Postny lecz smaczny chleb w wypiekaczu do chleba

postny chleb w wypiekaczu do chleba

O chlebie mówią, że on jest głową wszystkiemu, bardziej rozpowszechnionego punktu żywnościowego. Na pewno i przedstawić sobie będzie niemożliwie, lecz przy wykonaniu diet i reguł stanowiska,często zderzamy się z ograniczeniami przyjęcia do pokarmu niektórych produktów, w szczególności to dotyczy i chleba. Dlatego proponujemy postne przepisy takiego niezastąpionego produktu jak chleb.

Jak wypiec postny, żytni chleb w wypiekaczu do chleba – przepis

Składniki:

  • pszenna mąka (wyższy gatunek) – 250 g;
  • żytnia mąka – 250 g;
  • słód żytni – 5 st. łyżek;
  • miód – 30 g;
  • kolendra (ziarna) – 1 łyżka;
  • kolendra (mielone ziarna) – 2,5 łyżki;
  • olej roślinny – 35 g;
  • drożdże suche – 1,5 łyżki;
  • ocet jabłkowy – 15 g;
  • woda – 400 ml;
  • sól – 10 g.

Przygotowanie

Podczas przygotowania mąki ulejcie z wskazanej ilości wody 80 ml i zagotujcie ją, potem zalejcie słód, dobrze wymieszajcie, nie zostawiając żadnych gomółek i dajcie mu wychłodzić się. Jego smak wszyscy znamy od dzieciństwa po rozlewniczym kwasie, a już później mogły rozsmakować i w ciemnym piwie. On nie tylko nada jaskrawego i swoistego żytniego smaku, ale i ten sam ciemny kolor wychodzi właśnie zza jego. Nawiasem mówiąc jeśli nie macie słodu można wykombinować i całkowicie lub częściowo zamienić wodę ciemnym, lecz nie mocnym piwem.

Teraz do czary wypiekacza do chleba nalejcie wodę, koniecznie podgrzaną do 35 stopni, lecz nie powyżej, dlatego, że mogą zginąć drożdże. Potem wsypcie sól, miód, jeśli wam nie wolno używać miodu,możecie zamienić go taką samą ilością brunatnego cukru. Potem dodajcie jabłkowy ocet, olej, słód i mąkę. Pierwszą zakłada się pszenna mąka, ona musi w całości pokryć wodę, a już potem żytnia, z góry której nasypcie drożdże. Na rachunek drożdży istnieje rozpowszechniony błąd, że dodawszy ich większą ilość zabezpieczycie lepsze podniesienie ciasta. To niezupełnie wierne twierdzenie, przeciwnie - przy dodaniu zbyt dużej ilości drożdży struktura ciasta staje się bardzo kruchą, ono wysoko wzbiera, lecz opada przy wypiekaniu. Toż doradzamy dotrzymywać się przepisów względem ilości drożdży. Dodajcie mieloną kolendrę i teraz należy wystawić wagę, miarę zapiekania motyki i program pieczywa chleba z żytnią mąką. A po drugim zagniataniu ubierzcie chleb jednolitymi ziarnami kolendry, akuratnie nasypcie ich na wierzchołek chleba.

Postny chleb w wypiekaczu do chleba bez drożdży i bez oleju

Składniki:

  • mąka pszenna (wyższy gatunek) – 700 g;
  • woda – 350 g;
  • zakiszenie pszenne – 200 g;
  • cukier – 25 g;
  • sól – 10 g.

Przygotowanie

Dla wykonania tego przepisu zawczasu należy przygotować pszenne zakiszenie, które można łatwo zrobić z żytniej. Z żytniej jej czynią dlatego, że na początkowym etapie lżej przygotować żytnią, a już potem z niej, czy jej części czynić pszenną, w ten sposób otrzymawszy dwa różne zakiszenia do korzystania.

Za dwanaście godzin do przygotowania należy zrobić zaczyn, dlatego zmieszajcie zakiszenie z 200 g ciepłej wody i blisko 100 g mąki, chociaż jednak ilość mąki w zaczynie zależy od konsystencji zakiszenia. Toż sypcie mąkę i mieszajcie jak długo nie postny chleb w wypiekaczu do chleba bez drożdżydosiągniecie konsystencji gęstej śmietany, taki powinien być zaczyn. Nakryjcie tkankowym ręcznikiem i zostawcie na noc w ciepłym pomieszczeniu, rankiem ona powinna wypuszczać bąble, to oznaka, że ona jest gotowa. Potem do czary wypiekacza do chleba zakładajcie zaczyn, wodę (ciepłą - 35 stopni) co pozostała, sól, cukier i 600 g mąki. W wypiekaczu do chleba włączycie reżim "świeże ciasto" i doczekajcie się wykonania programu, potem należy poczekać jak długo ciasto podejdzie i włączyć reżim "pieczywo". Więc można wypiec absolutnie postny chleb bez drożdży w wypiekaczu do chleba.

 
Powiązane artykuły:
Keks w wypiekczu do chleba – proste i smaczne przepisy
U większości gospodyń dość często brakuje czasu na pieczywo dla rodziny. I tu na pomoc im przychodzą różne kuchenne przyrządy, na przykład wypiekacz, w którym można wypiec świetny smaczny keks.
Twarogowa zapiekanka w wypiekaczu do chleba
Twarogowa zapiekanka – ta dziwna i smaczna potrawa dla dzieci i dorosłych. Przygotować ją można z dodaniem różnych jagód, owoców, warzyw. A dziś postaramy się maksymalnie uprościć proces i zrobić ją w wypiekaczu do chleba.
Aromatna i smaczna konfitura w wypiekaczu do chleba
Konfiturę można ugotować po staremu na płycie, lecz proponujemy skorzystać się współczesnym dewajsem, czyli wypiekaczem do chleba. To istotnie skróci czas przygotowania, a jego smak pozostanie takim samym nieodżałowanym.
Słodki truskawkowy dżem w wypiekaczu do chleba
Na zdziwienie w wypiekaczu do chleba można przygotowywać nie tylko chleb i ciasto, ale i rozmaite dżemy z jagód i owoców. W tym artykule uczymy się przygotowywać truskawkowy dżem za pomocą tego kuchennego pomocnika.
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty