Olejek pichtowy – stosowanie

olejek  pichtowy stosowanie

Jodła pospolita – gatunek drzew z rodziny sosnowatych (Pinacae), która liczy około 35 – 40 gatunków.

W kosmetologii i aromaterapii szeroko stosowany jest olejek jodły białej (Abies alba), jodły balsamicznej ( Abies balsamea), jodły Olbrzymiej ( Abies grandis).

Pozyskiwany jest olejek jodłowy na podstawie parowej dystylacji choiny (jodły Wielkiej) , szyszek, młodych gałązek (jodły białej), choiny i gałązek (jodła balsamiczna).

Właściwości

Jodła Olbrzymia

Posiada właściwości przeciwnowotworowe i przeciwrakowe. Usuwa bóle mięśniowe, skuteczna podczas leczenia dróg oddechowych. Co do właściwości terapeutycznych jest podobna do jodły balsamicznej.

Jodła balsamiczna

Posiada właściwości przeciwzapalne, znieczulające, przeciwreumatyczne, stosowana jest podczas chorób dróg oddechowych, ma właściwości relaksacyjne.

Jodła biała

W kosmetologii jest stosowana jako środek przeciw urazom z gnojem, przeciwzapalny i przeciwseptyczny. Odmładza i podciąga starzejącą skórę, usuwa obrzęki, oczyszcza skórę. Stosowana ,aby usunąć nieprzyjemny zapach nóg. W medycynie stosowana dla leczenia chorób wirusowych, bóli reumatycznych i mięśniowych, podczas artrozy, osteochondrozy, schorzeń neurologicznych.

Również olejki ze wszystkich gatunków jodły są potężnymi środkami wzmacniającymi odporność organizmu.

Nie rozcieńczony olejek pichtowy jest bardzo toksyczny, więc przed stosowaniem należy go rozprowadzać z dowolnym olejkiem. Mieszanka – 10% olejku pichtowego (jodła balsamiczna), reszta to inny rodzaj olejku.

Stosowanie olejku eterycznego pichtowego
  1. Do wzbogacenia środków kosmetycznych: 5 kropelek olejku pichtowego na 15 ml podstawy (jodła biała);
  2. Do kąpieli: do wody dodajemy 10 kropelek (jodła balsamiczna, biała);
  3. Maseczka na zmarszczki: wymieszać 1 żółtko, 1 łyżeczkę oleju oliwkowego, 1 łyżeczkę miodu i 4 kropelki olejku eterycznego pichty ( białej lub balsamicznej) . Nanieść na twarz na 10 minut, następnie zmyć ciepłą wodą.
  4. Maseczka do tłustej cery: bierzemy 1\2 łyżeczki soli morskiej, 1 łyżkę stołową mąki owsianej, dodajemy śmietankę i mieszamy. Dodajemy 2 kropelki olejku eterycznego pichty białej. Nanosimy na twarz na 15 minut, następnie zmywamy ciepłą wodą.
  5. Maseczka na wzmocnienie włosów: 2 łyżki stołowe mieszanki pokrzywy i nagietku, zalewamy 2 szklankami ciepłej wody i gotujemy na bani wodnej przez 30 minut. Musimy ostudzić, wymieszać i dodać 3 kropelki olejku eterycznego pichty białej lub balsamicznej, następnie nanieść na włosy na 20 minut.
  6. Na pryszcze. Olejek eteryczny pichty białej zaleca się dodawać do środków kosmetycznych, ale nie więcej aniżeli 3 kropelki. Jeśli na skórze występuje zbyt dużo pryszczy, można olejek nanosić bezpośrednio na pryszcze.
  7. Olejek eteryczny dodajemy do lampek aromatycznych (4 – 5 kropelek) aby zrelaksować się , usunąć z pomieszczenia bakterie, grzybicę.
Stosowanie w celach leczniczych

Na odmrożenia:

  1. Wymieszać 15 kropelek olejku eterycznego pichty białej z 1 łyżką stołową oleju makadamii.
  2. Nanieść na odmrożenie i owinąć czymś ciepłym.

Na przeziębienie:

  1. Inhalacja z olejkiem eterycznym pichty białej lub balsamicznej (po 2 kropelki, długość zabiegu 5 minut).
  2. Również można olejek  pichtowy wykorzystać mieszankę olejków eterycznych: tymianku, mięty, pichty balsamicznej. 6 – 8 kropelek mieszanki stosujemy podczas rozcierania pleców i klatki piersiowej, 3 razy dziennie w ciągu 3 dni.
Do łaźni

Ponieważ olejek eteryczny pichty ma właściwości przeciwseptyczne, więc jest stosowany do oczyszczenia powietrza w łaźni. Również można stosować olejki eteryczne mięty, eukaliptusa, cedry. Do profilaktyki przeziębień można stosować mieszankę olejku eterycznego pichty (4 kropelki), mięty (3 kropelki), eukaliptusa (5 kropelek).

 
Powiązane artykuły:
Olejek geraniowy – właściwości i zastosowanie
Olejek eteryczny geraninowy otrzymują przez destylację z wodną parą. Ona ma wszechstronne właściwości i wykorzystuje się w aromoterapii, medycynie i kosmetologii. Czym jest pożyteczny olejek geraninow i jak go stosować? O tym czytajcie w artykule.
Olejek bergamotowy – właściwości i zastosowanie
Olejek bergamotowy ma intensywny słodki aromat. Dzięki temu jego często stosują w perfumerii. Czytajcie nasz artykuł i dowiadujecie się, w których jeszcze dziedzinach i dlaczego wykorzystują olejki eteryczne bergamotowe.
Olej z kiełków pszenicy – właściwości i zastosowania
Olej kiełków pszenicy przygotowuje się ze świeżych kiełków. On jest studnią witamin, minerałów i innych bardzo ważnych biologicznie aktywnych substancji. Czym właśnie jest pożyteczny ten naturalny środek? O tym czytajcie w naszym artykule.
Olejek z mięty pieprzowej – właściwości i zastosowania
Odświeżający aromat mięty, właściwy miętowym olejkom eterycznym, na pewno jest znajomy każdemu i wiele osób go lubi. Olej mięty dosyć szeroko stosuje się w tej liczbie w medycynie i kosmetologii. Poznajcie, które pożyteczne właściwości on ma.
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty