Owocowy krem – krem do tortu albo samodzielny owocowy deser
Niezwykłym nadzieniem dla tortu jest właśnie owocowy krem.Przecież w nim można jednoczyć absolutnie różne owoce i jagody. Teraz opowiemy kilka przepisów przygotowania tego przepięknego nadzienia, czy deseru.
Owocowy krem dla biszkoptowego tortu
Składniki:
- truskawka - 200 g;
- śmietanka 30% - 150 g;
- cukier - 90 g;
- mleko - 100 ml;
- jajka - 2 szt.;
- żelatyna - 10 g.
Przygotowanie
Żółtka i część cukru rzetelnie rozcieramy, a potem wlewamy ciepłe mleko. Nagrzewamy i stale mieszamy do gęstnienia. Żelatynę rozwodzimy w wodzie lub mleku i wlewamy ją do naszej mieszanki i chłodzimy . Śmietankę ubijamy z cukrem, dodajemy jajeczno-mleczną mieszankę, a potem rozcieramy świeżą truskawkę. Otrzymanym truskawkowym kremem smarujemy biszkoptowe placki.
Przepis owocowego kremu
Składniki:
- agrest czy malina - 500 g;
- cukier - 200 g;
- śmietanka tłusta - 350 ml;
- cukier waniliowy - 2 łyżki.
Przygotowanie
Bierzemy 150 ml wody, wsypujemy do niej 125 g cukru i dodajemy jagody, udowadniamy do wrzenia. Jagody gasimy do miękkości na powolnym ogniu 15 minut. Potem przecieramy przez sito i dajemy ochłonąć. Śmietankę ubijamy na połowę, dodajemy 60 g cukru i wanilię i zbijamy porządnie cukier póki nie rozejdzie się w całości. Bitą śmietanę mieszamy z jagodowym piure, zbijamy jeszcze trzy minuty. I odprawiamy nasz owocowy krem do lodówki na dwie godziny. Jego można wykorzystać jak krem dla tortu albo w jakości samodzielnego owocowego deseru.
Twarogowo-owocowy krem
ISkładniki:
- ser - 400 g;
- jajka - 2 szt.;
- cukier - 1,5 szklanki;
- żelatyna - 15 g;
- ananas - 100 g;
- brzoskwinia - 2 szt.;
- kiwi - 1 szt.;
- wanilia - według smaku.
Przygotowanie
Ser przecieramy przez sito, cukrujemy i zbijamy blenderem. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy do utworzenia gęstej białkowej masy. Mieszamy twarogową masę z białkową i dodajemy wanilię według smaku. Żelatynę rozwodzimy w niewielkiej ilości wody i nagrzewamy do pełnego rozpuszczenia. Dodajemy do żelatyny twarogowo-białkową masę i udowadniamy do wrzenia stale mieszając. Ananas, brzoskwinię i kiwi czyścimy, kroimy drobnymi kawałkami. Dodajemy pokrojone owoce do twarogowo-białkowej masy i mieszamy. Jeśli krem jest wykorzystywany do tortu, wtedy od razu nanosimy go na placki, a jeśli w jakości deseru wtedy rozlewamy i odprawiamy do lodówki chłodzić się.