Pieczywo w diecie malucha – czyli od kiedy dziecku można podawać chleb?

Wszyscy wiedzą, że dziecięcy organizm nieco różni się od dorosłego. I różnica ta jest nie tylko w różnych rozmiarach części ciała, ale w specyfice pracy narządów wewnętrznych dziecka. Nie jest tajemnicą, że podstawą zdrowia dziecka jest prawidłowe funkcjonowanie przewodu pokarmowego, skład mikroflory jelit, która odgrywa zasadniczą rolę w dobrej odporności malucha. Dlatego mamy starają się ostrożnie wprowadzać do diety dziecka nowe produkty, aby w żadnym razie nie naruszyć delikatnej równowagi w jego brzuchu. Ale jeśli z kolejnością wprowadzania pokarmów uzupełniających wszyscy są mniej więcej zapoznani, na pytanie – "od kiedy można podawać dziecku chleb?"– może konfundować wielu młodych matek.
Oto podstawowe zasady "jedzenia chleba"Przyzwyczajać dzieci do roku z chlebem należy w wieku siedmiu miesięcy. Na początek można zaproponować dziecku specjalne sucharki i krakersy dla dzieci.
- Od ośmiu miesięcy można stopniowo rozszerzać jadłospis i proponować dziecku chleb z białych odmian pszenicy. Na początku ilość proponowanego chleba nie powinna przekraczać 3 gramów, a do roku można go zwiększyć do 20 gramów dziennie. Często rodzice obawiają się, że dziecko je za dużo lub zbyt mało chleba. Nie warto martwić się, bo dziecko po prostu kieruje się wewnętrznymi potrzebami i zjada tyle, ile wymaga właśnie jego organizm.
- Nie warto eksperymentować i dawać dziecku do dwóch lat żytni chleb lub chleb z różnymi dietetycznymi dodatkami, np. z otrębami. Dla żołądka malucha te eksperymenty będą trudnym obciążeniem, bo on jeszcze nie wytwarza odpowiednich enzymów trawiennych.
- Chociaż świeżo upieczony chleb może spowodować apetyt u nawet najbardziej odpornego niejadka, dawać go dzieciom do lat trzech nie warto. System enzymowy malucha jeszcze po prostu nie jest w stanie przyswoić ogromnej ilości glutenu i oligosacharydów zawartych w chlebie prosto z pieca.
Wiele matek, zwłaszcza walczących o smukłość talii, zastanawia się: czy jest tak pożyteczny chleb dla dzieci? Dla rozwijającego się organizmu dziecka chleb jest niezastąpionym źródłem węglowodanów i witamin. Dzięki zapachowi chleba aktywne wydzielają się soki trawienne, a więc i poprawia się cały proces trawienia.
Dziecko ma uczulenie na chlebNie warto zapominać o tym, że chleb to produkt, który zawiera gluten, często w nim występują szkodliwe dodatki, dlatego dzieci mogą mieć uczulenie na chleb w postaci wysypki. Wyjściem z takiej sytuacji może być wykluczenie lub ograniczenie spożycia chleba, lub samodzielne pieczenie chleba.