Omułki – przepis przygotowania

omułki przepis przygotowania

Jeśli chcecie porazić gości, wtedy proponujemy zrobić wytworne potrawy z rzecznych omułków. To robi się nieprawdopodobnie szybko, prosto i obowiązkowo porazi wszystkich amatorów owoców morza. Rozpatrzmy kilka ciekawych przepisów przygotowania omułków w domowych warunkach.

Przepis oryginalnej potrawy z omułków

Składniki:

  • omułki – 910 g;
  • olej roślinny;
  • chrzan czy sos – według smaku;
  • woda – 2 l;
  • natka.
  • Dla marynaty:
  • ocet – według smaku;
  • woda – 705 ml.

Przygotowanie

Omułki przemywamy i moczymy w marynacie przygotowanej z wody i octu, w przybliżeniu na 20 minut. Potem solimy według smaku i mieszamy. Ocet posprząta nieprzyjemny zapach rzeki i zamorduje szkodliwe mikroorganizmy. Potem omułki gotujemy. Dalej płyn zlewamy, zalewamy czystą wodą i gotujemy blisko godziny. Potem obsmażamy na patelni z olejem roślinnym i w końcu dopalania się zalewamy ulubionym sosem i posypujemy potrawę posiekaną natką.

Przepis zapiekanych omułków

Składniki:

  • omułki – 990 g;
  • przyprawy i bobkowy list.
  • Dla sosu:
  • czosnek – 3 ząbki;
  • oliwa – 45 ml;
  • cytrynowy sok – według smaku;
  • przyprawy i włoskie trawy.

Przygotowanie

Omułki zawczasu myjemy w zimnej wodzie, żeby zn ich wyszedł rzeczny piasek. Potem do rondla nalewamy wodę, rzucamy przyprawy, trawy i udowadniamy do gotowania się. Po tym akuratnie opuszczamy omułki i gotujemy je w ciągu 3 minut. Ostrożnie wyjmujemy delikates łyżką cedzakową i ostudzamy, wyłożywszy na talerz. Czosnek czyścimy, wyciskamy przez prasę, zalewamy olejem, kropimy sokiem cytryny i posypujemy włoskimi trawami. Piecyk rozgrzewamy do 180 stopni, wykładamy na deko omułki i do każdej nalewamy trochę przygotowanego sosu. Zapiekamy potrawę w ciągu 7-10 minut i podajemy do stołu.

Przepis przygotowania omułków

Składniki:

  • omułki – 155 g;
  • bobkowy listek – 2 szt.;
  • cebula – 2 szt.;
  • śmietana i natka – za pragnieniem;
  • przyprawy.

Przygotowanie

A oto jeszcze jeden przepis, jak smacznie przygotować omułki. Kładziemy delikates na gorącą patelnię i nagrzewamy dopóki wszystkie omułki w całości nie otworzą się. Przez 10 minut ostrożnie dostajemy je, ostudzamy, akuratnie oddzielamy od mięśniowej gąbki i kroimy kawałeczkami. Dodajemy rozdrobnioną cebulę, rzucamy bobkowy listek, przyprawy i gasimy w ciągu 15 minut na patelni. Przed przedstawieniem do stołu umajamy danie pokrojoną natką i zalewamy wszystko nietłustą śmietaną.

 
Powiązane artykuły:
Arbuzowa konfitura z miąższu – przepis
Jeśli macie dużo arbuzów, a słone czy moczone robienie zapasów nie lubicie, opowiemy jak gotować arbuzową konfiturę z miąższu. Proces ten, zwyczajnie nie prosty jest, lecz znając niektórą chytrość, u was dokładnie wszystko wyjdzie idealnie.
Pasta pistacjowa – nowe ciekawe przepisy
Wśród innych orzechowych past, pistacje wątpliwe czy różnią się największą popularnością. Jednak ona to nierzadki gość w przepisach wschodnich słodyczy i sosów. Jej zadziwiająco nasycony orzechowy smak złoży przepiękną kompanię toastu z filiżanką kawy.
Suszone pomidory w domowych warunkach
Takie niezwykłe robienie zapasów koniecznie przyda się w stworzeniu rozmaitych potraw, smak których można będzie z lekkością przekształcić. Spróbujcie zrobić suszone pomidiory po opisanych przepisach i przekonacie się, na ile to jest łatwo.
Serowe lody – bardzo oryginalny przepis
Uraźcie siebie absolutnie niezwykłym poczęstunkiem, przygotowawszy dziwne lody z sera. Te smakołyki mają przyjemny słonawy smak i świetnie delikatną śmietankową teksturę.
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty