Oryginalny dżem w wypiekaczu do chleba - przepis

dżem w wypiekaczu do chleba

Dżem – to ulubiony smakołyk dla wielu dzieci i dorosłych. W wypiekaczu do chleba przygotowuje się on się szybko i wychodzi bardzo smaczny. Oryginalne przepisy przygotowania dżemu czekają na was poniżej.

Przepis na dżem w wypiekaczu do chleba

Składniki:

  • truskawka - 800 g;
  • cukier - 1 szklanka.

Przygotowanie

Truskawkę myjemy i obrywamy ogonki. Do garnka od wypiekacza wykładamy truskawki i wysypujemy szklankę cukru. Dla tych, którzy lubią słodkie, można dosłodzić trochę więcej. Żeby kolor wyszedł jaskrawy, należy dodać 1 łyżkę stołową soku cytrynowego. Zrobi to dżem piękniejszym. Zamykamy przykrywkę i wybieramy potrzebny program. Po zakończeniu programu dżem jest gotowy, można go zjeść od razu, a można też zostawić na zimę, dlatego rozlewamy jego do słoików i stawiamy do zimnego pokoju.

Jabłkowy dżem w wypiekaczu do chleba

Składniki:

  • jabłka - 1 kg;
  • cukier - 0,5 kg;
  • cynamon - 1 ł.;
  • cytryna - 1 szt.

Przygotowanie

Jabłka myjemy, oczyszczamy z nasion. Jeśli jabłka mają grubą skórę - obieramy i kroimy na cienkie kawałeczki. Z cytryny wyciskamy sok, a na drobnej tarce można natrzeć skórkę cytrynową dla aromatu.

Do misy kładziemy jabłka, wylewamy sok i zasypujemy cukrem. Włączamy i ustawiamy program "Dżem".

Dżem przygotowany w wypiekaczu, można wykorzystać od razu. Jeśli chcecie zachować na zimę jabłkowy dżem, to należy przelać do sterylnych słoików, nakryć przykrywką i zachowywać w lodówce.

Cytrynowy dżem w wypiekaczu do chleba

Składniki:

  • cytryna - 7 szt.;
  • cukier - 1,2 kg;
  • cukier waniliowy - 1 paczka;
  • jabłkowy sok - 20 ml.

Przygotowanie

Cytryny dobrze myjemy i zalewamy wrzątkiem na pięć minut, dalej kroimy je na kawałki i czyścimy od pestek. Wkładamy do wypiekacza, zasypujemy cukrem i dodajemy sok jabłkowy. Przygotowujemy dżem w odpowiednim porządku do gotowości.

Jak przygotować morelowy dżem w wypiekaczu do chleba?

Składniki:

  • morele - 400 g;
  • cukier - 240 ml.

Przygotowanie

Morelę myjemy i wyjmujemy pestki, wkładamy do wypiekacza i zasypujemy cukrem. Wystawiamy program "Dżem" i naciskamy "Start". Gotowe smakołyki przełożyć do słoików i przechowywać w lodówce.

Dżemy z wypiekacza do chleba, lepiej przygotowywać z świeżych owoców i jagód, jeśli wykorzystasz owoce zamrożone, dżem będzie zbyt płynny i będzie bardziej przypominał syrop.

Pomarańczowy dżem w wypiekaczu do chleba

Składniki:

  • cukier - 1,5 szklanki;
  • pomarańcze - 5 szt.;
  • cytrynowy dżem w wypiekaczu do chleba
  • woda - 50 ml;
  • mąka ziemniaczana - 6 st. łyżek;
  • kwasek cytrynowy - 1/3 łyżki.

Przygotowanie

Oczyszczamy pomarańcze ze skórki, kroimy na kawałki i wkładamy do garnka. Potem wlewamy wodę, dodajemy cukier i kwasek cytrynowy, na samym końcu mąkę ziemniaczaną. Pojemnikiem należy wstrząsać, żeby wszystkie składniki dobrze się zmieszały. Wkładamy garnek do wypiekacza, wybieramy program "Dżem". Po jednej godzinie, wyłączamy przyrząd i rozlewamy gotowy dżem do słoików.

 
Powiązane artykuły:
Postny lecz smaczny chleb w wypiekaczu do chleba
Domowy postny chleb może wyjść nie gorzej niż zwykły, jednak i w tej recepturze są swoje właściwości, o których dokładnie porozmawiamy dalej. Opowiemy, jak wypiec prawdziwy, sumiasty chleb w wypiekaczu do chleba.
Keks w wypiekczu do chleba – proste i smaczne przepisy
U większości gospodyń dość często brakuje czasu na pieczywo dla rodziny. I tu na pomoc im przychodzą różne kuchenne przyrządy, na przykład wypiekacz, w którym można wypiec świetny smaczny keks.
Twarogowa zapiekanka w wypiekaczu do chleba
Twarogowa zapiekanka – ta dziwna i smaczna potrawa dla dzieci i dorosłych. Przygotować ją można z dodaniem różnych jagód, owoców, warzyw. A dziś postaramy się maksymalnie uprościć proces i zrobić ją w wypiekaczu do chleba.
Aromatna i smaczna konfitura w wypiekaczu do chleba
Konfiturę można ugotować po staremu na płycie, lecz proponujemy skorzystać się współczesnym dewajsem, czyli wypiekaczem do chleba. To istotnie skróci czas przygotowania, a jego smak pozostanie takim samym nieodżałowanym.
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty