Ocet balsamiczny – oryginalne i bardzo smaczne przepisy

Ocet balsamiczny (skrócona nazwa "balsamik") – to taki specyficzny gatunek słodko-kwaśnego octu, jest wynaleziony we włoskiej Modenie, przygotowuje się z wytrzymanej w beczkach winnej brzeczki. Pierwsze pisemne wspomnienia produktu są w 1046 roku. Obecnie ocet balsamiczny ma status produktu, kontrolowanego za regionem pochodzenia.
Za sposobem przygotowania tradycyjny balsamiczny ocet, niektórym sposobem różni się od innych gatunków. Ma gęstą konsystencję, słodki owocowy aromat i bardzo ciemny kolor. Znana również i tańsza uproszczona technologia przygotowania octu na podstawie czerwonego winnego wina. Uproszczony balsamik różni się od klasycznego według smaku i koloru (on jest światły).
Balsamiczny ocet – wytworna i droga przyprawa, bogata smakowymi tonami i odcieniami, uważany za jeden z lepszych gatunków spożywczych octów. Termin dojrzewania balsamika w beczkach od 3 do 100 lat, czym jest starszy, tym powyżej ceni się. Balsamik jest jedną z najbardziej popularnych przypraw wykorzystywanych w lepszych restauracjach świata.
Podobny produkt pod nazwą "doszab" przygotowują na Kaukazie i w Iranie. W Stanach Zjednoczonych również są popularne podobne przepisy octów, które robią z dodaniem kokosu, mandarynek, czarnej porzeczki, figi, kakao-bobów i niektórych innych produktów.
Balsamiczny ocet wykorzystuje się przy przygotowaniu sałatek, sosów, marynat, deserów. Z balsamicznym octem również podają mięso, rybę i potrawy z owoców morza.
Mięso kury pod sosem z balsamicznego octu
Składniki:
- mięso kurki bez skóry i kości, ścięte z udek;
- natka świeża;
- nasienie sezamu;
- olej roślinny, czy kurzy tłuszcz dla obsmażania.
Dla marynaty:
- ocet balsamowy – 4 st. łyżki;
- sojowy sos – 3 st. łyżki;
- miryn (słodkie ryżowe wino), czy mocne wino: madera, heres – 2-3 st. łyżki;
- miód naturalny kwiatowy – 2-3 st. łyżki;
- olej sezamowy – 2 łyżki;
- mieszanka różnych gatunków mielonych pieprzów (wonnego, czarnego, czerwonego);
- czosnek – 2-3 ząbki;
- tarta gałka muszkatołowa;
- mielone nasienie kolendry i kwiatostanu goździka (nie więcej 3 szt.).
Przygotowanie
Zmoczymy drewniane szpady w zimnej wodzie za 30 minut do przygotowania. Aż szpady rozmakają przygotujemy sos: zmieszamy wszystkie płynne składniki dla sosu, dodamy mielone przyprawy, przeciśnięty czosnek, niechaj sos nalega się, potem jego wycedzimy przez sitko. Mięso kurki kroimy w drobne kawałki i nasadzamy je na szpady. Rozgrzewamy na patelni tłuszcz i obsmażamy szaszłyki prawie do gotowości, przewracając do lekkiego, złocistego odcieniu na średnim ogniu. Teraz zalewamy szaszłyki przygotowanym sosem i udowadniamy do gotowości. Gotowe szaszłyki przyprószamy sezamowym nasieniem i załatwiamy natką. Podajemy z ryżem, czy ryżowymi łazankami.
Mięso z balsamicznym octem
Składniki:
- steki (wołowina, baranina, wieprzowina);
- ocet balsamiczny;
- cebula zielona;
- olej z oliwy, czy tłuszcz;
- pieprz czarny mielony;
- cytryna.

Przygotowanie
Dla tej potrawy wybieramy tylko sprawdzone mięso.
Mięso nie powinno być mokre, toż jeśli myłyście go wodą to obsuszcie serwetką. Mięso można z lekka odeprzeć, lecz to niekoniecznie. Dobrze rozgrzewamy tłuszcz w patelni (a lepiej w patelni grillowej) i obsmażamy z obu stron do pożądanej miary. Na każdy gotowy kawałek nanosimy niewielką ilość balsamicznego octu. Kropimy sokiem cytryny. Przyprószamy mielonym czarnym pieprzem. Podajemy z ziemniakiem i szczypiorem. Również będzie dobrze podać oliwki, marynowany szparag, kielich czerwonego stołowego wina, czy madery.