Oryginalna duszona kapusta gotowana w kombikukierzu

duszona kapusta gotowana w kombikukierzu

Duszona kapusta – bardzo smaczna i sytna potrawa, bogata błonnikiem i dużą ilością pożytecznych mikroelementów. Proponujemy poznać dziś jak poprawnie i smacznie ugotować kapustę w kombikukierzu.

Przepis duszonej kapusty z mięsem w kombikukierzu

Składniki:

  • kapusta – 1 kg;
  • miąższ wołowiny – 400 g;
  • marchew – 1 szt.;
  • cebula – 1 szt.;
  • olej roślinny – 4 st. łyżki;
  • świeża natka – za pragnieniem;
  • przyprawy.

Przygotowanie

Więc dla przygotowania tej potrawy bierzemy wołowinę, przemywamy ją, obsuszamy i kroimy niewielkimi kawałeczkami. Potem tłumaczymy mięso do kombikukierza, nalewamy trochę wody, solimy według smaku, szczelnie zamykamy przykrywkę przyrządu i gotujemy po nacisku w ciągu 15 minut. Po zakończeniu czasu zlewamy bulion do filiżanki, a do mięsa dodajemy trochę oleju roślinnego, drobno naszatkowanej cebuli i wytartej na tarce marchwi. Teraz znów zamykamy przykrywkę i obsmażamy kapustę w kombikukierzu do miękkości wszystkich warzyw. Gotową potrawę wykładamy na potrawę, posypujemy natką i podajemy do stołu.

Duszona kapusta gotowana w kombikukierzu

Składniki:

  • kapusta – 500 g;
  • wędzone kiełbaski – 300 g;
  • masło śmietankowe – 50 g;
  • kurzy bulion – 1 st.;
  • przyprawy.

Przygotowanie

Kiełbaski kroimy krążkami i rumienimy na dnie kombikukiera w niewielkiej ilości oleju. Potem dodajemy resztę masła, mieszamy i wykładamy do rondelka, cienko naszatkowanej kapusty. Wlewamy kurzy bulion, solimy i pieprzymy według smaku. Zamykamy przykrywką, udowadniamy do wysokiej presji, potem obniżamy ogień i przygotowujemy jeszcze w ciągu 3 chwilek. Dalej ostrożnie zdejmujemy potrawę z ognia i spuszczamy presję.

Duszona kapusta w kombikukierzu

Składniki:

  • kiszona kapusta – 2 kg;
  • masło śmietankowe – 2 st. łyżki;
  • sadło – według smaku;
  • zielone oliwki bez pestek – 10 szt.;
  • bekon – 60 g;
  • cebula – 1 szt.;
  • białe wino wytrawne – 500 ml;
  • kapusta gotowana w kombikukierzu
  • przyprawy.

Przygotowanie

Kombikukierz stawiamy na "średni" ogień, rzucamy kawałeczek masła i kładziemy sadło. Bekon kroimy prążkami i obsmażamy w ciągu 2-3 minut. Po tym dodajemy do rondelka kminek, pokrojoną kółkami cebulę i gotujemy ją do zmiękczenia. Dalej wykładamy wyciśniętą kiszoną kapustę, mieszamy z tłuszczem i gasimy 3 chwilki. Na końcu przygotowania wlewamy białe wino, zamykamy przykrywką i przygotowujemy potrawę 15 minut przy "wysokiej" presji. Przed przedstawieniem na stół ozdabiamy wszystko zielonymi oliwkami i natką.

 
Powiązane artykuły:
Soczysta wołowina w kombiwarze
W kombiwarze mięsa wychodzą soczystymi i bardzo smacznymi. Do tego one przygotowują się o wiele szybciej. Teraz wam podpowiemy przepisy przygotowania wołowiny w kombiwarze. Poznajemy rady i przystępujemy do sprawy!
Soczysta i aromatyczna wieprzowina w kombiwarze
Wieprzowinę można przygotować absolutnie różnymi sposobami z użyciem różnych kuchennych urządzeń. I dziś proponujemy przy przygotowywaniu tego mięsa skorzystać z kombiwaru. Dobraliśmy dla was bardzo ciekawe przepisy.
Smaczna grochówka w kombiwarze
Przygotowywać grochówkę w kombiwarze – jedno zadowolenie, przecież zazwyczaj gotowanie grochu zajmuje więcej czasu, jeśli przygotowywać go w prostym rondlu.
Jaglana kasza w kombikukierzu
Jaglaną kaszę można przygotować różnymi sposobami: w rondlu, piecyku, kombikukierzu. Ona może być mleczna, z warzywami, mięsem i tak dalej. I dziś podzielimy się z wami kilkoma przepisami stworzenia jej w szybkowarze.
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty