Omlet z dzieciństwa

Opowiadania o sumiastych omletach w wielu rodzinach udzielają się z pokolenia do pokolenia. Przy czym daleko nie wszystkie współczesne dzieci wiedzą o tym, co tłumaczą im rodzice z jednego powodu – nie każda gospodyni jest znajomy system przygotowania tego sumiastego omletu, którym karmiły jeszcze kilka dziesiątków lat temu. Bierzemy się skorygować tę sytuację. Podzielimy się kilkoma prostymi przepisami przygotowania omletu, jak w dzieciństwie.
Słodki omlet na patelni
Powab sumiastego omletu kryje się w tym, że jego po prostu można wydać i jak za główną potrawę, tak i jak za deser. Przepis doprowadzony niżej, powołany sprawić się z drugim zadaniem.
Składniki:
- jajka – 4 szt.;
- miód – 30 g;
- sok cytryny – 10 ml;
- skórka cytryny – 1 łyżka;
- jogurt – 30 g;
- masło – 15 g;
- borówka – 45 g.
Przygotowanie
Sekret sumiastego omletu bez spulchniaczy i mąki kryje się w rzetelnym zbijaniu białek z jajek oddzielnie od żółtek. Rozdzielcie jajka i ubijcie białka do mocnej piany. Oddzielnie zmieszajcie żółtka z jogurtem, cytrynowym sokiem i skórką cytrynową, a także miodem. Ostrożnie wprowadźcie białkową pianę do żółtkowej masy i mieszajcie.
Na ogień postawcie głęboką patelnię z kawałeczkiem masła. Kiedy olej rozejdzie się, wlejcie mieszankę i maksymalnie ujmujcie ogień. Z góry wyłóżcie borówkę (czy inne jagody) i nakryjcie wszystko folią, czy przykrywką. Przygotowujcie potrawę w rozgrzanym do 175 stopni piecyku w ciągu 15 minut.
Jeśli rozstrzygniecie zrobić omlet w multicookierze, to przygotujcie go w reżimie "Pieczywo" w ciągu 20 minut.
Wysoki omlet
Teraz przejdziemy do klasycznej wersji potrawy taką, co nie ma na myśli żadnych dokładek: lekkiej, rumianej i z apetyczną motyką. Nie patrząc na wszystkie pogłoski, co otaczają omlet, w oryginalnym przepisie nie ma ani mąki, ani spulchniacza – jajka, mleko, trochę soli i oleju dla przedstawienia.
Składniki:
- jajka kurze – 12 szt.;
- mleko – 620 ml;
- masło śmietankowe – 75 g.
Przygotowanie
Wlejcie tłuste mleko do kurzych jajek i wsypcie morskiej soli wychodząc z własnych smakowych przewag. Za pomocą zbijacza zmieszajcie ingredienty, przy czym zbijać ich nie obowiązkowo, dość po prostu połączyć wszystko razem. Naoliwcie dno i burty elitarnej formy dla wypiekania częścią oleju i przelejcie tam mieszankę. Uwzględnijcie, że omlet wespnie się podczas wypiekania, a toż zostawcie trochę miejsca w formie, wypełniając ją w przybliżeniu na dwie trzecie.
Postawcie formę do rozgrzanego do 200 stopni piecyka na pół godziny. Po tym natychmiast uzupełnicie potrawę olejem co pozostał.
Jak zrobić omlet?
Zrobić potrawę bardziej pożyteczną i ciekawą dla dziecięcego oka można dodawszy do mieszanki z jajek warzywa, przy czym warzywa można brać jakiekolwiek, wychodząc z własnych przewag i możliwości. Na wyjściu wyjdzie współczesna wariacja omletu, bardzo podobna z hiszpańskiej frittaty.
Składniki:
- masło – 10 g;
- cebula – 70 g;
- śmietanka – 45 ml;
- ziemniak – 220 g;
- jajka kurze – 8 szt.;
- twardy ser – 85 g;
- suszona pietruszka, koper – po szczypcie.

Przygotowanie
Za pomocą szatkowania pokrójcie ziemniaczane bulwy i cebulę cieniutkimi kawałkami. Podgrzawszy na patelni olej, z lekka przypuścicie na nim warzywa, aż te nie złapią się rumieńcem, a tym czasem zajmijcie się jajkami.
Zbijcie kurze jajka z bardzo tłustym mlekiem, czy śmietanką, aż na powierzchni nie pojawi się pianowy czepek. Tam odprawcie całą suszoną natkę i ser. Zalejcie warzywną mieszankę jajkami, mieszajcie, żeby mieszanka pokryła każdy kawałeczek i zostawcie cierpieć na minimalnym ogniu pod przykrywką w ciągu 10-12 minut.