Owocowe pyszności dla maluchów – od kiedy można podawać dziecku winogrona?
Winogrona są smacznymi i pożytecznymi jagodami. Jednak w dzieciństwie ich niekontrolowane spożycie może być niebezpieczne dla zdrowia. Zobaczmy, czy można dzieciom podawać winogrona i kiedy lepiej to zrobić.
Winogrona dla dzieci — w jakim wieku?
Stopniowo wprowadzając do diety dziecka pokarmy uzupełniające, wielu rodziców zastanawia się, czy można powiedzmy rocznemu dziecku podawać winogrona. Jednoznacznej odpowiedzi na to pytanie nie ma, ale lekarze zalecają dawać dzieciom te jagody nie wcześniej niż po osiągnięciu wieku dwóch lat. Rzecz w tym, że winogrona:
- są bogate w węglowodany, a więc odnoszą się do ciężkiej do przetrawienia żywności;
- mogą powodować alergie u dzieci podatnych na takie reakcje;
- źle wpływają na szkliwo zębów;
- aktywizują procesy fermentacji w jelitach;
- w połączeniu z niektórymi napojami mogą naruszać trawienie.
Ale razem z tym winogrona mają właściwości pożyteczne: one są doskonałym źródłem potasu, witaminy grupy B, błonnika i kwasów organicznych. Winogrona korzystnie wpływają na krew i pracę wątroby, pomagają przy zapaleniu dróg oddechowych i chorobach układu sercowo-naczyniowego.
Ważne szczegółyWszystko to oznacza, że winogrona spożywać można i trzeba, ale tylko stosując się do pewnych zasad. Należy je sformułować:
- Nie warto podawać winogron dzieciom do roku.
- Z roku do trzech lat winogrona można podawać, ale w małych ilościach. Lepiej oferować je w przerwach między posiłkami, np. na podwieczorek.
- Dzieciom do lat 3 lepiej trzeba kupować winogrona bez pestek z miękkimi i soczystymi jagodami (odmiana Kiszmisz), i nie pozwalać jeść skórki: niedojrzały układ pokarmowy źle radzi sobie z takim obciążeniem. Z tego samego powodu należy wykluczyć pestki.
- Po spożywaniu winogron nie zaleca się ani dzieci, ani dorosłym jeść produkty mleczne, napoje gazowane, kwas chlebowy.
- W żadnym wypadku nie karmij dziecka niedojrzałymi jagodami — to może powodować zaburzenia jelitowe.
- Mają winogrona i medyczne przeciwwskazania. Nie warto ich jeść dzieciom z takimi chorobami jak cukrzyca, przewlekła niewydolność nerek, zapalenie jelita grubego, choroby wrzodowe przewodu pokarmowego.