Omlet z kalafiorem dla dziecka

Pojednanie kapusty i jajek można uważać za klasykę kulinarii. A taka prosta, lecz całkiem wytworna potrawa jak omlet z kalafiorem nie zostawi obojętnym żadnego smakosza. Jeśli macie multicookierz, to za pomocą tego pożytecznego kuchennego przyrządu można przygotować na śniadanie omlet.
Omlet z kalafiorem w multicookierzeSkładniki:
- kalafior – 200 g;
- mleko – 100 ml;
- jajko – 6 szt.;
- olej śmietankowy – 30 g;
- sól – szczypta.
Przygotowanie
Roboczą pojemność multicookierza jak należy smarujemy olejem ,żeby uniknąć przylepiania się omletu.
Kalafior potrzebuje poprzedniego przygotowania: uważnie oglądamy go, jeśli są działki,co pociemniały, wydalamy. Kroimy niewielkimi kawałeczkami i zalewamy wrzącą wodą w przybliżeniu na 5 minut, potem wodę zlewamy i tłumaczymy kapustę do multicookierza. W emaliowaną pojemność roztłukujemy jajka, solimy, wlewamy mleko i szybko mieszamy. Nie zbijamy – piany być nie musi.
Zalewamy kapustę tą mieszanką i włączamy naszą pomocnicę do reżimu "Pieczywo" albo zgodnie z instrukcją. A jeśli przygotować tą potrawę na parze, to wyjdzie odżywczy omlet z kalafiorem, który całkiem podchodzi dla dzieci od roku.
Zwyczajnie, multicookierz jest nie jest w każdym domu. Jeśli tego przyjemnego dewajsu nie ma, przygotowujemy omlet z kalafiorem w piecyku – to też jest nieskomplikowanie. Dodamy jeszcze pożytecznej natki.
Omlet ze szpinakiem, kalafiorem i seremSkładniki:
- masło 50 g – 1 łyżka;
- szpinak – 3 duża garść;
- mleko – 75 ml;
- ser – 70 g;
- szczypior – 10-12 pierza;
- kalafior – 100 g;
- jajko kurze – 5-6 szt.;
- sól – według smaku.
Przygotowanie
Szpinak i szczypior należy zawczasu obrobić. Myjemy natkę, dajemy ściec wilgoci, kroimy niegrubo. 50 g masła kładziemy na patelnię, roztapiamy, gasimy w nim naszą natkę w ciągu 2 minut.
Kapustę pokroimy na malutkie kostki, opuścimy do wrzącej wody na kilka minut, potem odrzucimy na durszlak. Formę dla zapiekania naoliwimy olejem co pozostał, tłumaczymy do niego naszą kapustę, nad nią rozprowadzimy przygotowaną natkę.
Teraz zmieszamy jajka z mlekiem. Lepiej to robić szybko, lecz akuratnie można nie robić masę jednorodną, głównie – nie dodać dużo powietrza przy zbijaniu, inaczej nie wyjdzie sumiasty omlet. Solimy według smaku i zalewamy warzywa. Przygotowujemy omlet w piecyku (można nagrzać go zawczasu) na średnim ogniu trochę mniej pół godziny. Kiedy omlet jest gotowy, posypujemy naszą potrawę tartym serem i zostawiamy na kilka minut w wyłączonym piecyku, żeby ser utworzył smaczną motykę. Jak widzicie przepis delikatnego i aromatycznego omletu z kalafiorem jest dosyć prosty.Smacznego!