Ocet jabłkowy w domowych warunkach – prosty przepis

jabłkowy ocet w domowych warunkach prosty przepis

Dziś zamiast naturalnego jabłkowego octu w sklepach można nabyć po prostu kwaśny surogat niewiadomego pochodzenia. Żeby nie dręczyć się domniemaniami i wątpliwościami z powodu wiarygodności kupionego produktu, proponujemy przygotować go samodzielnie w domu. Tym więcej, że zrobić ocet jabłkowy swoimi rękami jest niezwykle prosto. Wszystkie etapy przygotowania produktu są w naszych przepisach niżej.

Jak zrobić ocet jabłkowy w domu?

Bardzo prosty przepis:

Składniki:

  • dojrzałe jabłka – 810 g;
  • cukier – 105 g;
  • kwiatowy miód – 50-75 g;
  • woda oczyszczona – 1,5 l.

Przygotowanie

Dla przygotowania octu podejdą dobrze dojrzałe jabłka jesienne, idealnie nieczerwonych gatunków. Ich należy spłukać pod bieżącą chłodną wodą, rozkroić na połówki, czy ćwierci i pozbawić od rdzeni z nasieniem. Po tym przecieramy kawałki jabłuszek przez dużą tarkę i zawieramy do szklanej butli odpowiedniego rozmiaru. Niewielką porcję wody nagrzewamy, rozcieńczamy w niej cukier, mieszamy z płynem co pozostał i wylewamy do jabłkowej wiórki do naczynia. Przysłaniamy pojemność merlą i zostawiamy dla fermentacji na dziesięć dni w ciepłym, lecz nie słonecznym miejscu. Czasami przeszkadzamy zawartość pojemności.

Po tym czasie jabłkowa wiórka szybko spływa, zostawiając na dole z lekka zmętniały płyn. Po osiągnięciu takiego efektu przecedzamy jabłkową masę za pomocą merli, złożonej poczwórnie i na każdy litr otrzymanej płynnej podstawy dodajemy po pięćdziesiąt gram miodu.

Teraz znów przelewamy otrzymany rozczyn do szklanego naczynia, przewiązujemy merlą i zostawiamy na czterdzieści dni dla fermentacji. Jeśli wszystko zrobiono prawidłowo, po zakończeniu terminu na powierzchni stwarza się gruba błona, czy tak zwana octowa macica (grzyb). Można to wykorzystać dla przygotowania kolejnej porcji octu, czy jak grzyb herbatowy. Płyn podczas cyklu fermentacji oświeca się i staje się przejrzystym, przekształcając się na jabłkowy ocet.

Ocet jest uważany za gotowy, kiedy octowa macica zaczyna opadać na dno. Na tym etapie rozlewamy produkt po butelkach, zamykamy i stawiamy na przechowywanie.

Jak przygotować jabłkowy ocet w domowych warunkach? Przepis z chlebem

Bardzo często dla przyśpieszenia i poprawy procesów fermentacji do jabłkowej podstawy dla octu dodają ciemny chleb. Ten przepis właśnie o tym.

Składniki:

  • dojrzałe jabłka – 810 g;
  • cukier – 190 g;
  • kwiatowy miód – 110 g;
  • kawałek ciemnego chleba – 40 g;
  • woda oczyszczona – 1 l.

Przygotowanie

Umyte jabłka przecieramy przez tarkę razem z rdzeniem i skórkami, lecz śledzimy za tym, żeby wewnątrz nie było obrażeń i dziurki. Mieszamy przetartą jabłkową masę z cukrem, wykładamy do trzylitrowej bańki, rzucamy podsuszone kawałki ciemnego chleba, zalewamy trochę ciepłą wodą, przeszkadzamy i zostawiamy pod merlą na półtora-dwa tygodnie. Dziennie mieszamy zawartość naczynia po kilka razy w dzień.

Po całym tym czasie przecedzamy jabłkową podstawę octu przez kilka warstw merli, znów przelewamy do bańki, wprowadzamy miód i mieszamy do jego pełnego rozpuszczenia. Teraz umieszczamy naczynie do ściemnionego miejsca, przesłoniwszy pojemność merlą i zostawiamy na półtorej miesiąca. Jak tylko płyn stanie się przejrzystym, ocet jest gotowy. Najczęściej na powierzchni octu pojawia się octowa macica, o której wspominaliśmy powyżej. Właśnie w tym wypadku ocet wyszedł najbardziej jakościowym i pożytecznym.

Dlaczego czasami taka błona (grzyb) na powierzchni nie stwarza się? Naprawdę octowa macica jest bardzo wybredna i może zginąć, jeśli naczynie z robieniem zapasów po prostu przestawić w inne miejsce. Toż nie przesuwajcie bańki z zawartością i tym więcej nie przeszkadzajcie jemu po tym, jak wycedziły jabłkową podstawę i zmieszały ją z miodem.

 
Powiązane artykuły:
Bazylia – zastosowanie w kulinarii
Bazylia jak przyprawa stała się na tyle popularną, że wiele gospodyń już nie przedstawiają przyszłej potrawy, nie mając w zapasie aromatycznych liści. Dalej opowiemy, jak stosują bazylię w kulinarii.
Jak zachować pikantną bazylię na zimę?
Liście bazylii są bogate witaminami i aromatycznymi olejami. Właśnie dlatego w zimowy czas, kiedy chce się odczuć trochę letniej świeżości na talerzu, z zadowoleniem stosujemy pikantną przyprawę, zaopatrzoną w ciepłym okresie roku.
Przyprawa curry, jej stosowanie i korzyść
Jeśli wam jeszcze nie zdarzało się stosować w domowej kuchni przyprawy curry, to najpierw przestudiujecie ten artykuł. Dalej opowiemy, z których komponentów polega ta aromatyczna przyprawa i jakim sposobem ją lepiej wykorzystać.
Indyjska przyprawa curry
Spróbujcie zebrać kilka pewnych przypraw według zaproponowanego dalej przepisu – i u was wyjdzie słynna szalenie aromatyczna i taka ulubiona przyprawa curry. Również podpowiemy, jak poprawnie ją stosować w rozmaitych potrawach.
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty