Pomada do tortu w domowych warunkach
Tort powinien być nie tylko świetnie smaczny, ale i wizualnie bardzo pięknym! I w tym nam pomoże pomada, która zrobi smakołyki apetycznymi i uwodzicielskimi. Rozpatrzmy kilka przepisów pomady do tortu.
Czekoladowa pomada do tortu
Składniki:
- mleczna czekolada - 100 g;
- jajko - 1 szt.;
- masło - 50 g;
- cukier puder - 150 g.
Przygotowanie
Przed tym jak zrobić pomadę do tortu roztapiamy w kuchence mikrofalowej całą czekoladę. Masło wykładamy do miski, stawiamy na słabiutki ogień i udowadniamy do ciekłej postaci. Potem wprowadzamy akuratnie czekoladową mieszankę, mieszamy i zdejmujemy z płyty. Ostudzamy masę do pokojowej temperatury, a potem ostrożnie roztłukujemy jajko i zbijamy. Dalej stopniowo wsypujemy cukier puder i mieszamy do otrzymania jednorodnej i świetnej konsystencji. Po tym pokrywamy cukiernicze wyroby czekoladową pomadą i zostawiamy na pół godziny zastygać.
Biała pomada do tortu
Składniki:
- cukier drobny - 2 st.;
- woda filtrowana - 0,5 st.;
- cytrynowy sok (kwasek cytrynowy) - 1 łyżka.
Przygotowanie
Cukier wysypujemy do rondla, zalewamy ciepłą wodą, mieszamy i stawiamy naczynie na niewielki ogień. Gotujemy masę stale mieszając do pełnego rozpuszczenia wszystkich kryształów. Po gotowaniu się syropu, na jego powierzchni pojawi się biała pianka. Jej akuratnie wydalamy łyżką stołową i nakrywamy rondel przykrywką, przedłużając gotować mieszankę do próby "na miękką globulkę". Żeby to sprawdzić czasami bierzemy z rondla łyżką do herbaty trochę syropu i opuszczamy do pojemności z lodowatą wodą. Przez kilka minut próbujemy zrolować zawartość do globulki. Na końcu gotowania dodajemy łyżkę cytrynowego soku, czy rzucamy szczyptę kwasku cytrynowego. Gotową białą pomadę, przygotowaną w domowych warunkach, wykorzystujemy dla ozdoby tortu.
Śmietankowa pomada do tortu
Składniki:
- cukier biały - 1 st.;
- tłusta śmietanka - 100 ml;
- masło - 50 g;
- wanilia - według smaku.
Przygotowanie
Śmietankę wylewamy do miski, dodajemy masło i rzucamy cukier. Stawiamy naczynie na niewielki ogień i mieszając udowadniamy do gotowania się. Potem rzucamy według smaku wanilię i gotujemy mieszankę dopóki ona nie nabędzie przyjemnego kremowego odcienia. Gotowość pomady sprawdzamy w ten sposób: kroplę mieszanki opuszczamy do rondelka z zimną wodą i jeśli z jej można ślepić globulkę, to oznacza że jest już gotowa! Zdejmujemy z ognia, ostudzamy i wykorzystujemy dla ozdoby tortu.