Polskie superfoods: 5 produktów o niezwykłych wartościach odżywczych

Dziś w internecie wiele się mówi o magicznych właściwościach superfoods – produktów, które posiadają niezwykłe wartości odżywcze. Co warto zatem o nich wiedzieć?

Wiele z tych produktów sprzyjają odchudzaniu i mają właściwości prozdrowotne. Często słyszymy o warzywni warzywnej (euterpa warzywna), jagodach goi, nasionach chia etc. Jednak wśród polskich produktów też można znaleźć superfoods.

1. Miód

miód

Miód jest naturalnym produktem spożywczym, którego właściwości wykorzystywane są od wieków. Jest potężnym antyoksydantem, ma właściwości antybakteryjne, wzmacnia odporność i zapobiega inwazjom drożdży. Zawiera też witaminy i cenne mikroelementy. Na podstawie przeprowadzonych badań naukowcy doszli do wniosku, że zastąpienie cukru miodem sprzyja odchudzaniu.

2. Imbir

imbir

Cudowne właściwości imbiru wykorzystywane są od wieków w Azji. Korzeń imbiru jest bogatym źródłem cennych witamin i mikroelementów. Zawiera witaminy C, B1 i B2, witaminę E, A i K oraz składniki mineralne takie jak wapń, fosfor, żelazo i potas. Kłącze imbiru wspomagają odporność, wymiatają toksyny z organizmu. Imbir korzystnie wpływa na proces trawienia. Inne właściwości imbiru:

  • spala tkankę tłuszczową;
  • imbir może być stosowany wspomagająco przy wysokim poziomie cholesterolu;
  • obniża poziom cukru we krwi;
  • środek wspomagający leczenie bólu mięśni i stawów;
  • pobudza krążenie;
  • ma właściwości przeciwzapalne;
  • poprawia koncentrację i witalność.

3. Siemię lniane

Siemię lniane

Len zwyczajny to roślina, która towarzyszy ludziom od początków cywilizacji. Sama jej łacińska nazwa (Linum usitatissimum) w tłumaczeniu oznacza "bardzo użyteczny", co niewątpliwie wskazuje na jej faktyczną wartość. Jednymi z cenniejszych składowych lnu są kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3, które zmniejszają ryzyko rozwoju chorób serca i układu krążenia, poprawiają stan skóry i włosów.

Siemię lniane zmniejsza ryzyko rozwoju cukrzycy, a także wpływa korzystnie na poziom cukru we krwi u osób z już rozpoznaną chorobą, może zmniejszać ryzyko rozwoju nowotworów. Wspomaga odchudzanie, dzięki wysokiej zawartości błonnika pokarmowego, obniża poziom złego cholesterolu we krwi. Len jest bogatym źródłem potasu, więc dodatkowo wspomaga pracę mięśni.

4. Rokitnik

Rokitnik

Te pomarańczowe owoce, podobnie jak inne produkty z niniejszej listy, zmniejszają ryzyko rozwoju nowotworów. Rokitnik jest bogatym źródłem cennych witamin. Dostarcza naszemu organizmowi kwasów omega-3 i omega-6, potasu, cynku, wapnia, żelaza, antyoksydantów. Ma silne właściwości przeciwzapalne, przeciwwirusowe i wzmacnia odporność. Polecany jest pacjentom, cierpiącym na choroby serca. Pomarańczowe owoce rokitnika również szeroko są stosowane w kosmetologii, gdyż wywierają pozytywny wpływ na naszą skórę i włosy.

5. Kasza gryczana

gryka

Zwykła kasza gryczana ma podobne właściwości i korzyści zdrowotne, co egzotyczna komosa ryżowa. Jest bogatym źródłem błonnika pokarmowego oraz składników mineralnych takich jak mangan, żelazo, magnez, które z kolei zmniejszają ryzyko rozwoju cukrzycy i chorób układu krążenia oraz serca. Wspomagają pracę organizmu i naszą odporność. Na podstawie przeprowadzonych badań naukowcy doszli do wniosku, że kasza gryczana zmniejsza ryzyko rozwoju astmy i powstawania kamieni w pęcherzyku żółciowym.

Spodziewamy się, że po przeczytaniu niniejszego artykułu przestaniesz kupować drogie egzotyczne superfoods, a włączysz do swojej diety tradycyjne naturalne produkty, które dorównują jagodom goji, açai, czy quinoa.

 
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty