Omlet na parze – smaczny i lekki wariant dla śniadania

Omlet – odżywczy i smaczny wariant dla śniadania, jednak nie wszystkim podoba się smak pieczonego, czy przygotowanego na patelni omletu, do tego że czasami do według rekomendacji diabetologów, niektórym ludziom można tylko potrawy, przygotowane na parze. W tym wypadku przygotowujemy omlet na parze – lekką potrawę, odżywczą i smaczną. Opowiemy jak przygotować omlet na parze.
Omlet na paru w parowarze
Składniki:
- jajko – 4 szt.;
- mleko – 60 ml;
- sól – według smaku;
- olej śmietankowy – 1 st. łyżka.
Przygotowanie
Formę parowaru smarujemy masłem. Przygotowujemy mieszankę: zbijamy jajka z solą i mlekiem. Zalewamy mieszankę do formy i przygotowujemy omlet na parze blisko 10-15 minut (dokładniej popatrzeć czas lepiej w instrukcji). Gotowy omlet serwujemy z natką, śmietaną, czy niesłodkim jogurtem.
Jeśli między śniadaniem i obiadem przechodzi znaczny czas, kiedy nie ma możliwości przegryzać, przygotujemy omlet z mięsem, serem, słodkim pieprzem i natką.
Omlet na parze – sytny wariant
Składniki:
- gotowane kurze mięso – 100 g;
- słodki pieprz – 1-2 szt.;
- twardy ser – 70 g;
- jajko – 10 szt.;
- mleko – 100 szt.;
- sól – według smaku;
- pieprz goździkowy – 6-8 ziarenek grochu;
- masło – 50 g;
- natka – 1 malutki pęczek.
Przygotowanie
Słodki pieprz myjemy, obsuszamy, kroimy drobnymi kostkami, wydaliwszy nasienie. Gotowane kurze mięso (można zamienić na szynkę, czy gotowaną kiełbasę) rękami podrzemy na niewielkie włókna. Ser natrzemy na dużej tarce, czy drobno pokroimy. Natkę wyszorujemy, wydalimy wilgoć i naszatkujemy. Pieprz rozetrzemy w moździerzu. Jajka rozbijemy do emaliowanej miski, osolimy, popieprzymy i dobrze zbijemy. Stopniowo wlejemy mleko i mieszamy do jednorodności. Dodamy mięso, ser, pieprz, natkę i jeszcze raz mieszamy. Formę smarujemy masłem i akuratnie przelejemy do niej gotową mieszankę dla omletu. Przygotowujemy omlet na parze około pół godziny.
Jeśli parowaru nie ma, przygotowujemy omlet na wodnej łaźni. W taki sposób można przygotować omlet na parze dla dziecka - dlatego wykorzystujemy silikonowe formy. Lepiej taki omlet przygotować z jajek przepiórki, ponieważ w nich nie żyje salmonella, także potrawa wyjdzie gwarantowano bezpieczną.
Omlet na wodnej łaźniSkładniki:
- mleko – 30 ml;
- jajko przepiórki – 5-6 szt.;
- sól – szczypta;
- masło – 1 łyżka.
Przygotowanie
W niewielkiej misce, czy czarce mieszamy jajka przepiórki z solą. Dodajemy mleko i dobrze zbijamy za pomocą miksera, czy widełek. Silikonową formę smarujemy masłem i przelewamy do niej jajczarską mieszankę. Organizujemy wodną łaźnię: do rondelka z wrzącą wodą ustalamy durszlak tak, by wrzątek nie zalewał się do niego. W durszlaku rozmieszczamy formę, nakrywamy przykrywką (zostawiwszy minimalny odstęp) i zostawiamy na minimalnym ogniu na 10 minut.
Jeśli w trakcie przygotowania kulinarnych arcydzieł wykorzystaliście żółtka jajek, a oto białka pozostały, przygotowujemy białkowy omlet na parze w szybkowarze. Kaloryczność omletu będzie niższa, smak jest delikatniejszy.
Białkowy omlet na parze
Składniki:
- białka z jajek – od 4-6 jajek;
- mleko – 4 st. łyżki (60 ml w przybliżeniu);
- sól – według smaku;
- masło – dla formy.

Przygotowanie
Białka solimy i dajemy trochę postać. Cienkim strumieniem wlewamy mleko i dobrze zbijamy mieszankę, żeby ona została jednorodną. Dla przygotowania omletu wykorzystujemy silikonową formę: smarujemy ją masłem, przelewamy białkową mieszankę. Ustalamy formę do czary szybkowaru, wykorzystując specjalne dostosowanie, zamykamy przykrywkę i ustalamy reżim "Przygotowywanie na parze" czy "Gotowanie na parze". Kiedy szybkowar odłączy się, delikatny białkowy omlet na parze jest gotowy. Serwujemy śniadanie z jogurtem, czy kaszą.