Ogórki z cynamonem na zimę
Słone, czy marynowane ogóreczki – jeden z najbardziej popularnych wariantów konserwowanych warzyw. Jeśli banalne zasolenie już nie interesuje cię i chce się czegokolwiek niezwykłego, lecz niezbyt skomplikowanego – rekomendujemy spróbować sałatę z ogórków z cynamonem: można na zimę zawinąć, a można i po prostu zdziwić krewnych ciekawą potrawą.
Sałata z ogórków
Składniki:
- cukier biały – 250-270 g;
- ogóreczki drobne, gruntowe – 4,2 kg;
- olej rafinowany roślinny – 200 g;
- sól – 3-4 st. łyżki;
- czosnek – 1 duża główka (5-7 ząbków);
- pietruszka – 1 duży pęczek;
- pieprz czarny, biały i wonny groszkiem – 1 st. łyżka;
- cynamon mielony – 35-50 g;
- ocet – 200 ml.
Przygotowanie
Opisywać przygotowanie tej sałaty dłużej, aniżeli przygotowanie. Ogóreczki moczymy w zimnej wodzie na półtorej godziny w przybliżeniu, potem dobrze myjemy, ścinamy końce i szatkujemy cienkimi krążkami ,czy połówkami kółek – zależy od rozmiaru ogórków. Natkę myjemy i drobno kroimy, czosnek tłuczemy z solą i cukrem, żeby wyszła jednorodna kasza, pieprz mielimy. Mieszamy ogórki z tą kaszą, pieprzymy, zaprawiamy olejem i octem, dodajemy pietruszkę. Mieszamy jak należy, nakrywamy i sprzątamy na 10-12 godzin do zimnego miejsca. Bańki sterylizujemy, stawiamy do baka, napełniamy sałatą, nakrywamy przykrywkami. W pojemność zalewamy gorącą wodę i udowadniamy do wrzenia. Sterylizujemy bańki z sałatą blisko kwadransa i wtaczamy. To bardzo prosty przepis, lecz ogórki z cynamonem na zimę wyjdą bardzo smacznymi.
Marynujemy ogórkiMożna zawinąć ogórki z cynamonem na zimę i innym sposobem. Przygotujemy korzenną marynatę i zalejemy nim całe ogóreczki – wyjdzie też bardzo smacznie, pikantnie i niezwykle.
Składniki:
- drobne ogóreczki – 5 kg;
- pieprz-groszek różny (za pragnieniem - wonny, czarny, mieszanka pieprzów) – po 12-15 szt. na bańkę;
- goździk – po 2-3 kwiatostany;
- czosnek – 2-3 główka;
- cebula biała – 2-4 główki;
- cynamon – po 5 g na bańkę;
- sól – 2/3 szklanki;
- bobkowy list – 7-8 szt.;
- cukier – 0,3-0,5 kg;
- ocet – 1 szklanka.
Przygotowanie
Powab tego przepisu w tym, że można wiele składników kłaść w większej, czy mniejszej ilości – zależy od waszego smaku. Na przykład cebuli można pokłaść więcej (jeśli lubicie marynowane warzywa).
Więc przygotowujemy marynowane ogórki z cynamonem na zimę. Bańki rzetelnie wymywamy i sterylizujemy. Ogóreczki myjemy pod bieżącą wodą, wykorzystując miękką szczotkę, końce ścinamy. Cebulę i czosnek czyścimy, kroimy kółkami. Na dno baniek kładziemy cebulę, pieprz, goździk, czosnek – całymi ząbkami. Rozkładamy ogórki i odmierzamy potrzebną ilość wody. W wodę kładziemy sól, cukier, cynamon i bobkowy listek i gotujemy marynatę. Kiedy ugotuje się w ciągu 4 minut, przecedzamy i rozlewamy do baniek. Sterylizujemy je po kwadransie i wtaczamy.
Zasolenie ogórków na zimę z cynamonem – też sprawa prosta, po prostu dodajemy cynamon do solanki.