Omlet w kubku w kuchence mikrofalowej
Dziś opowiemy, jak na szybką rękę można przygotować sytne i apetyczne śniadanie – omlet w kubku w kuchence mikrofalowej. Nam będzie potrzebne zaledwie szklany, czy ceramiczny kubek, czy czarka i podstawa potrawy, co składa się z jajek, mleka, przypraw i innych komponentów za pragnieniem, smakiem i obecności ich w lodówce. W jajczarską masę można dodawać warzywa, kiełbasę, szynkę czy bekon, ser, absolutnie dowolną natkę i przyprawy, każdorazowo otrzymując samodzielną, smaczną, aromatyczną i sumiastą potrawę.
Jak przygotować omlet w kuchence mikrofalowej w kubku za 3 minuty?
Składniki:
- jajka – 2 szt.;
- mleko – 50 ml;
- dowolna świeża natka – według smaku;
- czarny mielony pieprz – według smaku;
- sól – według smaku.
Przygotowanie
Urażamy do kubka jajka, wlewamy mleko i mieszamy widełkami, solimy, pieprzymy, dodajemy posiekaną natkę i umieszczamy do kuchenki mikrofalowej na 2,5-3 minuty. Przez jedną minutę po początku przygotowania będę mieszały jeden raz jajczarską masę widełkami. Nadać omletowi nasycenia i pożywności można dodawszy do niego dowolne gotowe wyroby mięsne, ugotowaną kurkę, kiełbasę, czy szynkę i ser.
Jak przygotować omlet z szynką w kubku w kuchence mikrofalowej?
Składniki:
- jajka – 2 szt.;
- mleko – 100 ml;
- szynka – 1 kawałek;
- ser – 30 g;
- sól – według smaku;
- pieprz mielony – według smaku.
Przygotowanie
Do kubka odpowiedniego rozmiaru wbijamy jajka, wlewamy mleko i mieszamy widełkami do jednorodności, dodajemy sól, pieprz, pokrojoną kostkami szynkę i przepuszczony przez tarkę ser. Odprawiamy do kuchenki mikrofalowej najpierw na jedną minutę. Potem dostajemy kubek, mieszamy i przygotowujemy jeszcze w przybliżeniu dwie minuty. Omlet jest gotowy.
Przygotowanie szybkiego omletu z warzywami w kuchence mikrofalowej
Składniki:
- jajka – 2 szt.;
- mleko – 100 ml;
- pomidor niewielki – 1 szt.;
- bułgarski pieprz niewielkiego rozmiaru – 0,5 szt.;
- ser – 35 g;
- natka kopru – dwie gałęzki;
- listki bazylii – 5 szt.;
- czarny mielony pieprz – według smaku;
- sól – według smaku.
Przygotowanie
Do dużego kubka, odpowiedniego dla przygotowywania w kuchence mikrofalowej, wbijamy jajka, wlewamy mleko i mieszamy widełkami do jednorodności, dodajemy sól, pieprz, pomidor, zawczasu oczyszczony od skórki i pokrojony kostkami, rozdrobniony słomką ,czy kostkami bułgarski pieprz, posiekaną natkę i przepuszczony przez tarkę ser. Wszystko mieszamy i odprawiamy do kuchenki mikrofalowej w przybliżeniu na cztery minuty.