Owocowa herbata – źródło mocnego zdrowia i dobrego humoru

owocowa_herbata

Kupaż czy mieszanka rozmaitych owoców, jagód, kwiatów i liści jest owocową herbatą. Nie zawiera ona w swoim składzie zwykłych liści herbacianych, toteż w napoju nieobecna jest kofeina, a dzięki leczniczym właściwościom wchodzących w nią składników jest ona bardzo pożyteczna, tak dla dorosłych, jak i dla dzieci.

Herbaty owocowe, które mają najdelikatniejsze i wyszukane aromaty, są przepiękną alternatywą dla kompotów owocowych. Mają one również właściwości wzmacniające organizm człowieka, a pić je można i na gorąco i na zimno.

Istnieje duża ilość rodzajów owocowej herbaty, które różnią się składem wchodzących w nią składników i sztuką ułożenia kupażu.

Jak zrobić owocową herbatę własnoręcznie?

Podstawą do owocowej herbaty mogą być liście i młode płody jabłoni, gruszy, wiśni, śliwy, maliny, a także liście truskawki i poziomki. Można je brać tak świeże, jak i przygotowane na zimę przez fermentację i późniejsze wysuszanie. Można łączyć w herbacie owocowe liście razem z jagodami i owocami, które nadadzą napojowi dodatkowych smakowych i pożytecznych walorów.

Do przygotowywania herbaty z liści drzew owocowych - nagrzewamy naczynie, w którym będzie się ona parzyła i umieszczamy w nim liście, do smaku dodawszy jagody świeże lub suszone. Wodę podgrzewamy do wrzenia i zalewamy nią herbatę. Pozwalamy jej dojść pod przykryciem dziesięć-dwadzieścia minut.

Żeby zrobić owocową herbatę z gałęzi - zalewamy je wrzątkiem, gotujemy dziesięć-piętnaście minut i zostawiamy na siedem-osiem godzin. Potem podgrzewamy do potrzebnej temperatury, nie gotujemy, pijemy ją z miodem.

Niżej proponujemy kilka przepisów przygotowywania owocowej herbaty.

Owocowa herbata z porzeczki

Składniki:

  • liście porzeczki - 2-3 szt.;
  • konfitura porzeczkowa lub jagody - 1 łyżka;
  • cukier - według smaku.

Przygotowanie

Młode liście porzeczki rozdrabniamy i wkładamy do nagrzanego czajnika do zaparzania. Rozcieramy świeże jagody porzeczki z cukrem i dodajemy do liści. Jeżeli ich nie masz, można poratować się porzeczkową konfiturą lub dodać suszone jagody. Zalewamy wszystko wrzącą wodą i dajemy jej dojrzeć piętnaście minut.

Owocowa herbata z suszonych jabłek z cynamonem

Składniki:

jak_wysuszyć_gałęzi_owocowych_dzew_dla_herbaty
  • jabłka suszone - 1 st. łyżka;
  • suszona morela - 2 szt.;
  • cynamon - szczypta;
  • miód - według smaku.

Przygotowanie

Suszone jabłka i suszoną morelę przemywamy i rozdrabniamy. Wykładamy do czajnika do zaparzania lub do filiżanki, dodajemy cynamon i zalewamy wrzątkiem. Przykrywamy pokrywką, dajemy jej dojrzeć piętnaście minut i podajemy gotową owocową herbatę z miodem.

 
Powiązane artykuły:
Jabłkowa herbata z pomarańczą i cynamonem
Aromatyczna, ogrzewająca i korzenna herbata wyjdzie, jeśli skorzystacie z naszych rekomendacji. Opowiemy, jak zaskakującymi sposobami można uzupełnić prostą czarną, czy zieloną herbatę. Proponujemy przepisy gorącego jabłkowego napoju, na podstawie pomarańczy i cynamonu.
Herbata z mlekiem - smaczny, rozgrzewający i aromatyczny napój
Rozgrzewająca herbata z mlekiem, zdolna jest nie tylko umilić chłodne wieczory, ale i troszczy się o waszą figurę dzięki swoim oczyszczającym właściwościom. Kilka wariantów przygotowania klasycznego angielskiego napoju, omówimy w tym artykule.
Jak prawidłowo zaparzyć herbatę?
Jak mówiła jedna szanowana kobieta: pić herbatę w pakietach - nie poważać siebie. I rzeczywiście prawdziwy napój powinien być przygotowany wyjątkowo z jakościowego surowca i jeszcze zaparzony według wszystkich reguł. Których? O tym teraz opowiemy!
Jak prawidłowo zaparzyć zieloną herbatę?
Zielona herbata - napój skrajnie pożyteczny, lecz żeby on nie utracił swoich dziwnych właściwości, konieczne jest prawidłowo go zaparzyć. Trzeba powiedzieć, że jeśli postanowiliście zaparzyć zieloną herbatę według reguł jej ojczyzny, Wschodu, trzeba nabrać cierpliwości - przecież to cała ceremonia.
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty