Pieczone cienie – piękny długotrwały makijaż oczu

Pragnienie kobiety do piękności jest założone przyrodą i kosmetyczne znaki firmowe wszelkimi sposobami pomagają jej w tym pragnieniu, stwarzając niezwykłe innowacje, które robią makijaż idealniejszy i w tym samym czasie prostszy. Pieczone cienie dla powiek można uważać za jedno z najbardziej znaczących kosmetycznych odkryć, przecież w nich ucieleśnia się idea harmonii koloru i masy perłowej.
Miłośniczki perłowych cieni na pewno nie raz dostrzegały, że w opakowywaniu cienie mają piękny i nasycony kolor z perłowym odblaskiem, a na skórze kolor traci się, staje się białawy, wyblakły i nieciekawy. Kolejne rozczarowanie doprowadzało do odmowy od kosmetyków klasy "masowego rynku" i zmuszało zwracać się do znaków firmowych, które stwarzają profesjonalne dekoracyjne kosmetyki, które mają ciekawe kolorowe opcje cieni, w tym i perłowe i na skórze wyglądają prawie tak jaskrawo jak i w opakowaniu.
Ale jednak u klasycznych perłowych cieni zostawał problem z nasyceniem koloru, jego rozwiązała wyjątkowa technologia produkcji, która doprowadziła do nazwy "pieczone cienie".
Co oznacza "pieczone cienie"?
Pieczone cienie – to wyjątkowa technologia pojednania koloru z masą perłową. Cienie przy wyrobie zapiekają się przy wysokiej temperaturze (60 stopni) w ciągu 1 godziny. W wyniku wychodzi jedyna, równa tekstura, bardzo lekka i delikatna i w tym czasie dość szczelna (do rozsypania pieczone cienie są bardzo odporne). Dzięki niej masa perłowa i barwnik szczelnie łączą się i w makijażu takie cienie zachowują trwałość, nie roztłukując się na różne grupy, w których kolor rozdzielał się z masą perłową.
Często producenci dodają w skład cieni różne opiekujące składniki – witaminę Е czy filtry UV.
Jak nanosić pieczone cienie?
Zanim skorzystać się pieczonymi cieniami, nanieście bazę pod cienie dla trwałości makijażu.
Istnieją dwa warianty naniesienia cieni – suchy i wilgotny. Cienie nanoszą się płaskim pędzlem, wkładającymi ruchami. Po nałożeniu cieni ich krawędzie należy cieniować.
Metoda sucha
Sucha metoda nakładania cieni – jest klasyczną. Bierze się suchy pędzel i cienie nakładają na powieki. Ten sposób jest mniej odporny, czym wilgotny.
Metoda wilgotna
- Przed nałożeniem cieni wilgotnym sposobem, przygotujcie spray z czystą wodą.
- Umaczajcie za jego pomocą pędzel tak, by on był z lekka wilgotny.
- Potem nabierzcie za pomocą pędzla cienie i nałóżcie na powiekę.
Metoda wilgotna pozwala stworzyć jaskrawy, nasycony i długotrwały makijaż.
Makijaż z pieczonymi cieniami
Ze względu na fakt, że pieczone cienie mają jaskrawy kolor i nasyconą masę perłową, one z reguły wykorzystują się dla wieczorowego makijażu, albo w jakości akcentu w zewnętrznym zakątku oka przy dziennym makijażu.