Omlet z dzieciństwa

omlet z dzieciństwa

Opowiadania o sumiastych omletach w wielu rodzinach udzielają się z pokolenia do pokolenia. Przy czym daleko nie wszystkie współczesne dzieci wiedzą o tym, co tłumaczą im rodzice z jednego powodu – nie każda gospodyni jest znajomy system przygotowania tego sumiastego omletu, którym karmiły jeszcze kilka dziesiątków lat temu. Bierzemy się skorygować tę sytuację. Podzielimy się kilkoma prostymi przepisami przygotowania omletu, jak w dzieciństwie.

Słodki omlet na patelni

Powab sumiastego omletu kryje się w tym, że jego po prostu można wydać i jak za główną potrawę, tak i jak za deser. Przepis doprowadzony niżej, powołany sprawić się z drugim zadaniem.

Składniki:

  • jajka – 4 szt.;
  • miód – 30 g;
  • sok cytryny – 10 ml;
  • skórka cytryny – 1 łyżka;
  • jogurt – 30 g;
  • masło – 15 g;
  • borówka – 45 g.

Przygotowanie

Sekret sumiastego omletu bez spulchniaczy i mąki kryje się w rzetelnym zbijaniu białek z jajek oddzielnie od żółtek. Rozdzielcie jajka i ubijcie białka do mocnej piany. Oddzielnie zmieszajcie żółtka z jogurtem, cytrynowym sokiem i skórką cytrynową, a także miodem. Ostrożnie wprowadźcie białkową pianę do żółtkowej masy i mieszajcie.

Na ogień postawcie głęboką patelnię z kawałeczkiem masła. Kiedy olej rozejdzie się, wlejcie mieszankę i maksymalnie ujmujcie ogień. Z góry wyłóżcie borówkę (czy inne jagody) i nakryjcie wszystko folią, czy przykrywką. Przygotowujcie potrawę w rozgrzanym do 175 stopni piecyku w ciągu 15 minut.

Jeśli rozstrzygniecie zrobić omlet w multicookierze, to przygotujcie go w reżimie "Pieczywo" w ciągu 20 minut.

Wysoki omlet

Teraz przejdziemy do klasycznej wersji potrawy taką, co nie ma na myśli żadnych dokładek: lekkiej, rumianej i z apetyczną motyką. Nie patrząc na wszystkie pogłoski, co otaczają omlet, w oryginalnym przepisie nie ma ani mąki, ani spulchniacza – jajka, mleko, trochę soli i oleju dla przedstawienia.

Składniki:

  • jajka kurze – 12 szt.;
  • mleko – 620 ml;
  • masło śmietankowe – 75 g.

Przygotowanie

Wlejcie tłuste mleko do kurzych jajek i wsypcie morskiej soli wychodząc z własnych smakowych przewag. Za pomocą zbijacza zmieszajcie ingredienty, przy czym zbijać ich nie obowiązkowo, dość po prostu połączyć wszystko razem. Naoliwcie dno i burty elitarnej formy dla wypiekania częścią oleju i przelejcie tam mieszankę. Uwzględnijcie, że omlet wespnie się podczas wypiekania, a toż zostawcie trochę miejsca w formie, wypełniając ją w przybliżeniu na dwie trzecie.

Postawcie formę do rozgrzanego do 200 stopni piecyka na pół godziny. Po tym natychmiast uzupełnicie potrawę olejem co pozostał.

Jak zrobić omlet?

Zrobić potrawę bardziej pożyteczną i ciekawą dla dziecięcego oka można dodawszy do mieszanki z jajek warzywa, przy czym warzywa można brać jakiekolwiek, wychodząc z własnych przewag i możliwości. Na wyjściu wyjdzie współczesna wariacja omletu, bardzo podobna z hiszpańskiej frittaty.

Składniki:

  • masło – 10 g;
  • cebula – 70 g;
  • śmietanka – 45 ml;
  • ziemniak – 220 g;
  • jajka kurze – 8 szt.;
  • wysoki omlet
  • twardy ser – 85 g;
  • suszona pietruszka, koper – po szczypcie.

Przygotowanie

Za pomocą szatkowania pokrójcie ziemniaczane bulwy i cebulę cieniutkimi kawałkami. Podgrzawszy na patelni olej, z lekka przypuścicie na nim warzywa, aż te nie złapią się rumieńcem, a tym czasem zajmijcie się jajkami.

Zbijcie kurze jajka z bardzo tłustym mlekiem, czy śmietanką, aż na powierzchni nie pojawi się pianowy czepek. Tam odprawcie całą suszoną natkę i ser. Zalejcie warzywną mieszankę jajkami, mieszajcie, żeby mieszanka pokryła każdy kawałeczek i zostawcie cierpieć na minimalnym ogniu pod przykrywką w ciągu 10-12 minut.

 
Powiązane artykuły:
Soczysta zapiekanka z jajek
Czasami tak trudno nakarmić malutkiego smakosza, zwłaszcza śniadaniem. Toż dalej opiszemy ciekawe przepisy zwyczajnej zapiekanki z jajek i opowiemy, którymi ingredientami napełnić potrawę, żeby bobasowi spodobało się.
Omlet z kalafiorem dla dziecka
Proponujemy letni przepis omletu z kalafiorem. To smaczna i pożyteczna potrawa. Wychodzi szybki, smaczny, piękny, odżywczy omlet, który będzie ładował was energią, zabezpieczy przepięknym humorem na cały dzień.
Smaczny i pożyteczny omlet dla jednorocznego dziecka
Omlet może stać się smaczną i pożyteczną potrawą w racji dziecka. Z nim doskonale można zacząć nowy dzień, przygotowawszy go na śniadanie. W naszym artykule opowiemy o tym, od jakiego wieku można dawać dziecku omlet i jak jego lepiej przygotować.
Omlet na parze – smaczny i lekki wariant dla śniadania
Omlet - to bardzo prosta i smaczna potrawa z jajek, którą przygotujecie za liczone minuty. Szczególnym smakiem różni się omlet parowy. On wychodzi lekkim i jest polecany dla dzieci. Także razem ze smacznym śniadaniem otrzymacie korzyść dla organizmu.
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty