Omlet dla dziecka – sprawdzone i najbardziej smaczne przepisy

Jeśli waszemu bobasowi jeszcze nie wypełnił się 1 rok to najlepiej nie wprowadzać do jego racji produktów, które zawierają białko z jajka i krowie mleko. Toż proponujemy przepisy przygotowania dziecięcego omletu dla dzieci starszego wieku. On wychodzi bardzo soczystym, delikatnym i przyniesie niewątpliwie o wiele więcej korzyści, aniżeli smażony. Więc przystąpmy!
Omlet dla dziecka w piecyku
Składniki:
- jajko kurki – 3 szt.;
- sól – 0,5 łyżki;
- mleko – 150 ml;
- świeża natka – za pragnieniem.
Przygotowanie
Jajka rzetelnie przemywamy i roztłukujemy do głębokiej filiżanki. Potem wlewamy zimne mleko, rzucamy szczyptę soli i porządnie mieszamy widełkami, czy mikserem. Teraz przelewamy gotową mieszankę do naoliwionej olejem formy, posypujemy za pragnieniem rozdrobnioną świeżą natką i wypiekamy omlet w gorącym piecyku w przybliżeniu 30 minut przy temperaturze 180 stopni, nie odkrywając drzwi w trakcie przygotowania.
Omlet dla dziecka w szybkowarze
Składniki:
- jajko kurki – 1 szt.;
- mleko 1,5% – 50 ml;
- olej roślinny – 1 st. łyżka;
- sól.
Przygotowanie
Teraz opowiemy jak przygotować omlet dla dziecka. Zawczasu włączamy szybkowar, wstawiamy program "Gotowanie na paru" i czas 10 minut. W miskę roztłukujemy czyste jajka, wlewamy mleko i kładziemy według smaku sól. Zbijamy wszystko mikserem, czy blenderem do otrzymania jednorodnej sumiastej mieszanki. Silikonową formę smarujemy olejem i wypełniamy jajczarsko-mleczną masą.
Potem stawiamy formę do kontenera szybkowaru i umieszczamy do urządzenia, naciskamy przycisk puszczenia i przygotowujemy omlet dla dziecka do zakończenia programu. W zamian mleka można wykorzystać śmietankę, a także dodać za pragnieniem ser, natkę i inne składniki, które podchodzą właśnie dla waszego dziecka. Gotową potrawę ozdabiamy za pragnieniem kawałeczkami pomidorów, ogórka czy świeżą natką.
Omlet dla dziecka w kuchence mikrofalowej
Składniki:
- jajko kurki – 2 szt.;
- sól – według smaku;
- mleko – 100 ml;
- olej śmietankowy;
- oliwa – 1 łyżka.

Przygotowanie
Najpierw rzetelnie przemywamy jajka szczotką pod bieżącą wodą. Potem roztłukujemy je do miski, bierzemy mikser i 20 sekund zbijamy na średniej szybkości. Potem trochę dosolimy jajczarską mieszankę i zbijamy dalej. Po tym wlewamy mleko, mieszamy i wylewamy otrzymaną masę do specjalnej miski, już naoliwioną. Teraz stawiamy naczynie do kuchenki mikrofalowej, nakrywamy przykrywką i przygotowujemy 2-3 minuty na najwyższej potędze. Po tym układamy omlet na talerz, polewamy oliwą i wołamy dzieci jeść śniadanie!