Porada dnia: 12 sekretów szybkiego obierania ulubionych owoców

Długie obieranie owoców już odeszło w przeszłość, ponieważ istnieje prosty i unikalny lifehack, który uprości proces.

Soczysty, słodki, pachnący – to wszystko o twoich ulubionych owocach, których ludzie używają regularnie. Ponadto gospodynie będą zaskoczone tym, że robią to źle. Teraz masz okazję, żeby nauczyć się, jak bez większych problemów obierać, kroić i jeść kilka popularnych owoców.

1. Obieranie kiwi bez noża

kiwi

Wielu z nas ma problemy z obieraniem tych owoców, bo bardzo niewielu ludzi potrafi delikatnie zdjąć skórkę. Prostsza metoda, dzięki której można łatwo obrać owoc przez kilka sekund, jest następująca: przetnij owoc na pół, a następnie włóż łyżkę jak najbliżej skórki i przekręć ją. W rezultacie miąższ oddziela się doskonale, oczywiście, jeśli kupiłeś dojrzałe owoce. Metoda ta może być stosowana także do obierania awokado.

2. Teraz jeszcze więcej słodyczy

arbuz

Kto by pomyślał, że zwiększyć słodycz miąższu arbuza można (uwaga!), posypując ją solą i pozostawiając na kilka minut. Tylko nie przesadzaj w tej sprawie i zacznij z najmniejszej ilości. Jeść arbuza można po prostu łyżką, oddzielając miąższ od skórki.

3. Szybka przekąska

jabłko

O wiele przyjemniej i wygodniej jeść jabłka, gdy one są pokrojone na kawałki, ale w tym przypadku będziesz musiał zetknąć się taką uciążliwością, jak ciemnienie miąższu. Aby tego uniknąć, należy starannie pokroić jabłko, a następnie przymocować kawałki gumką, jak pokazano na rysunku. To jabłko wygodnie zabrać ze sobą w drogę lub do pracy.

4. Nigdy więcej nie będzie goryczy

cytryna

Grejpfrut jest bardzo zdrowym owocem, ale gorycz błonek podoba się nie każdemu. Aby uzyskać tylko smaczny miąższ, należy odciąć wierzch i spód cytrusów, a następnie zdjąć skórkę. W rezultacie zobaczymy, gdzie są błonki, więc wyciąć miąższ będzie bardzo łatwo.

5. Idealny sposób na obieranie pomarańczy

pomarańcza

Po obieraniu skórki z pomarańczy zostają ślady olejku eterycznego i duża ilość skórki, którą potem trzeba długo sprzątać. Jest bardziej efektywny sposób: po środku owocu zrób nacięcie, a następnie, trochę pokręć obie części w różnych kierunkach, wtedy łatwo będzie je oddzielić i usunąć.

6. Najważniejsze – nabrać wprawy

ananas

Innym egzotycznym owocem, z którym wiele gospodyń ma trudności, jest ananas, a wszystko przez to, że po prostu nie wiedzą jak prawidłowo go obierać. Wszystko banalnie proste: usunąć ''ogon'', odciąć górną i dolną część ananasa. Postawić owoc i po kręgu wyciąć paskami całą skórkę. Aby usunąć niejadalne brązowe krążki, weź mały nóż i zrób cięcia po przekątnej. Pozostaje po prostu pociąć owoce w dowolny dogodny sposób.

7. Prawidłowe czyszczenie truskawek

truskawka

Częstym sposobem czyszczenia jest oderwanie szypułki, ale pozostaje twarda i niesmaczna środkowa część owocu. Wprawne gospodynie wymyśliły prosty lifehack: weź słomkę do koktajlu i włóż ją do środka jagody, usuwając niepotrzebną część.

8. Wycisnąć jak najwięcej soku

lima

Na koktajle, desery i inne potrawy potrzebny jest sok z limonki lub cytryny. Od razu można powiedzieć jednoznacznie – wyciskasz nieprawidłowo. Aby uzyskać maksymalną ilość soku, wyciskać go należy z kawałków owocu (zob. zdjęcie). Kolejny mały sekret: przed krojeniem limonki lub cytryny potrzymaj ją przez 10 sekund w kuchence mikrofalowej, co znacznie ułatwi proces wyciskania.

9. Chcesz dostać pestki granatu w mniej niż minutę?

granat

Wielu wielbicieli owoców nie kupuje granaty, bo nie chce tracić czas na obieranie. Jesteśmy przekonani, że dzięki przedstawionej metodzie sytuacja się zmieni. Najpierw trzeba odciąć ogon granatu i odciąć trochę z innej strony. Następnie potnij skórkę na segmenty, jak pokazano na rysunku, i otwórz owoc, jak kwiat.

10. Minimalizacja odpadów

owoc

Jak ty jesz jabłko – wyjadasz miąższ wokół rdzenia, a resztę wyrzucasz? Mało kto wie, że przy tym on wyrzuca do połowy owocu. Prawidłowo jeść jabłka z góry na dół, bo niejadalna jest tylko dolna część rdzenia. Dlatego po prostu odetnij wierzchołek – i można jeść.

11. Apetyczna harmonia

mandarynki

Chciałbyś bez końca jeść mandarynki, lecz ich obieranie nie podoba ci się. Jest prosty, a najważniejsze – szybki sposób. Trzeba odciąć górną i dolną część, a następnie rozciąć cytrus zboku i otworzyć go jak harmonię.

12. Tajemnica dla wielbicieli mango

mango

Aby rozkoszować się słodkim i soczystym mango, po prostu rozetnij je na pół, pokrój w kostkę, nie przecinając skórki, a następnie „wywróć”. Te kostki można odciąć lub po prostu delikatnie odgryzać.

 
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty