Owocowy krem – krem do tortu albo samodzielny owocowy deser

owocowy krem

Niezwykłym nadzieniem dla tortu jest właśnie owocowy krem.Przecież w nim można jednoczyć absolutnie różne owoce i jagody. Teraz opowiemy kilka przepisów przygotowania tego przepięknego nadzienia, czy deseru.

Owocowy krem dla biszkoptowego tortu

Składniki:

  • truskawka - 200 g;
  • śmietanka 30% - 150 g;
  • cukier - 90 g;
  • mleko - 100 ml;
  • jajka - 2 szt.;
  • żelatyna - 10 g.

Przygotowanie

Żółtka i część cukru rzetelnie rozcieramy, a potem wlewamy ciepłe mleko. Nagrzewamy i stale mieszamy do gęstnienia. Żelatynę rozwodzimy w wodzie lub mleku i wlewamy ją do naszej mieszanki i chłodzimy . Śmietankę ubijamy z cukrem, dodajemy jajeczno-mleczną mieszankę, a potem rozcieramy świeżą truskawkę. Otrzymanym truskawkowym kremem smarujemy biszkoptowe placki.

Przepis owocowego kremu

Składniki:

  • agrest czy malina - 500 g;
  • cukier - 200 g;
  • śmietanka tłusta - 350 ml;
  • cukier waniliowy - 2 łyżki.

Przygotowanie

Bierzemy 150 ml wody, wsypujemy do niej 125 g cukru i dodajemy jagody, udowadniamy do wrzenia. Jagody gasimy do miękkości na powolnym ogniu 15 minut. Potem przecieramy przez sito i dajemy ochłonąć. Śmietankę ubijamy na połowę, dodajemy 60 g cukru i wanilię i zbijamy porządnie cukier póki nie rozejdzie się w całości. Bitą śmietanę mieszamy z jagodowym piure, zbijamy jeszcze trzy minuty. I odprawiamy nasz owocowy krem do lodówki na dwie godziny. Jego można wykorzystać jak krem dla tortu albo w jakości samodzielnego owocowego deseru.

Twarogowo-owocowy krem

ISkładniki:

  • ser - 400 g;
  • jajka - 2 szt.;
  • cukier - 1,5 szklanki;
  • żelatyna - 15 g;
  • ananas - 100 g;
  • brzoskwinia - 2 szt.;
  • kiwi - 1 szt.;
  • wanilia - według smaku.
  • białkowy owocowy krem

Przygotowanie

Ser przecieramy przez sito, cukrujemy i zbijamy blenderem. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy do utworzenia gęstej białkowej masy. Mieszamy twarogową masę z białkową i dodajemy wanilię według smaku. Żelatynę rozwodzimy w niewielkiej ilości wody i nagrzewamy do pełnego rozpuszczenia. Dodajemy do żelatyny twarogowo-białkową masę i udowadniamy do wrzenia stale mieszając. Ananas, brzoskwinię i kiwi czyścimy, kroimy drobnymi kawałkami. Dodajemy pokrojone owoce do twarogowo-białkowej masy i mieszamy. Jeśli krem jest wykorzystywany do tortu, wtedy od razu nanosimy go na placki, a jeśli w jakości deseru wtedy rozlewamy i odprawiamy do lodówki chłodzić się.

 
Powiązane artykuły:
Truskawkowy krem - najlepsze rozwiązanie w produkcji wyrobów cukierniczych
Truskawka – smaczna jagoda, w której mieści się mnóstwo pożytecznych substancji. Można z niej zrobić mnóstwo ciekawych deserów. I teraz opowiemy, jak przygotować truskawkowy krem do popularnych wyrobów cukierniczych: tortów, ciastek i tak dalej...
Cukrowa pomada – tworzymy śnieżnobiałe smakołyki
Dowolny domowy cukierniczy wyrób można kardynalnie przekształcić, polawszy pieczywo świetną słodką pomadą. Dalej są zaproponowane przepisy, które pomogą zrobić aromatne buleczki jeszcze bardziej pociągającymi i smacznymi.
Pomada z kakao do tortu - doskonale uzupełni dowolny deser
Przygotowawszy pomadę według zaproponowanych przepisów bez kłopotu potraficie dekorować domowe smakołyki, zwłaszcza tort. Opowiemy jak szybko zrobić podobne załatwienie deseru z kakao na różnej podstawie: na wodzie, mleku czy śmietanie.
Jak zrobić glazurę?
Idąc obok cukierniczego działu w sklepie, wasz pogląd na pewno zatrzymywał się na pięknie ozdobionych tortach i ciastkach, które tak proszą się do waszego koszyka. Jednak nauczyć się przygotować glazurę i pokrywać nią domowe pieczywo również nikt nie przeszkadza. A oszczędzanie ogromne!
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty