Owocowa herbata – źródło mocnego zdrowia i dobrego humoru

Kupaż czy mieszanka rozmaitych owoców, jagód, kwiatów i liści jest owocową herbatą. Nie zawiera ona w swoim składzie zwykłych liści herbacianych, toteż w napoju nieobecna jest kofeina, a dzięki leczniczym właściwościom wchodzących w nią składników jest ona bardzo pożyteczna, tak dla dorosłych, jak i dla dzieci.
Herbaty owocowe, które mają najdelikatniejsze i wyszukane aromaty, są przepiękną alternatywą dla kompotów owocowych. Mają one również właściwości wzmacniające organizm człowieka, a pić je można i na gorąco i na zimno.
Istnieje duża ilość rodzajów owocowej herbaty, które różnią się składem wchodzących w nią składników i sztuką ułożenia kupażu.
Jak zrobić owocową herbatę własnoręcznie?
Podstawą do owocowej herbaty mogą być liście i młode płody jabłoni, gruszy, wiśni, śliwy, maliny, a także liście truskawki i poziomki. Można je brać tak świeże, jak i przygotowane na zimę przez fermentację i późniejsze wysuszanie. Można łączyć w herbacie owocowe liście razem z jagodami i owocami, które nadadzą napojowi dodatkowych smakowych i pożytecznych walorów.
Do przygotowywania herbaty z liści drzew owocowych - nagrzewamy naczynie, w którym będzie się ona parzyła i umieszczamy w nim liście, do smaku dodawszy jagody świeże lub suszone. Wodę podgrzewamy do wrzenia i zalewamy nią herbatę. Pozwalamy jej dojść pod przykryciem dziesięć-dwadzieścia minut.
Żeby zrobić owocową herbatę z gałęzi - zalewamy je wrzątkiem, gotujemy dziesięć-piętnaście minut i zostawiamy na siedem-osiem godzin. Potem podgrzewamy do potrzebnej temperatury, nie gotujemy, pijemy ją z miodem.
Niżej proponujemy kilka przepisów przygotowywania owocowej herbaty.
Owocowa herbata z porzeczkiSkładniki:
- liście porzeczki - 2-3 szt.;
- konfitura porzeczkowa lub jagody - 1 łyżka;
- cukier - według smaku.
Przygotowanie
Młode liście porzeczki rozdrabniamy i wkładamy do nagrzanego czajnika do zaparzania. Rozcieramy świeże jagody porzeczki z cukrem i dodajemy do liści. Jeżeli ich nie masz, można poratować się porzeczkową konfiturą lub dodać suszone jagody. Zalewamy wszystko wrzącą wodą i dajemy jej dojrzeć piętnaście minut.
Owocowa herbata z suszonych jabłek z cynamonemSkładniki:

- jabłka suszone - 1 st. łyżka;
- suszona morela - 2 szt.;
- cynamon - szczypta;
- miód - według smaku.
Przygotowanie
Suszone jabłka i suszoną morelę przemywamy i rozdrabniamy. Wykładamy do czajnika do zaparzania lub do filiżanki, dodajemy cynamon i zalewamy wrzątkiem. Przykrywamy pokrywką, dajemy jej dojrzeć piętnaście minut i podajemy gotową owocową herbatę z miodem.