Podwieczorek dla jednorocznego dziecka

Regularne jedzenie – obowiązkowy warunek prawidłowego odżywiania. To zwłaszcza ważne dla dzieci. Przecież organizm bobasa nieopanowanie rośnie i rozwija się, a to oznacza, że regularne nadejścia składników odżywczych życiowo są potrzebne dla niego.
Diabetolodzy udowodnili, że pięciokrotne żywienie – to optymalny spożywczy reżim. Czyli za dzień u dziecka (zresztą jak i u dorosłego) powinno być pięć posiłków – śniadanie, drugiego śniadanie (przegryzanie), obiad, podwieczorek i kolacja.
W tym artykule porozmawiamy o tym, co przygotować dziecku na podwieczorek.
Czym karmić dziecko na podwieczorek?
Istnieje masa wariantów tego, co można dać dziecku na podwieczorek:
- owoce (jabłka, brzoskwinie, grusze) i jagody (wiśnie, porzeczka, czereśnie, borówka, malina);
- mleko i mleczne produkty (jogurt, kefir, serek);
- lekkie warzywne, owocowe zapiekanki, suflet;
- jagodowe, czy warzywne soki owocowe;
- herbata z pieczywem;
- potrawy z jajek (parowe omlety, gotowane czy surowe jajka).
Nie starajcie się zrobić bardzo dużej porcji i nakarmić bobasa do woli.Przecież przez parę godzin powinien odbyć się następny główny posiłek - kolacja. Nawet jeśli dzieciak nie zjadł wszystkiego – to nie jest problem. Podwieczorek dla dziecka – tylko przegryzanie, oto kilka przepisów, które można wykorzystać dla dziecięcego podwieczorku.
Twarogowa zapiekanka z owocamiSkładniki:
- ser – 250 g;
- jajko kurze – 1 szt;
- cukier – 1 łyżka;
- jabłko – 1 szt;
- grusza – 1 szt;
- krochmal – 1 łyżka;
- masło – 5 g dla smarowania formy;
- panierowane suchary (dla posypania formy).
Przygotowanie
Owoce wyszorować i pokroić na cząstki, inne składniki (oprócz sucharów i oleju dla smarowania formy) zmieszać w blenderze do jednorodności. Naoliwić formę i przyprószać sucharami, wyłożyć cząstki owoców i zalać twarogową masą. Zapiec w piecyku w ciągu 15-20 minut (przy 180°С).
Pieczone jabłka, faszerowane suszami i orzechamiSkładniki:
- jabłka – 2 szt;
- susze (rodzynki, suszone śliwki, suszona morela) – 50 g;
- podsmażone niesłone orzechy (arachid, cedrowe orzeszki, włoskie) – 50 g;
- płynny miód – 30 g;
- korzenne trawy (melisa, mięta).

Przygotowanie
Przygotować jabłka: wyszorować i wycinać kostkę. Dolny otwór w jabłku zamknąć suszonymi śliwkami (suszoną morelą) jak korkiem, nad nim zasypywać pokruszone orzechy, zalać miodem i z góry pokłaść rodzynki. Zapiekać w piecyku w ciągu 15-20 minut przy 180°С.
Jeśli bobas lubi mleko można dawać mu na podwieczorek dziecięce witaminizowane, czy wysterylizowane mleko.Jeśli mleko nie wchodzi do listy gastronomicznych faworytów waszego dziecka, do podwieczorku można dać bobasowi kisiel, kompot, czy herbatę.