Owocowe piure dla dziecka do roku – przepis

Wiele młodych mam interesuje kiedy wprowadzać do jadłospisu dziecka do roku owocowe piure. Według ogólnych rekomendacji międzynarodowej asocjacji pediatrów, przy normalnym przyrodniczym wykarmianiu włączenie w jadłospisie piersiowych dzieci soków owocowych i warzywnych piure najlepiej zaczynać nie wcześniej 4-6 miesięcy (przy sztucznym wykarmianiu - nie wcześniej 3-ch miesięcy).
Jak dawać owocowe piure dziecku do roku?Zrozumiale zaczynać dawać naturalne soki i piure należy ostrożnie z niewielkiej ilości, ponieważ owocowe piure nie może być główną potrawą i w żaden sposób nie zamienia kaszy, mlecznych i warzywnych produktów. Czyli owocowe piure dla dziecka do roku – to szybciej swoisty witaminowy "deser". Zaczynać lepiej z jakiegokolwiek jednego owocu, czy warzywa żeby uniknąć alergicznych reakcji. Poza tym żołądek dziecka musi zdążyć nawyknąć do nowego pokarmu - lepiej, żeby to odbywało się stopniowo.
Jak przygotować owocowe piure dziecka do roku?Jeśli chcecie samodzielnie przygotować owocowe piure dla dziecka do roku, to powinny być więcej niż pewne w wykorzystywanych owocach i warzywach. A w tym możecie być pewne tylko jeżeli wykorzystujecie płody, które same wyhodowałyście.
Dowolne owoce trzeba rzetelnie wymywać (a potem oblewać wrzątkiem), zwłaszcza to dotyczy śliw, winogron, brzoskwiń i morel. Te owoce lepiej w ogóle przecierać przez niezbyt częste sito.
Zaczynać wprowadzenie do pokarmu lepiej z jabłek jasnozielonego koloru czy grusz. Koniecznie, żeby płody miały słodkawy smak. Dodanie cukru jest niepożądane – nie trzeba formować u dziecka piersiowego wieku niepotrzebną zależność, która jeszcze i może z czasem negatywnie wpływać na jego zdrowie.
Owocowe piure dla dziecka – przepis

Składniki:
- jabłko - 1-2 szt.
Przygotowanie
1 czy 2 płody wyszorujemy, oblewamy wrzątkiem, oczyszczamy od nasiennych pudełek i wydalamy szypułki. Połuszczymy nożem i pokroimy na niewielkie kawałki. Udowodnimy blenderem do jednorodnej konsystencji.
Można dodać do tej mieszanki trochę naturalnej mlecznej śmietanki. Dlatego ich trzeba nagrzać na wodnej łaźni w ciągu 15-20 minut. Również można mieszać owocowe piure z dobrze rozgotowaną ryżową kaszą.