Pikantny ketchup z pasty pomidorowej

ketchup z pasty pomidorowej

Ulubiony wszystkimi pomidorowy sos można dosyć prosto przygotować samodzielnie. Przy czym stosując fantazję i kierując się swoimi smakami można dosięgnąć idealnego dla was ketchupu na podstawie prostej pasty pomidorowej.

Jak zrobić swoimi rękami domowy ketchup z pasty pomidorowej?

Składniki:

  • pasta pomidorowa – 250 g;
  • woda (gotowana, czy oczyszczona) – 500 g;
  • cebula – 2 szt.;
  • czosnek – 3 ząbki;
  • ocet – 25 g;
  • goździk – 2 pąki;
  • pieprz czerwony – ½ łyżki;
  • pieprz czarny – ½ łyżki;
  • gorczyca sucha – ½ łyżki;
  • liść laurowy – 1 listek;
  • koper suszony – 1 łyżka;
  • cukier – 60 g;
  • sól – 15 g.

Przygotowanie

Zwyczajną pastę pomidorową zmieszajcie z wodą, od której smak ketchupu też będzie zależał, toż lepiej zastosować oczyszczoną pitną wodę, potem wsypcie sól i cukier. I postawcie taką mieszankę nagrzewać się, koniecznie w rondelku z grubym dnem, żeby uniknąć nawet możliwości przypalania się. Przy czym wszystko jedno nie zapominajcie mieszać przyszłego ketchupu.

Cebulę pokrójcie jak najdrobniej, można nawet skorzystać się tarką. A potem dołączycie go do mieszanki w rondlu i mieszając doczekajcie się gotowania, potem obniżcie do minimum temperaturę. Teraz można dodać pieprze, koper, pąki goździka i 1 łyżkę octu, potem on musi ugotować się blisko 40 minut, znowu przy regularnym mieszaniu. Ocet w ketchupie jest potrzebny tak samo jak i cukier, właśnie te dwa smaki, słodki i kwaśny, w pełnej objętości ujawniają sam smak pomidorów. Właśnie tymi dwoma ingredientami regulują smak tego, czy innego ketchupu, a wszystkie inne przyprawy, włączając sól, to już prosta dokładki za pragnieniem. Potem należy oczyścić czosnek, przy czym koniecznie i od łupiny i od błon, potem wygnieść po prostu do rondla, mieszać i przez trzy minuty wyłączyć ogień. Zostaje tylko wsypywać gorczycę, mieszać i pokłaść liście lauru, potem zamknąć przykrywkę i zostawić sos nalegać się i chłodzić się.

Przepis szybkiego przygotowania ketchupu z pasty pomidorowej

Składniki:

  • pasta pomidorowa – 150 ml;
  • woda (oczyszczona, ciepła) – 200 g;
  • cebula - 1 szt.;
  • czosnek – 2 ząbki;
  • ocet jabłkowy – 20 g;
  • olej roślinny – 50 g;
  • pieprz – ¼ łyżki;
  • pieprz czarny – ½ łyżki;
  • kolendra – ½ łyżki;
  • cynamon – ¼ łyżki;
  • gorczyca – 1 łyżka;
  • cukier – 50 g;
  • sól – 10 g.

Przygotowanie

Czosnek oczyścicie od łupiny i błony, to samo zróbcie z cebulą i nie ważne jak rozdrobnicie je. W czarę blendera wysypcie cukier i zalejcie ketchup z pasty pomidorowej przepispodgrzaną wodą, potem wsypcie tam cebulę i czosnek, przetrąciwszy całe to do jednorodnej mieszanki za pomocą techniki. W rondelek z grubym dnem wlejcie olej, a po tym należy nagrzać na nim pomidorową pastę zaledwie minuty trzy. Pastę pomidorową lepiej obsmażać, czy gotować, w ten sposób obniża się wiarygodność pojawienia zgagi od waszego ketchupu. Po tym wlejcie mieszankę przygotowaną w blenderze, konsystencję regulujcie odparowywaniem albo dodaniem wrzątku. A potem dodajcie gorczycę, ona zmiękcza smak pasty pomidorowej, teraz wsypcie wszystkie przyprawy i dobrze wymieszajcie. Pozostało wlać ocet, dodać sól i można odłączać.

 
Powiązane artykuły:
Sos do szaszłyku w domowych warunkach
W tym artykule opowiemy jak zrobić własnoręcznie sos, odpowiedni do szaszłyku. Przecież czasami nawet najsmaczniejsza potrawa zdaje się trochę niedokonaną bez kropelki pikantnego dopełnienia. Dalej zaproponujemy kilka różnych przepisów.
Sos tartar w domowych warunkach – przepis
Tartar - niezrównane dopełnienie, które często podają do ryby, jednak i mięsiwa dobrze przyjmują smak tego dziwnego sosu. Dalej opowiemy jak zrobić go kilkoma rozmaitymi sposobami i opiszemy, czym nowym można go uzupełnić.
Jak przygotować sos tartar?
Delikatny sos rekomendujemy przygotować według zaproponowanych przepisów. Dalej opowiemy jak zrobić świetny, pikantny tartar według klasycznej receptury i opiszemy wariant szybkiego, lecz smacznego dopełnienia do ryby.
Sos pesto w domowych warunkach – przepis
Aromatyczne pesto można zrobić własnoręcznie! W tym materiale są opisane dwa przepisy jego stworzenia: klasyczny i mniej tradycyjny, który składa się z dostępnych komponentów, lecz przez to nie ustępuje według smaku prawdziwemu sosowi.
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty