Parmelia – właściwości lecznicze i stosowanie

parmelia właściwości lecznicze i stosowanie

Prawdopodobnie większość z nas myśli, że parmelia – to ładny kwiatuszek, jednak tak naprawdę to zwykłe porosty, które mają szereg właściwości leczniczych. Ludzie jeszcze w czasach starożytnych zauważyli, że parmelia posiada właściwości lecznicze i zawiera mnóstwo korzystnych dla organizmu ludzkiego substancji. W medycynie ludowej jest wykorzystywana plecha, która jest przygotowywana w końcu kwietnia. Po tym, gdy zostanie zebrana, należy ją suszyć w ciągu trzech dni, a następnie już można wykorzystywać w odpowiednich celach.

Właściwości lecznicze i przeciwwskazania parmelii

Środki medycyny ludowej przygotowane na podstawie porostów, mają właściwości bakteriobójcze, przeciwzapalne, antyseptyczne i pomagają goić się ranom. To jest związane z tym, że roślina zawiera kwas askorbinowy, naturalne antybiotyki, błonnik, skomplikowane węglowodany i różne minerały.

Stosowanie parmelii:

  1. Wywary i nalewki z porostów wykorzystywane są w postaci antybiotyków, aby oczyścić organizm z różnych bakterii. Dzięki działaniu przeciwbakteryjnemu podczas zastosowania zewnętrznego może sobie poradzić z grzybicą.
  2. Korzystna jest roślina podczas leczenia chorób układu pokarmowego, oczyszcza jelito z toksyn.
  3. Parmelia pomaga w wypadku kaszlu, ponieważ leczy zapalenie i już w pierwszym dniu polepsza się stan chorego.
  4. Porosty posiadają wspaniałe właściwości zwiększające odporność, być może to dzięki kwasowi askorbinowemu. Zaleca się stosować je do profilaktyki przeziębień.
  5. Również wykorzystuje się roślinę do stosowania zewnętrznego w postaci okładów. Daje możliwość zatrzymać krwotok, pozbyć się wysypki.
  6. Również zioło pozytywnie wpływa na układ nerwowy, okazując działanie uspokajające.
  7. Korzystnie wykorzystywać porosty jako dodatkową terapię podczas leczenia chorób serca. Takie naturalne leki wzmacniają mięsień sercowy i zapobiegają zawałom.

Gdy mówimy o zastosowaniu parmelii należy również wspomnieć o przeciwwskazaniach. Nie można zażywać parmelii w wypadku indywidualnej nietolerancji, co przejawia się w postaci alergii. Ponieważ wpływ rośliny na organizm kobiet w ciąży i karmiących mam nie był zbadany, to najlepiej w takim wypadku nie zażywać porostów. Również leki z parmelią nie można zażywać dzieciom, które nie ukończyły 6 lat.

 
Powiązane artykuły:
Szyszki cedrowe – właściwości lecznicze i przeciwwskazania
Szyszki cedrowe to nie tylko smaczne i pożyteczne orzechy, ale i samodzielnie są doskonałym środkiem pozbawienia od wielu chorób. W tym artykule mowa pójdzie o stosowaniu i pożytecznych właściwościach szyszek cedrowych.
Jak zażywać piołun?
Wiele roślin, które są dostępne dla każdego, mają szereg pożytecznych właściwości dla organizmu i ich wykorzystują w przepisach ludowej medycyny. Wśród nich można wydzielić piołun, który jest znany swoim szerokim spektrum działania.
Stuletnik– przepisy medycyny ludowej
Stuletnik więcej jest znany jak aloes. Tą roślinę wykorzystali w ludowej medycynie. Dziś aloes wykorzystuje się i w tradycyjnej, i nietradycyjnej terapii dla leczenia mnóstwa chorób. O jego właściwościach i sposobach użycia opowiemy w tym artykule.
Żeleźniak – właściwości lecznicze i przeciwwskazania
Człowiek od dawna wykorzystał pożyteczne właściwości roślin dla swojego zdrowia. I dziś oficjalna medycyna wszystko częściej zwraca się do ludowego doświadczenia, wykorzystując preparaty roślin leczniczych, wśród których i trawa żelaziak.
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty