Pomada z kakao do tortu - doskonale uzupełni dowolny deser
Za pomocą dobrze przygotowanej pomady można nie tylko nadać szokującego wyglądu tortu. Pokrycie nią deseru wnosi również pewną smakową nutkę. Toż ważnie przy stworzeniu pomady wykorzystać najbardziej jakościowe produkty i nie lekceważyć regułom z jej przygotowania w przepisach.
Dziś opowiemy jak zrobić jakościową pomadę dla tortu z proszku kakao. Jej czekoladowy smak doskonale uzupełni dowolny tort i zrobi go po prostu czarownym.
Czekoladowa pomada do tortu z kakao - przepis
Składniki:
- proszek kakao - 50 g;
- cukier - 110 g;
- mleko jednolite - 80 g;
- masło rozmiękczone - 75 g.
Przygotowanie
Dla przygotowania pomady mieszamy w czerpaku cukier i kakao, potem wlewamy podgrzane do wrzenia mleko, mieszamy i umieszczamy naczynie z mieszanką na wodną łaźnię do pojemności z wrzącą wodą. Wytrzymujemy na ogniu, mieszając w ciągu dwóch minut, potem wyłączamy ogień, dodajemy masło i mieszamy, aż ono w całości rozpuści się w pomadzie. Dajemy jej zupełnie niedużo ochłonąć i nanosimy na tort.
Na życzenie można uzupełnić smak pomady waniliową nutką. Dla tego dosłodzimy waniliowym cukrem na początku przygotowania, czy waniliowym ekstraktem na końcu.
Wziąwszy za podstawę zaproponowany przepis można zrobić również pomadę do tortu z kakao na wodzie, zamieniwszy nią mleko.
Pomada do tortu z kakao i śmietaną
Składniki:
- kakao - 75 g;
- cukier - 75 g;
- śmietana zawartością tłuszczu powyżej 20% - 50 g;
- masło - 50 g.
Przygotowanie
Jak i w poprzednim przepisie łączymy kakao z cukrem. Potem dodajemy śmietanę i mieszamy. Umieszczamy pojemność z mieszanką na cichy ogień i wytrzymujemy mieszając do wrzenia. Dalej zakładamy masło i wytrzymujemy pomadę na ogniu, bez ustanku mieszając do jego pełnego rozpuszczenia. Zdejmujemy naczynie z ognia, dajemy pomadzie trochę ochłonąć przy pokojowej temperaturze i pokrywamy nią powierzchnię tortu.
Pomada do tortu z kakao i mlekiem skondensowanym
Składniki:
- kakao - 40 g;
- mleko zgęszczone - 200 g;
- masło - 20 g.
Przygotowanie
Mleko skondensowane mieszamy w czerpaku z kakao, stawiamy pojemność z mieszanką na ogień, nagrzewamy na małym ogniu do wrzenia bez ustanku mieszając i gotujemy w ciągu jednej minuty. Potem zdejmujemy masę z ognia, dajemy trochę ochłonąć i rozpuszczamy w niej masło. Przy konieczności można dodać do pomady również kilka kostek ciemnej czy białej czekolady, regulując w ten sposób jej kolor od ciemniejszego do światłego.