Pikantna i oryginalna marynata do kurzych skrzydełek
Aromatyczne kurze skrzydełka z chrupiącą skórką – smakołyki dla całej rodziny. Przygotowują się one dosyć szybko, lecz główny sekret polega na poprawnie dobranej marynacie, która nadaje mięsu pikantny i oryginalny posmak.
Pomidorowa marynata do kurzych skrzydełek w piecyku
Składniki:
- świeże kurze skrzydła – 500 g;
- pasta naturalna pomidorowa – 100 ml;
- ketchup – 50 ml;
- czosnek – 3 ząbki;
- olej roślinny – 2 st. łyżki;
- przyprawy.
Przygotowanie
Dla przygotowania szybkiej marynaty kurze skrzydełka opłukujemy i wykładamy do głębokiego rondla. Dodajemy ketchup, pomidorową pastę i rzucamy rozdrobniony czosnek. Posypujemy wszystko przyprawami i rzetelnie mieszamy. Sprzątamy naczynie na 3 godziny do lodówki, a potem zamazujemy trochę olejem i wykładamy zamarynowane skrzydła. Zapiekamy ich do gotowości i śledzimy, żeby mięso nie przypaliło się.
Marynata do kurzych skrzydełek z sojowym sosem
Składniki:
- świeże kurze skrzydła – 500 g;
- sos naturalny sojowy – 150 ml;
- ketchup – 150 ml;
- cebula – 1 szt.
Przygotowanie
Cebulę obrabiamy od łupiny i szatkujemy na malutkie kawałeczki. Ketchup łączymy w misce z sojowym sosem i z lekka zbijamy. Rzucamy cebulę i rzetelnie mieszamy. Kurze skrzydła przemywamy, obsuszamy i moczymy w otrzymanej marynacie. Sprzątamy naczynie na 3 godziny do lodówki, a potem zamazujemy trochę olejem, wykładamy mięso i zapiekamy w ciągu pół godziny w piecyku, ustaliwszy temperaturę na 180 stopni.
Miodowa marynata do kurzych skrzydełek
Składniki:
- świeże kurze skrzydła – 1 kg;
- miód kwiatowy – 25 mg;
- mielona kurkuma i papryka – szczypta;
- olej roślinny – 2 st. łyżki.
Przygotowanie
Wszystkie przyprawy rzetelnie mieszamy z miodem. Kurze skrzydła przemywamy, obsuszamy i porządnie smarujemy otrzymanym słodkim składem. Marynujemy mięso w ciągu 40 minut, a potem wykładamy skrzydełka na patelnię z olejem i obsmażamy do rumienienia.
Ostra marynata do kurzych skrzydełek
Składniki:
- świeże kurze skrzydła – 500 g;
- ostry adżyk – 3 st. łyżki;
- płynny miód – 3 st. łyżki;
- olej roślinny – 30 ml;
- sól – według smaku.
Przygotowanie
Miód mieszamy z adżykiem i wykładamy przygotowane skrzydełka do otrzymanej mieszanki. Mieszamy i rzetelnie wcieramy marynatę do mięsa. Zostawiamy na 2 godziny przesiąknąć, a potem obsmażamy skrzydełka na rozżarzonej patelni w oleju do rumianego koloru.
Marynata do kurzych skrzydełek z gorczycą
Składniki:
- skrzydła świeże kurze – 15 szt.;
- olej oliwny – 5 st. łyżek;
- gorczyca domowa – 1 st. łyżka;
- ocet 9% – 2 st. łyżki;
- przyprawy.
Przygotowanie
Gorczycę wykładamy w naczynie, dodajemy ocet i oliwę. Kurze skrzydła opłukujemy i kładziemy do przygotowanej mieszanki. Posypujemy przyprawami i marynujemy mięso w ciągu kilku godzin. Po tym wykładamy mięso na lekko natłuszczoną powierzchnię i zapiekamy przy 180 stopniach w ciągu 30 minut.
Marynata do kurzych skrzydełek z imbirem
Składniki:
- skrzydła świeże kurze – 1 kg;
- olej roślinny – 25 ml;
- naturalny sojowy sos – 40 ml;
- miód naturalny – 1 st. łyżka;
- mielony imbir – szczypta;
- czosnek – 2 ząbki;
- przyprawy.
Przygotowanie
Sojowy sos wylewamy do miski, dodajemy płynny miód i mieszamy. Potem wlewamy olej roślinny, rzucamy mielony imbir i rozdrobniony czosnek. Wszystko mieszamy i odstawiamy na bok. Kurze skrzydełka przemywamy, obsuszamy i porządnie nacieramy mięso przygotowaną mieszanką. Sprzątamy naczynie do lodówki w przybliżeniu na 3 godziny. Obsmażamy skrzydełka na dobrze rozżarzonym oleju w patelni w ciągu 10 minut. Dalej zalewamy je marynatą, co pozostała i rumienimy kilka minut.