Odkamienianie czajnika — jak wyczyścić czajnik kwasem cytrynowym?

Wszyscy korzystamy z czajnika: ktoś z elektrycznego, a niektórzy ze zwykłego, który jest przeznaczony na kuchenkę gazową lub elektryczną. Ale niezależnie od rodzaju czajnika kamień kotłowy w nim tworzy się na pewno. I nie ma na to rady, nie pomogą żadne, nawet najnowocześniejsze filtry, ponieważ są one przeznaczone do oczyszczania wody z chloru, niektórych metali i cząstek brudu, a kamień kotłowy w tę listę nie wchodzi. Przecież kamień — to stałe odkładanie, które powstaje podczas gotowania wody. Nasza twarda woda zawiera dużą ilość soli, która rozkładając się wydziela nierozpuszczalny w wodzie osad i dwutlenek węgla. To właśnie on osadza się na ściankach czajnika emaliowego i na grzałce płytowej elektrycznego.
Istnieje wiele sposobów oczyszczania czajników, ale najbardziej skuteczna jest metoda za pomocą kwasu cytrynowego. Nauczmy się jak wyczyścić czajnik z użyciem kwasem cytrynowym.
Czyszczenie czajnika kwasem cytrynowym
Nieszkodliwy wydaje się na pierwszy rzut oka kamienny nalot, ale może spowodować dość poważne zagrożenie zarówno dla naszego zdrowia jak dla techniki, w której się pojawia. Trafiając z wodą do organizmu człowieka, nalot może mieć negatywny wpływ na działanie układu moczowego. W zwykłych czajnikach wielka warstwa kamienia może powodować przedłużenie procesu wrzenia wody, a element grzejny w urządzeniu elektrycznym pod warstwą osadu może szybko ulec uszkodzeniu.
Kwas cytrynowy do czyszczenia czajnika — to skuteczny i bezpieczny dla zdrowia człowieka środek, który pomaga w walce z kamieniem. Jego działanie opiera się na reakcji chemicznej między zasadą czym jest kamień, a kwasem, w wyniku czego kwas niszczy kamień.
Zwykłe czyszczenie czajnika od kamienia można przeprowadzić w następujący sposób:
- Do czyszczenia należy wziąć jedną lub dwie (w zależności od ilości kamienia w czajniku) paczki kwasku cytrynowego.
- Wlać do czajnika około dwóch trzecich zimnej wody i wsypać kwasek cytrynowy.
- Jeśli naczynie nie jest zbyt mocno "porośnięte" kamieniem, to wodę z kwaskiem trzeba wytrzymać w czajniku około 5 godzin, a następnie wylać ją i raz lub dwa razy zagotować w nim czystą wodę.
- Jeśli w czajniku jest dużo kamienia wodę z kwaskiem cytrynowym trzeba gotować przez 3-5 minut.
- Następnie brudną wodę wylać i dokładnie umyć czajnik wodą.
- Nalać czystą wodę, doprowadzić do wrzenia i wylać, taki zabieg przeprowadzamy jeszcze raz przed stałym użytkowaniem.
W przypadku, gdy czajnik po zabiegu nie do końca był wyczyszczony z kamienia, z tego sposobu należy skorzystać ponownie. Jeśli przeprowadzać czyszczenie regularnie co dwa-trzy tygodnie, to gotowanie z kwaskiem może nie być konieczne. Wystarczy wytrzymać w czajniku roztwór kwasku cytrynowego przez 20 minut, a cały kamień zejdzie.
Próbowałeś usunąć kamień z czajnika, ale całkowicie wyczyścić go nie się udało? Wtedy można do roztworu czyszczącego dodać sodę. Najpierw trzeba zagotować w czajniku roztwór z rozpuszczonej w wodzie 1 łyżeczką sody oczyszczonej, a następnie tę wodę wylać i zalać inną dodając kwasek cytrynowy i także zagotować. Już teraz twój czajnik powinien być czysty.
Czasami zdarza się, że rdza i kamień wysuwa się na zewnętrzne ścianki czajnika. W tym przypadku nanieś roztwór kwasku cytrynowego na gąbkę i przetrzyj nią ścianki czajnika.
Można skorzystać z ludowego sposobu odwapniania, stosując zalewę z ogórków lub pomidorów. Marynata zawiera kwasek cytrynowy, który świetnie radzi sobie z nalotem i z rdzą na czajniku metalowym.
Istnieje inny sposób ludowy na czyszczenie wszystkich czajników z wyjątkiem elektrycznych: za pomocą „Fanty", „Sprite", „Coca-Coli". Butelkę z napojem trzeba otworzyć, aby z niej wyszedł gaz. Następnie napój wlać do czajnika i doprowadzić do wrzenia. Po czym czajnik starannie umyć czystą wodą.