Orzeźwiający napój cytrynowy
Napój cytrynowy pomoże odświeżyć się w dni letnie, a w zimie - rozprawić się z brakiem witamin. Wariantów jego przygotowania jest dosyć dużo i wszystkie są nieprawdopodobnie proste w wykonaniu. Poznajmy, jak zrobić napój cytrynowy.
Przepis napoju cytrynowego
Składniki:
- cytryna - 1 szt.;
- cukier - 100 g;
- woda filtrowana - 1 l.
Przygotowanie
Cytrynę przemywamy i kroimy na cienkie plasterki. W rondelku przegotowujemy wodę z cukrem, wrzucamy przygotowaną cytrynę i od razu zdejmujemy naczynie z płyty. Nakrywamy przykrywką i zostawiamy naciągnąć w ciągu 6 godzin. Potem rozlewamy gotowy napój w szklanki i podajemy na zimno.
Napój cytrynowy w domowych warunkach
Składniki:
- cytryna - 4 szt.;
- woda filtrowana - 3 l;
- cukier - 1 st;
- miód kwiatowy - według smaku.
Przygotowanie
Cytryny dokładnie przemywamy w ciepłej wodzie, wycieramy do sucha papierowym ręcznikiem i szatkujemy razem ze skórką cytrynową cienkimi krążkami, usuwając pestki. Na dno czystej trzylitrowej bańki wykładamy cytrusy i wsypujemy kilka łyżek cukru. Drewnianym naczyniem dokładnie rozgniatamy owoce do pojawienia soku. Gotową cytrynową masę zostawiamy na pewien czas, a tymczasem przegotowujemy w rondlu wodę. Potem trochę ostudzamy ją i wylewamy do bańki. Wsypujemy cukier, który pozostał. Wszystko mieszamy, nakrywamy pokrywką i stawiamy do lodówki na dobę. Do otrzymanego cytrynowo-miodowego napoju dodajemy według smaku miód i rozlewamy w szklanki.
Napój cytrynowy z imbirem
Składniki:
- woda filtrowana - 5 l;
- cytryna - 1 szt.;
- korzeń imbiru - według smaku;
- mięta świeża - 0,5 pęczka;
- cynamon - 1 pałeczka;
- anyż - 1 szt.;
- goździk - 5 szt.;
- herbata zielona - 2 st. łyżki.
Przygotowanie
Do rondla nalewamy wodę filtrowaną, stawiamy na ogień i czekamy, aż płyn zakipi. Tymczasem przemywamy cytrynę, wycieramy ją do sucha i kroimy na cieniutkie krążki. Korzeń imbiru czyścimy i rozdrabniamy na drobnej tarce. Teraz wkładamy do gotującej wody przygotowane cytrusowe kawałeczki, imbir, świeże listki mięty i suchą zieloną herbatę. Dajemy cytrynowemu napojowi gotować się, a potem wyłączamy gaz, zdejmujemy naczynie z płyty i wrzucamy wszystkie przyprawy. Nakrywamy rondel przykrywką i naciągamy do pełnego oziębienia. Potem przelewamy napój do butelki i zachowujemy nie więcej niż 3 doby w lodówce. Podajemy go rozlanego w przejrzyste wysokie szklanki z kostkami lodu.