Omlet z kalafiorem dla dziecka

omlet z kalafiorem dla dziecka

Pojednanie kapusty i jajek można uważać za klasykę kulinarii. A taka prosta, lecz całkiem wytworna potrawa jak omlet z kalafiorem nie zostawi obojętnym żadnego smakosza. Jeśli macie multicookierz, to za pomocą tego pożytecznego kuchennego przyrządu można przygotować na śniadanie omlet.

Omlet z kalafiorem w multicookierze

Składniki:

  • kalafior – 200 g;
  • mleko – 100 ml;
  • jajko – 6 szt.;
  • olej śmietankowy – 30 g;
  • sól – szczypta.

Przygotowanie

Roboczą pojemność multicookierza jak należy smarujemy olejem ,żeby uniknąć przylepiania się omletu.

Kalafior potrzebuje poprzedniego przygotowania: uważnie oglądamy go, jeśli są działki,co pociemniały, wydalamy. Kroimy niewielkimi kawałeczkami i zalewamy wrzącą wodą w przybliżeniu na 5 minut, potem wodę zlewamy i tłumaczymy kapustę do multicookierza. W emaliowaną pojemność roztłukujemy jajka, solimy, wlewamy mleko i szybko mieszamy. Nie zbijamy – piany być nie musi.

Zalewamy kapustę tą mieszanką i włączamy naszą pomocnicę do reżimu "Pieczywo" albo zgodnie z instrukcją. A jeśli przygotować tą potrawę na parze, to wyjdzie odżywczy omlet z kalafiorem, który całkiem podchodzi dla dzieci od roku.

Zwyczajnie, multicookierz jest nie jest w każdym domu. Jeśli tego przyjemnego dewajsu nie ma, przygotowujemy omlet z kalafiorem w piecyku – to też jest nieskomplikowanie. Dodamy jeszcze pożytecznej natki.

Omlet ze szpinakiem, kalafiorem i serem

Składniki:

  • masło 50 g – 1 łyżka;
  • szpinak – 3 duża garść;
  • mleko – 75 ml;
  • ser – 70 g;
  • szczypior – 10-12 pierza;
  • kalafior – 100 g;
  • jajko kurze – 5-6 szt.;
  • sól – według smaku.

Przygotowanie

Szpinak i szczypior należy zawczasu obrobić. Myjemy natkę, dajemy ściec wilgoci, kroimy niegrubo. 50 g masła kładziemy na patelnię, roztapiamy, gasimy w nim naszą natkę w ciągu 2 minut.

Kapustę pokroimy na malutkie kostki, opuścimy do wrzącej wody na kilka minut, potem odrzucimy na durszlak. Formę dla zapiekania naoliwimy olejem co pozostał, tłumaczymy do niego naszą kapustę,omlet z kalafiorem nad nią rozprowadzimy przygotowaną natkę.

Teraz zmieszamy jajka z mlekiem. Lepiej to robić szybko, lecz akuratnie można nie robić masę jednorodną, głównie – nie dodać dużo powietrza przy zbijaniu, inaczej nie wyjdzie sumiasty omlet. Solimy według smaku i zalewamy warzywa. Przygotowujemy omlet w piecyku (można nagrzać go zawczasu) na średnim ogniu trochę mniej pół godziny. Kiedy omlet jest gotowy, posypujemy naszą potrawę tartym serem i zostawiamy na kilka minut w wyłączonym piecyku, żeby ser utworzył smaczną motykę. Jak widzicie przepis delikatnego i aromatycznego omletu z kalafiorem jest dosyć prosty.Smacznego!

 
Powiązane artykuły:
Omlet z dzieciństwa
Przygotowanie omletu nie zajmuje dużo sił i wolnego czasu. Właśnie dlatego można go robić chociaż raz dziennie. Do tego taka potrawa wychodzi na tyle sytną i kaloryczną, że jego można podawać nie tylko do śniadania, ale i do obiadu.
Soczysta zapiekanka z jajek
Czasami tak trudno nakarmić malutkiego smakosza, zwłaszcza śniadaniem. Toż dalej opiszemy ciekawe przepisy zwyczajnej zapiekanki z jajek i opowiemy, którymi ingredientami napełnić potrawę, żeby bobasowi spodobało się.
Smaczny i pożyteczny omlet dla jednorocznego dziecka
Omlet może stać się smaczną i pożyteczną potrawą w racji dziecka. Z nim doskonale można zacząć nowy dzień, przygotowawszy go na śniadanie. W naszym artykule opowiemy o tym, od jakiego wieku można dawać dziecku omlet i jak jego lepiej przygotować.
Omlet na parze – smaczny i lekki wariant dla śniadania
Omlet - to bardzo prosta i smaczna potrawa z jajek, którą przygotujecie za liczone minuty. Szczególnym smakiem różni się omlet parowy. On wychodzi lekkim i jest polecany dla dzieci. Także razem ze smacznym śniadaniem otrzymacie korzyść dla organizmu.
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty