Parmelia – właściwości lecznicze i stosowanie

Prawdopodobnie większość z nas myśli, że parmelia – to ładny kwiatuszek, jednak tak naprawdę to zwykłe porosty, które mają szereg właściwości leczniczych. Ludzie jeszcze w czasach starożytnych zauważyli, że parmelia posiada właściwości lecznicze i zawiera mnóstwo korzystnych dla organizmu ludzkiego substancji. W medycynie ludowej jest wykorzystywana plecha, która jest przygotowywana w końcu kwietnia. Po tym, gdy zostanie zebrana, należy ją suszyć w ciągu trzech dni, a następnie już można wykorzystywać w odpowiednich celach.
Właściwości lecznicze i przeciwwskazania parmelii
Środki medycyny ludowej przygotowane na podstawie porostów, mają właściwości bakteriobójcze, przeciwzapalne, antyseptyczne i pomagają goić się ranom. To jest związane z tym, że roślina zawiera kwas askorbinowy, naturalne antybiotyki, błonnik, skomplikowane węglowodany i różne minerały.
Stosowanie parmelii:
- Wywary i nalewki z porostów wykorzystywane są w postaci antybiotyków, aby oczyścić organizm z różnych bakterii. Dzięki działaniu przeciwbakteryjnemu podczas zastosowania zewnętrznego może sobie poradzić z grzybicą.
- Korzystna jest roślina podczas leczenia chorób układu pokarmowego, oczyszcza jelito z toksyn.
- Parmelia pomaga w wypadku kaszlu, ponieważ leczy zapalenie i już w pierwszym dniu polepsza się stan chorego.
- Porosty posiadają wspaniałe właściwości zwiększające odporność, być może to dzięki kwasowi askorbinowemu. Zaleca się stosować je do profilaktyki przeziębień.
- Również wykorzystuje się roślinę do stosowania zewnętrznego w postaci okładów. Daje możliwość zatrzymać krwotok, pozbyć się wysypki.
- Również zioło pozytywnie wpływa na układ nerwowy, okazując działanie uspokajające.
- Korzystnie wykorzystywać porosty jako dodatkową terapię podczas leczenia chorób serca. Takie naturalne leki wzmacniają mięsień sercowy i zapobiegają zawałom.
Gdy mówimy o zastosowaniu parmelii należy również wspomnieć o przeciwwskazaniach. Nie można zażywać parmelii w wypadku indywidualnej nietolerancji, co przejawia się w postaci alergii. Ponieważ wpływ rośliny na organizm kobiet w ciąży i karmiących mam nie był zbadany, to najlepiej w takim wypadku nie zażywać porostów. Również leki z parmelią nie można zażywać dzieciom, które nie ukończyły 6 lat.