Piure z marchwi dla dziecka do roku
Warzywne piure często wykorzystują jako pierwsze wprowadzenie do pokarmu dla dzieci do roku, ponieważ one są pożyteczne, mają dosyć przyjemny, nienatrętny smak, a główne – dobrze przyswajają się delikatnym dziecięcym żołądkiem. Wśród nich szczególne miejsce zajmuje marchwiowe piure dla dziecka do roku, ponieważ to warzywo nie tylko jest źródłem witamin i mikroelementów, ale i ulubionym posiłkiem dla dzieci, ponieważ ma słodkawy posmak.
Marchwiowe piure dla dzieci
Jednak nie patrząc na oczywiste plusy, nim przygotować piure z marchwi dla swojego dziecka, przekonsultujcie z pediatrą, ponieważ to warzywo nie tak już jest "nieszkodliwe", jak zdaje się na pierwszy rzut oka. Bardzo często marchew, jak i wiele innych czerwonych i pomarańczowych warzyw i owoców, może wywołać u bobasów alergiczną reakcję. Poza tym ważne są warunki hodowli produktu. Piure z marchwi dla dziecka najlepiej przygotowywać z sprawdzonych płodów, najlepiej wyhodowanych własnymi rękami. Jeśli takiej możliwości nie ma, a jakość kupionych warzyw wywołuje duże wątpliwości, jest sens wykorzystać w jakości pokarmu marchwiowe piure dla dzieci przemysłowej produkcji. Autorytatywni producenci dziecięcego odżywiania, z reguły rzetelnie śledzą nie tylko za technologią produkcji, ale i za jakością swoich produktów.
Lecz jeśli jednak kategorycznie nie ufacie sklepowemu żywieniu, przygotujcie go samodzielnie.
Jak przygotować marchwiowe piure?
Składniki:
- marchew - 150 g;
- olej roślinny - 3 g;
- woda.
Sposób przygotowania
Marchew rzetelnie przemyć, oczyścić, wydalić rdzeń – właśnie w niej zbierają się azotany. Dla wierności można jeszcze wymoczyć ją w zimnej wodzie w ciągu 2 godzin. Przygotowaną marchew kroić słomką, czy natrzeć na dużej tarce, zalać oczyszczoną wodą i gotować do gotowości, aż ona nie zostanie miękką. Gotową marchew rozdrobnić za pomocą blendera, czy przez sitko i dodać olej roślinny.Gotowe!