Pomidorowe piure – smak lata na co dzień

Kiedykolwiek myśleliście o możliwości przygotować zapasy z własnego, naturalnego pomidorowego piure, które stanie się smacznym tankowaniem do waszych koronnym potraw. I na pewno myślały i pewnie nawet próbowały zrobić.
Rozstrzygnęliśmy zaproponować swoje przepisy tej prostej potrawy, która może udoskonalić nawet najśmielsze kulinarne arcydzieło. Otóż proponujemy razem zapoznać się z tym jak przygotować pomidorowe piure.
Jak zrobić pomidorowe piure?
Najpierw zorientujmy się z tym co to takiego pomidorowe piure. To piure z pomidorowego miąższu, które jest przygotowane do stanu gęstej pasty. Taka pasta – koncentrat pomidorowego smaku, toż dodaje się do potraw w skrajnie niewielkich ilościach. Również pomidorowe piure może być odparowane do stanu sosu, a potem wykorzystanym zgodnie z przeznaczeniem od razu, czy zakonserwowany na zimę.
Więc głównym składnikiem piure oczywiście zgłaszają się pomidory i właśnie ich smak i jakość będzie wyznaczał analogiczne kryteria u gotowego piure. Od tego przed tym, jak podjąć się przygotować piure, obowiązkowo przebierajcie pomidory, wybierzcie całe, dojrzalsze i smaczniejsze z nich.
Przepis pomidorowego piure
Zwyczajnie można po prostu wziąć pomidory, pokroić, ugotować i cieszyć się gotowemu produktowi, lecz takie piure można kupić gotowym w sklepie za grosze. Powab domowego przygotowania w tym wypadku polega na tym, żeby maksymalnie polepszyć, udoskonalić i urozmaicać smak gotowego produktu.
Składniki:
- pomidory – 11,5 kg;
- oliwa – 2 st. łyżki;
- cebula – 1 szt.;
- czosnek – 3 ząbki;
- czerwone wino wytrawne – 3/4 st.;
- sos – 1 st. łyżka;
- suszona bazylia – 1 st. łyżka;
- suszone oregano – 2 łyżki;
- sól, pieprz – według smaku.

Przygotowanie
Ścinamy z pomidorów wierzchołka i kroimy płody kostkami. W grubościennej patelni rozgrzewamy oliwę i obsmażamy na niej rozdrobnioną cebulę i czosnek. Jak tylko cebula zacznie karmelizować się, przez 7-10 minut, dodajemy na patelnię pomidory z winem i rzetelnie wszystko mieszamy.
Przez 10 minut przygotowania na intensywnym ogniu, ujmujemy ogień i przedłużamy gaszenie dopóki zawartość patelni nie zmaleje w objętości w dwa razy. Teraz przetrzymywanie patelni tłumaczymy do blendera i piurujemy razem z trawami i sosem. Gotowe piure próbujemy na smak i przyprawiamy solą z pieprzem. Przy konieczności, piure można dodatkowo ugotować po zbijaniu.