Pomidory z cynamonem na zimę

pomidory z cynamonem na zimę

Każdy, kto już nie pierwszy rok zajmuje się robieniem zapasów warzyw na zimę, na pewno zna dziesiątek przepisów konserwowanych pomidorów, lecz postaramy się zdziwić was. W tym materiale mowa pójdzie nie o prostych marynowanych pomidorach, zamkniętych z cynamonem na zimę, a o płodach, które można konserwować z olejem, przekształcić na dżem, czy sos z dużą ilością korzennych aromatów i niezwykłych smaków. Nie urońcie szansy rozcieńczyć kolekcji robień zapasów oryginalnymi przepisami.

Pomidory z cynamonem na zimę – przepis

Oprócz marynat, płody pięknie zachowują się w oleju. Zamknijcie parę niewielkich baniek konserwowanych pomidorów cherry z dużą ilością przypraw, a potem wykorzystajcie je w jakości toppingu dla pizzy i kanapek, czy aromatycznego dopełnienia do pasty, warzyw i potraw mięsnych.

Składniki:

Przygotowanie

Przed podziałem pomidorów po bańkach trzeba je zapiec z przyprawami, dlatego umyte płody deprawują w żarowytrzymałej formie, posypują hojną garścią morskiej soli i cukru, kolendrą i polewają cytrusowym sokiem. Poza tym razem z pomidorami pokładziecie laskę cynamonu, list lauru i gwiazdkę badianu. Rozmieśćcie formę w rozgrzanego do 180 stopni piecyka na pół godziny, a po całym tym czasie przesuńcie gorące płody do czystej bańki razem z przyprawami i zalejcie olejem. Takie robienie zapasów przestanie przy pokojowej temperaturze całą zimę.

Pomidory z miętą i cynamonem na zimę

Jak można mówić o pomidorowych robieniach zapasów, wyłączając ze spisu przepisy sosów? Ten pomidorowy sos może również wykorzystywać się jak pikantna korzenna marynata dla mięsa, czy podawać do dowolnej potrawy z warzyw, czy grysików.

Składniki:

  • słodki pieprz – 420 g;
  • pomidory – 390 g;
  • fioletowa cebula – 115 g;
  • ostry pieprz chilli – według smaku;
  • gałęzi tymianku – 5 szt.;
  • czerwone wino wytrawne – 55 ml;
  • miód – 15 ml;
  • papryka, suszona mięta – po 1 st. Łyżce.

Przygotowanie

Najpierwej zajmijcie się przygotowaniem wszystkich składowych. Wydalcie nasienne pudełko z pieprzów (słodkich i ostrego), a ścianki płodu dowolnie i grubo pokrójcie. Oczyśćcie i pokrójcie cebulę, pomidory blanszujcie, wydalcie skórkę i również rozdzielcie na kawałki dowolnego rozmiaru. Pokładźcie wszystkie warzywa do czary blendera i piurujcie. Przelejcie piure do patelni i wlejcie do niego wino z miodem. Śladem dodajcie paprykę, miętę i cynamon. Zostawcie sos gotować się w ciągu blisko 15 minut, a tymczasem wysterylizujcie szklaną tarę dowolnym sposobem. Rozlejcie korzenny sos po gorącej pojemności i szczelnie zamknijcie przykrywkami. Kiedy sos oziębnie przy pokojowej temperaturze, jego można będzie rozmieszczać na przechowywanie w lodówce.

Pomidory na zimę z cynamonem i goździkiem

Absolutnie niezwykły w naszych krajach, lecz od tego niemniej smaczny, to aromatyczny dżem. Tak, nawykliśmy przygotować dżemy tylko z owoców i jagód, lecz dajcie temu przepisowi szansę i zdziwicie się, na ile ciekawym może wyjść pojednanie zwykłych smaków.

pomidory z cynamonem na zimę przepis

Składniki:

  • pomidory – 780 g;
  • cukier – 120 g;
  • sok limy – 35 ml;
  • tarty imbir – 1 łyżka;
  • mielony kumin – 1 łyżka;
  • mielony cynamon, goździk – po 1/4 łyżki;
  • ostry pieprz chilli – według smaku.

Przygotowanie

Blanszujcie pomidory i wydalajcie z nich skórkę. Grubo pokrójcie płody i pokładźcie do fajerki. Śladem dodajcie sok limy, pokrojone chilli (nasienie zawczasu wydalcie) i wszystkie przyprawy. Męczcie dżem na niewielkim ogniu do gęstnienia, blisko 1 godziny 15 minut, a potem rozlejcie po sterylnych bańkach i zawińcie.

 
Powiązane artykuły:
Sote z bakłażanów na zimę
Jedno z prostych warzywnych potraw - to sote. Przepisów jego przygotowania istnieje bardzo dużo i najbardziej smacznym ono wychodzi ze świeżych sezonowych warzyw. Jednak nie poleniuchujecie zakonserwować kilka baniek.
Solanka na zimę – niezastąpiona rzecz wśród arsenału robień zapasów
Konserwowaną solankę wykorzystują jak tankowanie dla zupy, czy dopełnienia do potrawy. Podstawą dla tego robienia zapasów mogą posłużyć warzywa i grzyby, co jednoczy się z przyprawami i suszonymi trawami.
Ogórki z cynamonem na zimę
W końcu sezonu masowej konserwacji warzyw można trochę rozcieńczyć półki w spiżarni niezwykłymi wariantami soleń. Proponujemy kilka przepisów robienia zapasów pikantnych i bardzo niezwykłych ogóreczków.
Barszcz na zimę – oszczędzamy czas i budżet
Dziś wiele gospodyń konserwują różne tankowania dla pierwszych potraw. Jedno z takich popularnych robień zapasów jest tankowanie dla barszczu. Taki rodzaj konserwacji pomaga w zimie zaoszczędzić czas na przygotowanie tej potrawy.
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty