Pomarańczowa konfitura – najlepsze dopełnienie do porannego tostu
Wszystkie uwielbimy tradycyjne słodkie robienia zapasów na zimę, taką jak rozmaita konfitura z sezonowych jagód: truskawki, wiśni, porzeczki, agrestu i inne. Lecz co jeśli za podstawę wziąć nie właściwe naszemu klimatu, lecz wszędzie rozpowszechnione płody, wzorem pomarańczy. Pomarańczową konfiturę można przygotowywać w ciągu całego roku, a lepszego dopełnienia do porannego tostu ciężko wymyślić.
Pomarańczowa konfitura – przepis
Konfitura z pomarańczy zawsze różni się wyjątkową gęstością. Wszystko dzięki temu, że w kostkach i białych błonach cytrusu mieści się pektyn, dzięki któremu smakołyki nie rozpiłują się i łatwo rozdzielają się po dowolnej podstawie.
Składniki:
- pomarańcze - 480 g;
- cukier - 850 g.
Przygotowanie
Maksymalnie aromatyczną i nasyconą smakiem konfiturę można otrzymać tylko przygotowując soczysty miąższ razem ze skórką w ciągu długotrwałego czasu. Pokładźcie całe pomarańcze do głębokiego rondla, zalejcie dwoma litrami wody i dajcie ugotować się w ciągu półtorej godziny. Po całym tym czasie nakryjcie naczynie przykrywką i zostawcie na całą noc. Następnego dnia skórka pomarańczy rozmięknie, a wewnętrzna część całkiem stanie się jak masło.
Wyciągnijcie miąższ za pomocą łyżki i przywróćcie do rondla z wodą, w której do tego gotowały się całe pomarańcze. Kostki i białe błony nie wydalajcie. Dajcie miąższowi ugotować się koło pół godziny, a potem przetrzyjcie przez sito tak, by było jak najwięcej bogatego pektyną płynu. Przywróćcie pektynowy rozczyn na ogień razem z pomarańczową skórką i cukrem. Gotujcie konfiturę do gęstnienia, czy przeprowadźcie test z zimnym spodkiem, w ramach którego kroplę dżemu kapią na lodowaty spodek i dają jej zastygnąć, jeśli kropla wskakuje – pomarańczowa konfitura jest gotowa.
Dalej zostaje tylko rozlać wszystko po sterylnych bańkach i zawinąć.
Pomarańczowa konfitura za pięć minut
Istnieje szybki przepis przygotowania konserwowanych smakołyków z cytrusów - konfitura za pięć minut, ona wychodzi nie taka gęsta jak jej pobratyńcy, przewodzące na ogniu po półtora godzin, lecz niemniej smaczną i aromatyczną.
Składniki:
- pomarańcze - 460 g;
- cukier - 320 g;
- woda - 230 ml.
Przygotowanie
Oczyściwszy pomarańcze od skórki, dowolnie i grubo pokrójcie miąższ, zalejcie jego wodą i zasypcie cukrem. W rondelek do pomarańczowego miąższu pokładziecie drobno pokrajaną skórkę i postawcie wszystko na ogień. Po gotowaniu się płynu dajcie pomarańczowej konfiturze przeprowadzić na ogniu 5 minut, potem zdejmijcie i oziębcie. Powtórnie ugotujcie cytrusy w syropie po oziębieniu również nie dłużej niż 5 minut. Wyciągnijcie kostki i rozlewajcie konfiturę po bańkach.
Pomarańczowa konfitura ze skórką
Składniki:
- czerwone pomarańcze - 950 g;
- duża cytryna - 1 szt.;
- woda - 720 ml;
- cukier - 480 g.
Przygotowanie
Pokrójcie pomarańcze niewielkimi kawałeczkami i wyciągnijcie z nich nasienie. Pokładźcie nasienie do merlowego woreczka i rozmieśćcie woreczek w emaliowanym rondlu razem z kawałeczkami cytrusu. Podgrzejcie wodę i zalejcie ciepłą wodą zawartość rondla. Zostawcie owoce postać na noc, potem woreczek z nasieniem wyciągnijcie, a wodę i owoce w rondlu postawcie na ogień. Po ugotowaniu się gotujecie pomarańcze w ciągu 40 minut, potem zasypcie cukier, dajcie konfiturze ugotować się jeszcze pół godziny i zdejmijcie z ognia.
Na życzenie pomarańczową konfiturę można ugotować i w szybkowarze. Po zamaczaniu cytrusów z pektynowym woreczkiem, przelejcie podstawę dla konfitury do czary, uzupełnijcie cukrem i zostawcie gotować się na 40 minut w reżimie "Gotowanie na parę". Potem można od razu rozlewać konfiturę po bańkach.