleby.
Pierwsze obsypywanie ziemniaków odbywa się jak tylko rośliny osiągną wysokość 17-20 m. Zazwyczaj ten okres przypada na koniec maja – początek czerwca.
Po jakimś czasie znów prowadzą się obsypywanie za pomocą obsypnika. Odpowiedni do tego czas nastąpi jak tylko łodygi ziemniaków dosięgną 20-25 cm, czyli za 7-10 dni. Wielu producentów ziemniaków nie przeprowadza trzeciego etapu jeśli nie ma takiej potrzeby. Jeśli zauważysz, że po obfitym deszczu gleba zaskorupiała się lub korzenie obnażyły się, wtedy należy przeprowadzić trzecie obsypywanie.