Piure ze śliwy dla dziecka do roku

Bobas podrasta i u mamy pojawiają się nowe troski: czas stopniowo przechodzić na twardy pokarm?Takie wydarzenie jednocześnie i święto i wypróbowanie dla obu. Zazwyczaj pierwszy pokarm zaczynają od 4-6 miesięcy z płynnych kasz. Rozpoczynają z połówki łyżki do herbaty, stopniowo przechodząc na jedno pełnowartościowe karmienie.
Owoce bobasowi zaczynają dodawać do pokarmu w przybliżeniu od 5-6 miesięcy. W pierwsze karmienie on krzywi się, wypluwa nowy pokarm, rozmazuje go po buzi. Lecz to nie będzie trwać zbyt długo. Zazwyczaj dzieci szybko zaczynają rozumieć: owoce są bardzo smaczne. I oto już przez kilka dni, zobaczywszy mamę z talerzem owocowego piure, bobas zaczyna wydawać radosne dźwięki, jakby mówiąc "dawaj, szybciej, karm mnie".
Jak dawać piurę?Na początku nie trzeba dawać piure z kilku owoców. Lepiej rozpocząć z jednego rodzaju. Żeby uniknąć alergicznej reakcji, nie warto dawać dziecku egzotyczne, czy zabarwione na czerwono owoce i jagody. Najlepszym wariantem dla pierwszego owocowego pokarmu mogą być jabłka, śliwy, grusze.
Piure ze śliwy dla dziecka do roku przygotować nie jest trudno. Odebrać należy tylko dojrzałe miękkie płody niekwaśnych gatunków. Śliwy są bogate wieloma pożytecznymi substancjami: fruktozą, glukozą i sacharozą; witaminami A, C, В1, В2, Р, organicznymi kwasami,, azotawymi, pektynem. Mineralne substancje w śliwach są obecne w większej objętości, aniżeli w jabłkach i gruszach. W piure ze śliwy mieści się dosyć duża ilość potasu i fosforu, co zwłaszcza pożytecznie dla układu nerwowego malutkiego dziecka. Teraz opowiemy jak przygotować piure ze śliwy dla dziecka do roku.
Piure ze śliwy dla dziecka do roku
Składniki:
- śliwy.
Przygotowanie
Śliwy starannie przemywamy pod bieżącą wodą i gotujemy w ciągu 10 minut. Kiedy płody oziębną, zdejmujemy skórkę, wyciągamy kostki. Miąższ przemielamy w blenderze.
W wieku 7-8 miesięcy można zaczynać dawać bobasowi kombinowane potrawy. Piure ze śliwy dla dziecka można uzupełnić jabłkiem, gruszą czy bananem. Przygotowują mieszane piure według analogicznego przepisu. Najpierw owoce gotują, a potem za pomocą blendera mielą do stanu piure.
Piure z gruszy, śliw i innych owoców bez cieplnej obróbki rekomenduje się dawać dzieciom nie wcześniej niż 8-9 miesięcy. Świeże płody łuszczą i rzetelnie przecierają. Wszystkie owocowe piure należy przygotowywać tylko na jedno karmienie, na zapas lepiej nie zostawiać.
Oprócz owocowych możecie przygotować dla dziecka do roku warzywne piure ,wykorzystując nasze proste porady.