Pomidorowe piure – smak lata na co dzień

pomidorowe piure

Kiedykolwiek myśleliście o możliwości przygotować zapasy z własnego, naturalnego pomidorowego piure, które stanie się smacznym tankowaniem do waszych koronnym potraw. I na pewno myślały i pewnie nawet próbowały zrobić.

Rozstrzygnęliśmy zaproponować swoje przepisy tej prostej potrawy, która może udoskonalić nawet najśmielsze kulinarne arcydzieło. Otóż proponujemy razem zapoznać się z tym jak przygotować pomidorowe piure.

Jak zrobić pomidorowe piure?

Najpierw zorientujmy się z tym co to takiego pomidorowe piure. To piure z pomidorowego miąższu, które jest przygotowane do stanu gęstej pasty. Taka pasta – koncentrat pomidorowego smaku, toż dodaje się do potraw w skrajnie niewielkich ilościach. Również pomidorowe piure może być odparowane do stanu sosu, a potem wykorzystanym zgodnie z przeznaczeniem od razu, czy zakonserwowany na zimę.

Więc głównym składnikiem piure oczywiście zgłaszają się pomidory i właśnie ich smak i jakość będzie wyznaczał analogiczne kryteria u gotowego piure. Od tego przed tym, jak podjąć się przygotować piure, obowiązkowo przebierajcie pomidory, wybierzcie całe, dojrzalsze i smaczniejsze z nich.

Przepis pomidorowego piure

Zwyczajnie można po prostu wziąć pomidory, pokroić, ugotować i cieszyć się gotowemu produktowi, lecz takie piure można kupić gotowym w sklepie za grosze. Powab domowego przygotowania w tym wypadku polega na tym, żeby maksymalnie polepszyć, udoskonalić i urozmaicać smak gotowego produktu.

Składniki:

  • pomidory – 11,5 kg;
  • oliwa – 2 st. łyżki;
  • cebula – 1 szt.;
  • czosnek – 3 ząbki;
  • czerwone wino wytrawne – 3/4 st.;
  • sos – 1 st. łyżka;
  • suszona bazylia – 1 st. łyżka;
  • suszone oregano – 2 łyżki;
  • sól, pieprz – według smaku.
  • pomidorowe piure przepis

Przygotowanie

Ścinamy z pomidorów wierzchołka i kroimy płody kostkami. W grubościennej patelni rozgrzewamy oliwę i obsmażamy na niej rozdrobnioną cebulę i czosnek. Jak tylko cebula zacznie karmelizować się, przez 7-10 minut, dodajemy na patelnię pomidory z winem i rzetelnie wszystko mieszamy.

Przez 10 minut przygotowania na intensywnym ogniu, ujmujemy ogień i przedłużamy gaszenie dopóki zawartość patelni nie zmaleje w objętości w dwa razy. Teraz przetrzymywanie patelni tłumaczymy do blendera i piurujemy razem z trawami i sosem. Gotowe piure próbujemy na smak i przyprawiamy solą z pieprzem. Przy konieczności, piure można dodatkowo ugotować po zbijaniu.

 
Powiązane artykuły:
Użycie i stosowanie ziry – dodaj rodzynkę ze Wschodu do swojej potrawy
Przyprawa zira przyszła do nas ze wschodu i właśnie tam zdobyła szerokiej popularności, którą korzysta dotychczas. Właściwości stosowania ziry w kuchni i historię jej powstania rozpatrzymy w tym artykule.
Przyprawa oregano – ciekawa decyzja w codzienny pokarm
Wiadomo, że przyprawy nie tylko polepszają smakowe jakości potrawy, ale i sprzyjająco działają na nasz organizm. Tak przyprawa oregano ceni się leczniczymi właściwościami. Istnieje mnóstwo przepisów, gdzie lebiodka gra ważną rolę.
Przyprawa majeranek - wytworny aromat na każdą potrawę
Majeranek - rozpowszechniona trawiasta roślina, którą szeroko stosuje się w medycynie i kuchni oraz jako dekoracyjną roślinę. W nasz czas częściej można spotkać majeranek w spisach składników dla przygotowywania potraw.
Przyprawa zira, czyli kumin
Zira – przyprawa, z lekka gorzkawym orzechowym smakiem. Jest popularna we wschodniej kuchni. Kuchmistrze wykorzystują całe nasienie i tłuczone, świeże i obsmażone. W artykule opowiemy o właściwościach i stosowaniu tej przyprawy.
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty