Omułki – przepis przygotowania

Jeśli chcecie porazić gości, wtedy proponujemy zrobić wytworne potrawy z rzecznych omułków. To robi się nieprawdopodobnie szybko, prosto i obowiązkowo porazi wszystkich amatorów owoców morza. Rozpatrzmy kilka ciekawych przepisów przygotowania omułków w domowych warunkach.
Przepis oryginalnej potrawy z omułków
Składniki:
- omułki – 910 g;
- olej roślinny;
- chrzan czy sos – według smaku;
- woda – 2 l;
- natka.
- Dla marynaty:
- ocet – według smaku;
- woda – 705 ml.
Przygotowanie
Omułki przemywamy i moczymy w marynacie przygotowanej z wody i octu, w przybliżeniu na 20 minut. Potem solimy według smaku i mieszamy. Ocet posprząta nieprzyjemny zapach rzeki i zamorduje szkodliwe mikroorganizmy. Potem omułki gotujemy. Dalej płyn zlewamy, zalewamy czystą wodą i gotujemy blisko godziny. Potem obsmażamy na patelni z olejem roślinnym i w końcu dopalania się zalewamy ulubionym sosem i posypujemy potrawę posiekaną natką.
Przepis zapiekanych omułków
Składniki:
- omułki – 990 g;
- przyprawy i bobkowy list.
- Dla sosu:
- czosnek – 3 ząbki;
- oliwa – 45 ml;
- cytrynowy sok – według smaku;
- przyprawy i włoskie trawy.
Przygotowanie
Omułki zawczasu myjemy w zimnej wodzie, żeby zn ich wyszedł rzeczny piasek. Potem do rondla nalewamy wodę, rzucamy przyprawy, trawy i udowadniamy do gotowania się. Po tym akuratnie opuszczamy omułki i gotujemy je w ciągu 3 minut. Ostrożnie wyjmujemy delikates łyżką cedzakową i ostudzamy, wyłożywszy na talerz. Czosnek czyścimy, wyciskamy przez prasę, zalewamy olejem, kropimy sokiem cytryny i posypujemy włoskimi trawami. Piecyk rozgrzewamy do 180 stopni, wykładamy na deko omułki i do każdej nalewamy trochę przygotowanego sosu. Zapiekamy potrawę w ciągu 7-10 minut i podajemy do stołu.
Przepis przygotowania omułków
Składniki:
- omułki – 155 g;
- bobkowy listek – 2 szt.;
- cebula – 2 szt.;
- śmietana i natka – za pragnieniem;
- przyprawy.
Przygotowanie
A oto jeszcze jeden przepis, jak smacznie przygotować omułki. Kładziemy delikates na gorącą patelnię i nagrzewamy dopóki wszystkie omułki w całości nie otworzą się. Przez 10 minut ostrożnie dostajemy je, ostudzamy, akuratnie oddzielamy od mięśniowej gąbki i kroimy kawałeczkami. Dodajemy rozdrobnioną cebulę, rzucamy bobkowy listek, przyprawy i gasimy w ciągu 15 minut na patelni. Przed przedstawieniem do stołu umajamy danie pokrojoną natką i zalewamy wszystko nietłustą śmietaną.