Pasta pistacjowa – nowe ciekawe przepisy

Dzięki swojemu delikatnemu smakowi, kremowej konsystencji i jaskrawemu kolorowi, pasta pistacjowa może stać się dostojnym dopełnieniem waszych ulubionych potraw czy oryginalnym i smacznym toppingiem dla porannego chrupiącego toastu.
Pasta pistacjowa – przepis
Rozpoczniemy z bazowego i dosyć prostego przepisu, dla wcielenia którego będzie potrzebny jedyny ingredient – fistaszki – a także bardzo potężny blender, co pozwala przetrącić ich do stanu piure.
Oczyszczone i obsmażone fistaszki ulokujcie do czary blendera i zacznijcie zbijanie. Najpierw masa przekształci się na orzechowy okruch, lecz im dłużej będziecie zbijały, tym więcej płynną ona będzie stawała. Jak tylko pasta zbierze się do gładkiej szczelnej globulki, zacznijcie okresowo odskrobywać ją z dna i ścianek. Po 5 minutach zbijania olej z orzechów zacznie wychodzić i pasta stanie się o wiele płynną. Jak tylko uda się zrobić pożądaną miarę jednorodności – aromatyczna pasta jest już gotowa.
Jak zrobić pastę pistacjową w domowych warunkach?
Żeby przekształcić zwyczajną pastę pistacjową na tą co często znajduje miejsce w przepisach wschodnich słodyczy, wystarczy uzupełnić jej niewielką ilością aromatycznego różanego oleju (czy różanej wody) i miodem.
Składniki:
- oczyszczone pistacje – 1 ½ st.;
- różana woda – 2 łyżki;
- miód – 15 ml;
- olej roślinny – 15 ml.
Przygotowanie
Przed tym jak zrobić pastę pistacjową, obsmażcie oczyszczone fistaszki. Przesypcie orzechy do czary blendera i zacznijcie porządnie zbijać, domagając się maksymalnie jednorodnej kremowej konsystencji. Kiedy masa stanie się o wiele płynną i jednorodną, uzupełnicie ją szczyptą soli, wlejcie miód i różaną wodę (czy kilka kropli olejku eterycznego). Powtórzcie zbijanie.
Jak przygotować pastę pistacjową?
Pasta pistacjowa – nie bardzo dostępne smakołyki, toż w celu tego, żeby obniżyć koszty na taki produkt, możecie połączyć jądra pistacji z innymi, tańszymi orzechami, na przykład włoskimi.
Składniki:
- pistacje oczyszczone i obsmażone – 1 st.;
- orzechy włoskie – 1 ½ st.
Przygotowanie
Ulokujecie jądra orzechów do czary blendera i zacznijcie zbijać na maksymalnej szybkości. Przez kilka minut odskrobcie pastę z dna i ścianek blendera i przedłużajcie zbijanie jeszcze w ciągu 5-10 minut, aż nie będziecie domagały się konsystencji kremowej. Trzymajcie w lodówce w czystych i suchych bańkach.