Orzeźwiający napój cytrynowy

napój cytrynowy

Napój cytrynowy pomoże odświeżyć się w dni letnie, a w zimie - rozprawić się z brakiem witamin. Wariantów jego przygotowania jest dosyć dużo i wszystkie są nieprawdopodobnie proste w wykonaniu. Poznajmy, jak zrobić napój cytrynowy.

Przepis napoju cytrynowego

Składniki:

  • cytryna - 1 szt.;
  • cukier - 100 g;
  • woda filtrowana - 1 l.

Przygotowanie

Cytrynę przemywamy i kroimy na cienkie plasterki. W rondelku przegotowujemy wodę z cukrem, wrzucamy przygotowaną cytrynę i od razu zdejmujemy naczynie z płyty. Nakrywamy przykrywką i zostawiamy naciągnąć w ciągu 6 godzin. Potem rozlewamy gotowy napój w szklanki i podajemy na zimno.

Napój cytrynowy w domowych warunkach

Składniki:

  • cytryna - 4 szt.;
  • woda filtrowana - 3 l;
  • cukier - 1 st;
  • miód kwiatowy - według smaku.

Przygotowanie

Cytryny dokładnie przemywamy w ciepłej wodzie, wycieramy do sucha papierowym ręcznikiem i szatkujemy razem ze skórką cytrynową cienkimi krążkami, usuwając pestki. Na dno czystej trzylitrowej bańki wykładamy cytrusy i wsypujemy kilka łyżek cukru. Drewnianym naczyniem dokładnie rozgniatamy owoce do pojawienia soku. Gotową cytrynową masę zostawiamy na pewien czas, a tymczasem przegotowujemy w rondlu wodę. Potem trochę ostudzamy ją i wylewamy do bańki. Wsypujemy cukier, który pozostał. Wszystko mieszamy, nakrywamy pokrywką i stawiamy do lodówki na dobę. Do otrzymanego cytrynowo-miodowego napoju dodajemy według smaku miód i rozlewamy w szklanki.

Napój cytrynowy z imbirem

Składniki:

  • woda filtrowana - 5 l;
  • cytryna - 1 szt.;
  • korzeń imbiru - według smaku;
  • mięta świeża - 0,5 pęczka;
  • cynamon - 1 pałeczka;
  • anyż - 1 szt.;
  • goździk - 5 szt.;
  • herbata zielona - 2 st. łyżki.
  • napój cytrynowy z imbirem

Przygotowanie

Do rondla nalewamy wodę filtrowaną, stawiamy na ogień i czekamy, aż płyn zakipi. Tymczasem przemywamy cytrynę, wycieramy ją do sucha i kroimy na cieniutkie krążki. Korzeń imbiru czyścimy i rozdrabniamy na drobnej tarce. Teraz wkładamy do gotującej wody przygotowane cytrusowe kawałeczki, imbir, świeże listki mięty i suchą zieloną herbatę. Dajemy cytrynowemu napojowi gotować się, a potem wyłączamy gaz, zdejmujemy naczynie z płyty i wrzucamy wszystkie przyprawy. Nakrywamy rondel przykrywką i naciągamy do pełnego oziębienia. Potem przelewamy napój do butelki i zachowujemy nie więcej niż 3 doby w lodówce. Podajemy go rozlanego w przejrzyste wysokie szklanki z kostkami lodu.

 
Powiązane artykuły:
Jak zrobić napój  żurawinowy?
O korzyściach żurawiny wiadomo jest już na pewno każdemu. Proponujemy kilka oryginalnych przepisów nieprawdopodobnie smacznego napoju właśnie z tej jagody, które uzupełnimy ciekawymi składnikami. Opowiemy, jak przygotować napój żurawinowy według różnych sposobów.
Kompot z wiśni – sprawdzone przepisy
Żeby napić się w upalne letnie dni, ugotujecie kompot z wiśni. Ta jagoda odda swój kwasek i w wyniku wyjdzie bardzo prosty, tonizujący napój. A jeśli do składu dodać miód, miętę czy bazylię, wyjdzie bardzo niezwykły wytworny smak.
Żurawinowy sok wyciśnięty z jagód – sprawdzone przepisy
Wśród mnóstwa przepisów pożytecznych witaminowych napojów, najpopularniejszy jest żurawinowy sok wyciśnięty z jagód i zwyczajnie lepiej ugotować go samodzielnie. Proponujemy kilka sposobów jego przygotowania i sposobów jak można delikatnie uzupełnić smak.
Jak ugotować smaczny kisiel z zamrożonych jagód?
Ucieszcie siebie i krewnych bardzo smacznym gęstym napojem – ugotujecie aromatyczny kisiel według zaproponowanych dalej prostych przepisów. Opowiemy jak z dostępnych komponentów stworzyć kisiel na podstawie zamrożonych jagód.
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty