Placek bez mąki – smaczny i prosty w przygotowaniu deser

placek_bez_mąki

W klasycznym wariancie placek - to zawsze wyrób z ciasta, do którego obowiązkowo wchodzi mąka. A skoro nie ma reguł bez wyjątków, opowiemy teraz, jak wypiec placek bez mąki.

Marchwiowy placek bez mąki

Składniki do ciasta:

  • marchew - 4 szt.;
  • banany - 2 szt.;
  • daktyle bez pestek - 13 szt.;
  • jajka - 3 szt.;
  • rodzynki - 0,5 szklanki;
  • płatki owsiane - 1 szklanka;
  • wiórki kokosowe - 0,5 szklanki;
  • olej roślinny - 80 ml;
  • orzechy włoskie - 0,5 szklanki;
  • cynamon - 1 szczypta;
  • sól - 1 szczypta;
  • mielona gałka muszkatołowa - 1 szczypta.

Składniki do glazury:

  • ser - 200 g;
  • miód - 3 st. łyżki;
  • sok z cytryny - 1,5 st. łyżki.

Przygotowanie

Do misy blendera wkładamy banany pokrojone w kawałeczki, daktyle, surowe jajka i ubijamy wszystko na jednolitą masę. Dodajemy płatki owsiane, przyprawy i dobrze mieszamy. Teraz do otrzymanej masy wykładamy tartą marchew, rozdrobnione orzechy, olej roślinny, wiórki kokosowe i rodzynki, które wcześniej moczone były w gorącej wodzie przez 20 minut. Dobrze to mieszamy. Przekładamy otrzymaną masę do formy, dobrze smarujemy ją olejem roślinnym. Placek wypiekamy w temperaturze 180 stopni przez 40 minut.

Dopóki placek się wypieka, zajmiemy się przygotowaniem glazury. Do tego ser, miód i sok cytrynowy mieszamy i rozcieramy za pomocą blendera. Kiedy placek z płatków owsianych bez mąki się wypiecze, dajemy mu ochłonąć w formie, potem go starannie wyciągamy i pokrywamy wierzch przygotowaną glazurą.

Placek bez mąki - przepis

Składniki:

  • jabłka - 800 g;
  • kasza manna - 3 łyżki;
  • jajka - 3 szt.;
  • cukier - 100 g.

Przygotowanie

Żeby przygotować jabłecznik bez mąki, należy najpierw obrobić termicznie jabłka. Można postąpić rozmaicie: można je zapiec w piecyku, jabłecznik_bez_mąkikuchence mikrofalowej czy multicookerze, a można pokroić na kawałki, włożyć do rondelka z wodą i gotować do miękkości. Teraz miękkie jabłuszka przecieramy przez sito lub za pomocą blendera. Mannę wysypujemy na suchą patelnię i obsmażamy do kremowego koloru.Żółtka kurzych jajek ubijamy widełkami, a do białek wsypujemy cukier i ubijamy mikserem na sztywną białą pianę. Najpierw do jabłkowego puree dodajemy żółtka, potem kładziemy mannę, ubitą masę białkową i bardzo starannie mieszamy. Formę do jabłecznika smarujemy masłem, posypujemy manną i wykładamy otrzymane ciasto. Wstawiamy formę do piecyka i przy średniej temperaturze wypiekamy jabłecznik bez mąki blisko 30 minut. Wychodzi on bardzo miękki i delikatny, dlatego z formy należy wyjmować go bardzo starannie.

 
Powiązane artykuły:
Tort jagodowy – nieprawdopodobnie delikatny deser
Zdążcie do sezonu dojrzewania rozmaitych jagód powróżyć na kuchni, stwarzając niezwykłe desery. Dalej podpowiemy kilka ciekawych wariacji tortu, napełnione letnimi płodami. Również opowiemy, jak zrobić dziwny poczęstunek, nie włączając piecyka.
Grusze, zapiekane w piecyku
Wszyscy lubimy zapiekać jabłka, lecz grusze przygotowane według takiego sposobu wychodzą ni gorzej! Ta dziwna potrawa ma mnóstwo wariacji i ciekawe zamierzamy zaczepić w tym materiale.
Zapiekane jabłka z miodem
Kiedy nie ma pragnienia guzdrać się z przygotowaniem skomplikowanego deseru, taki przepis koniecznie poratuje. Spróbujcie zapiec jabłka według naszych prostych rekomendacji.
Jabłka, zapiekane z miodem i orzechami
Zapiekane według różnych sposobów jabłka - faworyt wśród domowych jesiennych poczęstunków. Przygotowanie takiego niedrogiego i smacznego deseru zajmie minimum czasu, a przekonać się w tym można, zakosztowawszy jeden z przedstawionych dalej przepisów.
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty